Η παράδοση-παραλαβή του νέου κινητού υπερηχογράφου καρδιάς πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καρδιολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, ενισχύοντας το έργο των ιατρών με έναν πολύτιμο καινοτόμο σύμμαχο.

Πρόκειται για έναν υπέρηχο παλάμης, μία συσκευή μεγέθους τσέπης που όμως έχει τη δυνατότητα να συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων και τη διάσωση ζωών. Ο υπέρηχος αυτός μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε κινητό τηλέφωνο, tablet ή ακόμη και smart TV, αποθηκεύοντας και μεταφέροντας δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.

Advertisement
Advertisement

Αυτό δίνει τη δυνατότητα στον καρδιολόγο να εξετάσει με ασφάλεια και ταχύτητα ασθενείς που είτε δεν μπορούν να μετακινηθούν είτε νοσηλεύονται σε άλλες κλινικές ή στα ΤΕΠ του νοσοκομείου. Η ευελιξία και η φορητότητα της συσκευής καθιστούν την τεχνολογία αυτή ιδανική για άμεσες διαγνώσεις.

«Η Ιατρική εξελίσσεται και τα μηχανήματα μικραίνουν ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τον ασθενή. Ιδίως όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δεν μπορούν να μετακινηθούν, μπορούμε να κάνουμε μια πρώτη, γρήγορη διάγνωση», τόνισε ο Αλέξανδρος Πατριανάκος, Διευθυντής Ιατρών ΕΣΥ και υπεύθυνος της Μονάδας Μη Επεμβατικής Καρδιολογίας του ΠΑΓΝΗ. Όπως εξήγησε, η νέα συσκευή δεν αντικαθιστά τους μεγάλους σταθερούς υπερήχους, αλλά συμπληρώνει τη διαδικασία, δίνοντας πολύτιμο χρόνο στους γιατρούς για να προχωρήσουν στην κατάλληλη θεραπεία.

Η δωρεά, αξίας 7.000 ευρώ, έγινε από το Σωματείο «Καλλιπάτειρα», με την Κατερίνα Παναγοπούλου να ταξιδεύει ειδικά από την Αθήνα στο Ηράκλειο για την παράδοση. «Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί προσφέρουμε ξανά σε αυτό το νοσοκομείο ένα εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους», δήλωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας τη διαρκή προσφορά του Σωματείου, το οποίο «λειτουργεί σαν ένα καλό μελίσσι που προσφέρει κοινωνικό έργο».

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, ευχαρίστησε θερμά το Σωματείο και την Καρδιολογική Κλινική, επισημαίνοντας ότι «οι καρδιολόγοι είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη ειδικότητα οι οποίοι ανταποκρίνονται πάντα με προθυμία στις ανάγκες του νοσοκομείου».

Ο Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Εμμανουήλ Σημανδηράκης, μίλησε για μία συσκευή που επιταχύνει σημαντικά τη φροντίδα των ασθενών, επιτρέποντας πιο γρήγορες μετακινήσεις και αποφάσεις.

Η Μαρία Αντωνακάκη, Συντονίστρια του Τοπικού Παραρτήματος του Σωματείου, έκλεισε με μια ουσιαστική διαπίστωση: «Σε ένα τόσο σημαντικό νοσοκομείο με τόσο ικανούς γιατρούς, προσφέρουμε ένα μηχάνημα που δίνει πρόσβαση σε διάγνωση ακόμα και σε ασθενείς με κινητικά προβλήματα».

Η σημερινή δωρεά δεν είναι απλώς ένα τεχνολογικό εργαλείο. Είναι μια πράξη φροντίδας, συνέργειας και ουσιαστικής κοινωνικής προσφοράς.