Νόμιμη η έρευνα σε σπίτι υπόπτων για φοροδιαφυγή που βασίστηκε σε παράνομα αποδεικτικά μέσα

Το ΕΔΔΑ, ωστόσο, απέρριψε την προσφυγή του ζευγαριού, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αναφορικά με το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής. Ειδικότερα, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, δεν υφίσταται κάποιος κανόνας απόλυτης ακυρότητας αναφορικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκτώνται κατά παράβαση των διαδικαστικών κανόνων σε ποινικές διαδικασίες.
ASSOCIATED PRESS

Μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα απόφαση αναφορικά με τη δυνατότητα χρήσης παρανόμως αποκτηθέντων αποδεικτικών μέσων σε υποθέσεις φοροδιαφυγής εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Συγκεκριμένα, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η έρευνα στην οικία ενός ζευγαριού, το οποίο ήταν ύποπτο για φοροδιαφυγή, βάσει πληροφοριών που αγόρασαν οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, είναι νόμιμη και αναλογική.

Η διαδικασία εναντίον του ζευγαριού κινήθηκε όταν ένας υπάλληλος σε τράπεζα του Λιχτενστάιν αντέγραψε παράνομα μία λίστα με τα περιουσιακά τους στοιχεία και στη συνέχεια την πούλησε στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το ζευγάρι προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καταγγέλλοντας ότι οι έρευνες στο σπίτι τους πραγματοποιήθηκαν χάρη σε ένα ένταλμα, το οποίο εκδόθηκε βασισμένο σε αποδεικτικά μέσα που αποκτήθηκαν κατά παράβαση του γερμανικού και διεθνούς δικαίου.

Το ΕΔΔΑ, ωστόσο, απέρριψε την προσφυγή του ζευγαριού, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του άρθρου 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) αναφορικά με το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Ειδικότερα, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, δεν υφίσταται κάποιος κανόνας απόλυτης ακυρότητας, αναφορικά με τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκτώνται κατά παράβαση των διαδικαστικών κανόνων σε ποινικές διαδικασίες.

Αυτό σήμαινε ότι το ζευγάρι ήταν σε θέση να προβλέψει - εάν είναι απαραίτητο με τη βοήθεια των νομικών συμβουλών του - ότι οι γερμανικές αρχές θα μπορούσαν να εξετάσουν τη δυνατότητα έκδοσης εντάλματος έρευνας με βάση παρανόμως αποκτηθέντα αποδεικτικά μέσα.

Δείτε αναλυτικά το σκεπτικό της απόφασης στο Lawspot.gr

Ακολουθήστε το Lawspot.gr για συνεχή και έγκυρη νομική ενημέρωση.

Δημοφιλή