Η αποταμίευση, που οι παλαιότερες γενιές μάθαιναν από νωρίς και ακολουθούσαν πιστά μέχρι τα «βαθιά γεράματα», είναι έννοια άγνωστη στα σημερινά παιδιά του δημοτικού. Η οικονομική κρίση και οι αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών δεν αφήνουν περιθώρια για αποταμίευση στους γονείς με τα παιδιά να μην έχουν καν ακούσει γι αυτήν.
Η νέα κυβέρνηση της Γερμανία όμως, αποφάσισε να λάβει δραστικά μέτρα και να επαναφέρει την κουλτούρα της αποταμίευσης στα παιδιά από την ηλικία των 6 ετών με σκοπό όταν φτάσουν στη σύνταξη να έχουν μια επιπλέον σύνταξη.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, δημιούργησε ένα ταμείο πρόωρης συνταξιοδότησης που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 ετών στα οποία θα κατατίθεται κάθε μήνα από την κυβέρνηση 10 ευρώ μέχρι τα 18 τους χρόνια.
Μέσα σε αυτά τα 12 χρόνια θα κατατίθενται συνολικά 1.440 ευρώ για κάθε παιδί το χρόνο, δηλαδή κάτι παραπάνω από 17.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορεί να αυξηθεί εάν σε αυτόν τον λογαριασμό αποφασίσουν να συμβάλουν και οι γονείς και αργότερα οι ίδιοι οι ενήλικες.
Κι αυτό, γιατί ο λογαριασμός αυτός θα είναι μόνο καταθετικός και τα ποσά που θα συγκεντρωθούν μέχρι την ηλικία της συνταξιοδότησης, οπότε και θα είναι προσβάσιμα στους κατόχους του λογαριασμού.
Σήμερα, η ηλικία συνταξιοδότησης στη Γερμανία είναι τα 67 έτη, αν και αναμένεται να αυξάνει, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποταμιεύσεις αυτές θα θα συσσωρεύονται για πάνω από 60 χρόνια.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι εκτός από τα χρήματα που θα έχουν στη διάθεσή τους, οι νέοι αρχίζουν και αντιμετωπίζουν διαφορετικά τα χρήματα και κατανοούν έννοιες όπως αποταμίευση και επένδυση..
Είναι ρεαλιστικό το σχέδιο;
Ωστόσο υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι το σχέδιο είναι στην ουσία μια τρύπα στο νερό καθώς κανείς δεν ξέρει πώς οι εκάστοτε κυβέρνηση θα επενδύσει αυτές τις αποταμιεύσεις και ποιος θα τις διαχειριστεί.
Ο Johannes Geyer, αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος δημόσιας οικονομίας στο ερευνητικό ινστιτούτο DIW Berlin, υποστηρίζει ότι το ποσό αυτό θα μείνει στο σύνολό του συμβολικό καθώς δεν θα μπορεί για τόσα χρόνια να το ενισχύει.
Επιπλέον, δεν είναι γνωστό τι θα απογίνουν τα χρήματα σε περίπτωση πρόωρου θανάτου του κατόχου του λογαριασμού,
«Δεν είναι σαφές εάν δημιουργεί κίνητρο για αποταμίευση για τα γηρατειά ή αν δημιουργεί τυις απαραίτητες δεξιότητες για επενδύσεις», εξήγησε ο Geyer.
Ο Christoph Schmidt, πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας RWI Leibniz, έχει την ίδια άποψη υποστηρίζοντας ότι «ένα θεμελιώδες σφάλμα του σχεδίου είναι ότι το πραγματικό μάθημα της αποταμίευσης χάνεται εντελώς», και πρότεινε τα κεφάλαια αυτά να χρησιμοποιηθούν στο γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα.