Με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας, η Θεσσαλονίκη προχωρά στην προμήθεια – εγκατάσταση συνολικά 200.000 «έξυπνων» υδρομέτρων ακριβείας και σύντομα θα έχει αντικατασταθεί ο μισός υδρομετρικός στόλος της Θεσσαλονίκης. 

Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία μιας διαφανούς, άμεσης και εντέλει ψηφιακά διασυνδεδεμένης σχέσης της εταιρείας με τον καταναλωτή και φυσικά η εξοικονόμηση του πόρου.

Advertisement
Advertisement

Η συμφωνία-πλαίσιο έπεται διεθνούς διαγωνισμού «για την προμήθεια, εγκατάσταση, θέση σε λειτουργία και λειτουργία υδρομετρητών οικιακής χρήσης στην περιοχή δραστηριότητας της ΕΥΑΘ Α.Ε.», με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά. 

Η διάρκεια της συμφωνίας – πλαίσιο ορίζεται σε πέντε έτη από την υπογραφή της, με δυνατότητα παράτασης για δύο επιπλέον χρόνια, ενώ η μέγιστη αξία της αναμένεται να φτάσει έως το ποσό των 49.565.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% – για 100.000+100.000 υδρόμετρα). Η επιλογή των υδρομέτρων που θα αντικατασταθούν -χωρίς καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές- θα γίνει με κριτήρια κυρίως παλαιότητας, ενώ θα συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η συνδεσιμότητα, ο υδραυλικός σχεδιασμός των δικτύων διανομής και η διαχείριση του νερού στις ζώνες υδροδότησης. 

Ο εκσυγχρονισμός των υδρομέτρων και η στροφή στις «έξυπνες» μετρήσεις συνδυάζεται με σειρά άλλων έργων διαρρύθμισης του δικτύου ύδρευσης του Πολεοδομικού: επαναπροσδιορισμό των βασικών ζωνών υδροδότησης των δεξαμενών, δημιουργία νέων ζωνών για τις καινούριες δεξαμενές που θα κατασκευαστούν, εγκατάσταση εξοπλισμού και συσκευών παρακολούθησης για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων. Με τον τρόπο αυτόν, θα μειωθεί περαιτέρω το μη τιμολογούμενο νερό και θα εξοικονομηθεί επιπλέον υδατικός πόρος αλλά και ενέργεια εφόσον, για παράδειγμα, τα αντλιοστάσια θα καταναλώνουν ενέργεια με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.

Η στροφή στις «έξυπνες» μετρήσεις απαίτησε προεργασία ήδη από το 2011, με δημιουργία εφαρμογής αυτόματου συστήματος μέτρησης της κατανάλωσης νερού,  υλοποίηση του ερευνητικού έργου «Smart Water», υδραυλική προσομοίωση υδραγωγείων της ΕΥΑΘ, χωρισμό του δικτύου σε υποζώνες ελέγχου (District Metering Areas – DMA’s), συνεργασία με το ΑΠΘ για μετρήσεις της κατανάλωσης νερού της Πανεπιστημιούπολης, υλοποίηση του έργου τηλεδιαχείρισης – τηλεχειρισμού (SCADA) της ύδρευσης, όπως και υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας με τον ΔΕΔΔΗΕ.