The Blog

Πώς θα δώσουμε τέλος στις ρυτίδες γύρω από τα χείλη με μια επίσκεψη στον οδοντίατρο

Είναι εμφανές ότι οι περιοχές στο δέρμα μας που πρώτες δείχνουν τα σημάδια της γήρανσης είναι οι περιοχές που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Έτσι εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί η περιοχή γύρω από το στόμα μαρτυράει πρώτη την ηλικία μας. Οι ρυτίδες καπνιστή είναι ένα συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα, όπου δημιουργούνται λεπτές κάθετες ρυτίδες γύρω από τα χείλη και κυρίως στο άνω χείλος.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Είναι εμφανές ότι οι περιοχές στο δέρμα μας που πρώτες δείχνουν τα σημάδια της γήρανσης είναι οι περιοχές που χρησιμοποιούνται περισσότερο. Έτσι εύκολα καταλαβαίνουμε γιατί η περιοχή γύρω από το στόμα μαρτυράει πρώτη την ηλικία μας. Οι ρυτίδες καπνιστή είναι ένα συνηθισμένο αισθητικό πρόβλημα, όπου δημιουργούνται λεπτές κάθετες ρυτίδες γύρω από τα χείλη και κυρίως στο άνω χείλος.

Οι αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλονται αυτές οι ρυτίδες είναι αρκετές. Μια από τις βασικότερες είναι το κάπνισμα, το οποίο αφυδατώνει το δέρμα, το γεμίζει με τοξίνες, μειώνει την αιμάτωσή του και τελικά το γερνάει πριν την ώρα του. Από την άλλη οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που κάνουν τα χείλη μας όταν καπνίζουμε, οδηγούν σταδιακά στο σχηματισμό των ρυτίδων. Και η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα ειδικά αν δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό. Ο ήλιος αφυδατώνει το δέρμα, το συρρικνώνει, δημιουργεί μικροεγκαύματα και τελικά μειώνει το κολλαγόνο και την ελαστίνη του με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρυτίδες και δυσχρωμίες.

Σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία, ας μην ξεχνάμε πως με την πάροδο των ετών το δέρμα μας γίνεται πιο ευάλωτο στην εμφάνιση ρυτίδων και η ποιότητά του επιβαρύνεται. Επίσης επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως αυτές που κάνουμε όταν πίνουμε από καλαμάκι μπορεί να δημιουργήσουν εύκολα ρυτίδες. Τέλος, η απώλεια προσθίων δοντιών της άνω γνάθου μπορεί να αποτελέσει αιτία εμφάνισης ρυτίδων, αφού μειώνει τον όγκο των ούλων και του οστού της γνάθου που στηρίζει και τεντώνει τα χείλη.

Αν αναρωτιέστε τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε την εμφάνιση των ρυτίδων, θα έλεγα πως είναι καλό:

  • να σταματήσουμε το κάπνισμα
  • να φοράμε πάντα αντηλιακό όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο
  • να πίνουμε με καλαμάκι μόνο όξινα ποτά (που αλλιώς καταστρέφουν πιο εύκολα τα δόντια)
  • να κάνουμε μασάζ στα χείλη πιέζοντας με τα δάχτυλά μας από το κέντρο προς τις άκρες και να κρατάμε τεντωμένα τα χείλη σε αυτή τη θέση για 10 δευτερόλεπτα
  • να κρατάμε τα χείλη ενυδατωμένα και να χρησιμοποιούμε κρέμες με συστατικά όπως ρετινόλη, βιταμίνη C και α-υδροξυ οξέα, που μειώνουν σταδιακά τις ρυτίδες.

Ασθενείς συχνά με ρωτούν για τις θεραπείες που μπορούν να γίνουν στο οδοντιατρείο για την εξαφάνιση των ρυτίδων.

1. Καταρχήν αν λείπουν κάποια πρόσθια δόντια, τότε η αποκατάστασή τους με κάποια προσθετική εργασία θα βελτιώσει εντυπωσιακά την όψη των χειλιών, αλλά θα αποκαταστήσει και τον όγκο τους.

2. Το γέμισμα των ρυτίδων με υαλουρονικό οξύ είναι μια κλασσική μορφή θεραπείας, με την οποία μπορούμε να βελτιώσουμε άμεσα αυτές τις ρυτίδες.

3. Εφαρμόζοντας πολύ λίγων μονάδων BOTOX στα χείλη, μπορούμε να απαλύνουμε τη σύσπαση των μυών του στόματος και να μειώσουμε αρκετά τις ρυτίδες.

4. Η εφαρμογή νημάτων PDO στα χείλη μπορεί να τεντώσει το δέρμα, να του δώσει όγκο και ένα όμορφο αποτέλεσμα. Αν συνδυάσουμε τα νήματα με εφαρμογή αυξητικών παραγόντων από το αίμα του ασθενή, τότε το αποτέλεσμα είναι ακόμα καλύτερο.

5. Η απλή μεσοθεραπεία ή ακόμα καλύτερα η μεσοθεραπεία με DERMAPEN δίνει πολύ καλά αποτελέσματα στη βελτίωση ολόκληρου του δέρματος και φυσικά και στις ρυτίδες καπνιστή. Η θεραπεία αυτή μπορεί να γίνει είτε χρησιμοποιώντας υλικά μεσοθεραπείας με υαλουρονικό οξύ, βιταμίνες, πεπτίδια κλπ, είτε χρησιμοποιώντας το πλάσμα του αίματος του ίδιου του ασθενή με εξαιρετικά αποτελέσματα.

6. Η θεραπεία με LASER. Υπάρχουν πολλά είδη LASER που άλλα δρουν επιφανειακά και άλλα πιο βαθιά στο δέρμα. Η θεραπεία με το LASER, όπως και η θεραπεία με το DERMAPEN έχουν πιο μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, αφού λειτουργούν διεγείροντας την επουλωτική ικανότητα του ίδιου του ασθενή. Έτσι δημιουργείται νέο κολλαγόνο και ελαστίνη τα οποία διατηρούν το δέρμα λείο και απαλό.

Φυσικά το καλύτερο αποτέλεσμα έχει ο συνδυασμός αυτών των θεραπειών. Πάντα σε συνεννόηση με τον ασθενή θα συνεκτιμήσουμε όλους τους παράγοντες και θα εφαρμόσουμε ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας.