Σε νέα πανελλαδική απεργία σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα προχωρά η ΑΔΕΔΥ στην επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων, η απεργία έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 13 Μαΐου 2026. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία.
Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
Βασικοί άξονες της κινητοποίησης είναι η διεκδίκηση επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, η ενίσχυση των αποδοχών, η αναβάθμιση των εργασιακών συνθηκών και η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Παράλληλα, οι δημόσιοι υπάλληλοι εκφράζουν την αντίθεσή τους σε ζητήματα όπως το νέο πειθαρχικό πλαίσιο, η συνταγματική αναθεώρηση και η προωθούμενη άρση της μονιμότητας.
Ειδικότερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στην ανακοίνωσή της για την απεργιακή κινητοποίηση επισημαίνει:
«Στο έδαφος των επικίνδυνων πολεμικών εξελίξεων και των σχετικών επιπτώσεων, για τα αιτήματα που διεκδικούμε για αυξήσεις στους μισθούς, 13ο και 14ο, κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, ΜΚ που αφαιρέθηκε, αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, αντιμετώπιση της ακρίβειας, ασφαλιστικά, ζητήματα υγείας, ασφάλειας, ΣΣΕ, συνδικαλιστικά δικαιώματα κλπ, καθώς και της επίθεσης που δεχόμαστε με το νέο πειθαρχικό, τη συνταγματική αναθεώρηση, την επιδιωκόμενη άρση της μονιμότητας».
Η οργάνωση διεκδικεί επίσης «αυξήσεις μισθών και συντάξεων που να καλύπτουν το κόστος ζωής». Όπως τονίζει, «παρά τις ονομαστικές αυξήσεις, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν 12 και όχι 14, αφού παραμένουν κομμένοι ο 13ος και ο 14ος μισθός, ενώ ο μέσος μισθός του 2025 παραμένει μειωμένος κατά 19% σε πραγματικές αξίες σε σχέση με το 2011».
Τι ζητούν οι δημόσιοι υπάλληλοι
Οι δημόσιοι υπάλληλοι απαιτούν :
-Μισθολογικές και συνταξιοδοτικές αυξήσεις
– Επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα
-Καθιέρωση μειωμένου ωραρίου εργασίας με 7ωρη απασχόληση, πενθήμερη εργασία και συνολικά 35 ώρες εβδομαδιαίως
-Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους.
Για τη διευκόλυνση συμμετοχής στο απεργιακό συλλαλητήριο της Αθήνας, αρκετά Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ από διάφορες περιοχές της χώρας οργανώνουν μετακινήσεις με λεωφορεία, ώστε να εξυπηρετηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι που επιθυμούν να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση.