Τα προσωρινά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2025 δείχνουν εντυπωσιακή υπέρβαση στόχων: Έλλειμμα μόλις 416 εκατ. ευρώ (έναντι στόχου 2,8 δισ.) και πρωτογενές πλεόνασμα 4,67 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο του προϋπολογισμένου. Αυτά είναι τα καλά νέα.
Πίσω από τα νούμερα όμως κρύβεται μια προσεκτικά «σκηνοθετημένη» εικόνα. Ένα μεγάλο κομμάτι της «επιτυχίας» οφείλεται σε νωρίτερη είσπραξη φόρων (μεταφέροντας έσοδα από τον Ιούλιο στο Μάρτιο) και σε καθυστερήσεις πληρωμών (προς ΟΚΑ, εξοπλιστικά και άλλους φορείς). Όλα αυτά φτιάχνουν μια εικόνα υγείας στο εξάμηνο, αλλά οι υποχρεώσεις παραμένουν. Απλώς μετατίθενται…
Τα έσοδα από φόρους αυξήθηκαν χάρη στην «πειθαρχία» των φορολογουμένων και τη νωρίτερη υποβολή δηλώσεων, ενώ οι δαπάνες «φουσκώνουν» λιγότερο από ό,τι είχε προβλεφθεί, γιατί το κράτος… καθυστερεί να πληρώσει τους προμηθευτές του.
Είναι ένα ερώτημα, λοιπόν, αν πρέπει να πανηγυρίζει κανείς για το προσωρινό πλεόνασμα. Είναι θετικό που υπάρχει έλεγχος και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα, όμως οι «μεταθέσεις» δαπανών και τα έκτακτα λογιστικά «μακιγιάζ» δεν μπορούν να κρύψουν για πάντα τα πραγματικά βάρη.
Οι αριθμοί
– Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34.385 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 488 εκατ. ευρώ ή 1,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025.
– Οι δαπάνες του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου – Ιουνίου 2025 ανήλθαν στα 34.801 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.891 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (36.692 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2025. Επίσης είναι αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024, κατά 1.079 εκατ. ευρώ.