Μετά από δεκαετίες σκληρών αντιρρήσεων σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, το Βερολίνο συντάσσεται στο πλευρό του Ντόναλντ Τραμπ για αύξηση των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ από 2% στο 5% του ΑΕΠ.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ όταν ρωτήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης στην Τουρκία, για την πρόταση του επικεφαλής του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 3,5% του ΑΕΠ- δεσμεύοντας παράλληλα ένα επιπλέον 1,5% για θέματα ασφάλειας- υποστήριξε ότι «το 5% που ζητά ο πρόεδρος Τραμπ είναι απαραίτητο».
Ο Τραμπ απαιτεί εδώ και καιρό υψηλότερες αμυντικές δαπάνες από τα μέλη του ΝΑΤΟ, μερικά από τα οποία όπως η Πολωνία, δεν έχουν φτάσει ακόμη και σήμερα το στόχο του 2%.
Οι δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ έρχονται σε αντίθεση με την επί δεκαετίες σθεναρή άρνηση του Βερολίνου να αποδεχθεί αύξηση των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ καθώς μόλις το 2024, η Γερμανία έφτασε το στόχο του 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.
Πριν από το 2024, την τελευταία φορά που η Γερμανία ξόδεψε για την άμυνα το 2% του ΑΕΠ της ήταν το 1992 ενώ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου οι αμυντικές δαπάνες της τότε Δυτικής Γερμανίας ξεπερνούσαν το 3%.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον Ρούτε του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σημείωσε ότι το 1% του ΑΕΠ της χώρας θα αντιπροσώπευε περίπου 45 δισεκατομμύρια ευρώ (50 δισεκατομμύρια δολάρια).
Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με υψηλότερους στόχους για τις αμυντικές δαπάνες, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Βάντεφουλ υπαινίχθηκε ότι υπάρχει στενή ευθυγράμμιση μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής υποστηρίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι πολύ ικανοποιημένες με όσα επιτυγχάνει η Γερμανία» αποκαλύπτοντας ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ.
Τα αμυντικά και στρατιωτικά ζητήματα φαίνεται να βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας, καθώς προωθεί αλλαγές στους μακροχρόνιους κανόνες χρέους της χώρας μέσω του κοινοβουλίου. Η αλλαγή έχει σχεδιαστεί για να επιτρέψει υψηλότερες αμυντικές δαπάνες.
Σε κοινοβουλευτική ομιλία την Τετάρτη, ο Μερτς της Γερμανίας συζήτησε επίσης την αμυντική και ασφάλειά της, εξηγώντας ότι ο στόχος ήταν η Γερμανία και η Ευρώπη να είναι τόσο ισχυρές ώστε να μην χρειάζεται να χρησιμοποιούν τα όπλα τους.