Όμορφες επιλογές για τη νέα χρονιά

Ποιότητα. Υψηλή Αισθητική. Αυτή η αύρα μας υποδέχτηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο του Πειραιά, το γνωστό από παλιά Μέγαρο Στρίγκου. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών έχουν δωρίσει στο «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες τους. Βιβλία (300.000 συνολικά!) μεγάλης πνευματικής, λογοτεχνικής και υλικής αξίας, ανάμεσά τους 50 αρχέτυπα, (εκδόσεις των αρχών της Τυπογραφίας), εκατοντάδες παλαίτυπα και δεκάδες πρώτες εκδόσεις, σπάνια χειρόγραφα, αλληλογραφίες προσωπικοτήτων.
|
eurokinissi

Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη

Ποιότητα. Υψηλή Αισθητική. Αυτή η αύρα μας υποδέχτηκε στην Ιστορική Βιβλιοθήκη Λασκαρίδη στο ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο του Πειραιά, το γνωστό από παλιά Μέγαρο Στρίγκου. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών και των Επιστημών έχουν δωρίσει στο «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη» τα Αρχεία και τις Βιβλιοθήκες τους.

Βιβλία (300.000 συνολικά!) μεγάλης πνευματικής, λογοτεχνικής και υλικής αξίας, ανάμεσά τους 50 αρχέτυπα, (εκδόσεις των αρχών της Τυπογραφίας), εκατοντάδες παλαίτυπα και δεκάδες πρώτες εκδόσεις, σπάνια χειρόγραφα, αλληλογραφίες προσωπικοτήτων.

Προς τους νέους

Η ιστορική βιβλιοθήκη απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και κατά κύριο λόγο στο ερευνητικό και φοιτητικό κοινό, που μπορεί να μελετήσει το υλικό στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.

Ενδιαφέρον έχουν τα προγράμματα για μαθητές, στα οποία διδάσκουν Ακαδημαϊκοί, Πανεπιστημιακοί, Δάσκαλοι, Θεατρολόγοι, Περιβαλλοντολόγοι, Συγγραφείς, κ.ά. «Όσο... άτακτοι και ανυπότακτοι, ίσως είναι κάποιες άλλες ώρες, τα παιδιά αυτά όταν έρχονται εδώ, το πρωί είναι υποδειγματικοί. Κι αυτό λέει πολλά», μας έλεγε ο Π. Λασκαρίδης.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Το εξαιρετικό αυτό έργο εγκαινίασε, επαίνεσε για τον υποδειγματικό ρόλο του τώρα μέσα στην κρίση αλλά και στο μέλλον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πάνος και ο Θανάσης Λασκαρίδης

Σ' αυτή την επιβλητική Βιβλιοθήκη, τον γύρω χώρο της οποίας κοσμούν μόνιμες εκθέσεις ζωγραφικής, καθώς και η Ναυτική Συλλογή του Ιδρύματος με θεματολογία την θάλασσα και την ναυτιλία, ο οικοδεσπότης εφοπλιστής Πάνος Λασκαρίδης ταιριάζει απόλυτα.

Ισχυρή και ταυτόχρονα γλυκιά, σεμνή, παλιάς νοοτροπίας, προσωπικότητα ξεχωρίζει μαζί με τον αδερφό του Θανάση στη Ναυτιλία και την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι βασικές αρχές του Ιδρύματος μοιάζουν να είναι και δικές τους, τουλάχιστον μερικές απ' αυτές: Τέχνες, Γράμματα, Φιλοσοφία, Ποίηση, Μουσική, Επιστήμες, Ναυτιλία, Περιβάλλον.

Του Κωνσταντίνου Στάικου

Στις συλλογές της περιλαμβάνονται η Βιβλιοθήκη του καθηγητή κ. Θ. Δημαρά, Ι. Θεοδωρακόπουλου, Εμμ. Κριαρά, Φιλ. Ηλιού, Κων. Σβολόπουλου, του βαρώνου Leo Delwaide, μια από τις σπουδαιότερες διεθνώς για το Ναυτικό Δίκαιο του Κλ. Παράσχου, Στρατή Στρατήγη, του Ακαδημαϊκού Αθ. Φωκά, της Ελένης Αρβελέρ, του ιστορικού του βιβλίου Κων. Στάικου, απόλυτου γνώστη του αντικειμένου του, ο οποίος έχει επιμεληθεί, οργανώσει, «στήσει» με τον δικό του τρόπο την Βιβλιοθήκη αυτή. Εξέδωσε πρόσφατα την «Αριστοτέλους Βιβλιοθήκη» ένα σημαντικό βιβλίο που αξίζει κανείς να γνωρίσει από κοντά. Τον έχουμε γνωρίσει πολύ καλύτερα και ζήσει από κοντά, όταν δούλεψε για την Βιβλιοθήκη του Πατριαρχείου στο Φανάρι στην Κωνσταντινούπολη, στην Πάτμο, στην Εθνική μας Βιβλιοθήκη...Αξίζει πολλά!

Η αισθητική καλλιεργείται

Την αισθητική την μαθαίνεις. Δε γεννιέσαι μ' αυτήν...Η ποιότητα καλλιεργείται από τα παιδικά μας, ίσως, χρόνια. Θέλει εκπαίδευση. Επιμονή. Και μετά... Γίνεται πάθος. Μας λένε όσοι την γνωρίζουν καλά και είναι επιλογή στην ζωή τους. Ο Κώστας Τσόκλης, μεγάλος δημιουργός και δύσκολος άνθρωπος, όχι απλός - όπως άλλωστε είναι φυσικό - μισεί, λοιπόν, την κακογουστιά και την μετριότητα.

Το Ίδρυμα Ωνάση στηρίζει...

Το Ίδρυμα Ωνάση, το οποίο, οφείλουμε να πούμε, κάνει εξαιρετικό έργο, συνεχίζει να στηρίζει τις ελληνικές αποστολές μαθητών και των συνοδών καθηγητών τους στις Διεθνείς ή Βαλκανικές Επιστημονικές Ολυμπιάδες και για το 2016. Το ανακοίνωσε σε μια γιορτινή εκδήλωση ο Πρόεδρος του Αντώνης Παπαδημητρίου, με την παρουσία και του Υπουργού Παιδείας.

Οι μαθητές ανοίγουν τα φτερά τους...

Δίνουμε έμφαση, είπε, στην στήριξη της νέας γενιάς, που προσπαθεί να ανοίξει τα φτερά της, ιδίως όταν μας εκπροσωπεί σε διεθνές επίπεδο εκπέμποντας και εκεί έξω την Ελλάδα, που θέλουμε. Ήταν συγκινητικό και όμορφο, όταν τιμήθηκαν 18 μαθητές, που κατάφεραν να διακριθούν αποσπώντας μετάλλιο, Χρυσό, Αργυρό, Χάλκινο ή Εύφημο Μνεία στις Επιστημονικές Ολυμπιάδες, τον περασμένο χρόνο.

Εξαιρετικά δραστήρια η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Ωνάση, η Έφη Τσιότσιου, μας μίλησε με θέρμη γι' αυτή την πρωτοβουλία. Προσωπική μας άποψη, πάντως, είναι τα νέα παιδιά, σ' αυτήν την περίοδο κρίσης στην χώρα μας, να μη μένουν εδώ, να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό, εφόσον το θέλουν και μπορούν...

Πήγαινε στην αρχική σελίδα
Προτείνετε μια διόρθωση