The Blog

Όταν συνάντησα τον Τραμπ στη Νέα Υόρκη

Με την απρόσμενη -από πολλούς- Προεδρική εκλογή του Τραμπ, επικίνδυνη περίοδος αβεβαιότητας όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Roger Cohen, αρθογράφος των New York Times και όσα έχουν έρθει στη δημοσιότητα για την παρορμητική προσωπικότητά του, τώρα λίγο πριν αναλάβει την Προεδρία των Η.Π.Α, δε μου φεύγει από το νου η εμπειρία, που είχα στη Νέα Υόρκη, γνωρίζοντας από κοντά, πριν δύο σχεδόν δεκαετίες, τον κορυφαίο, τότε, επιχειρηματία, πανέξυπνο, δυναμικό, με έντονη προσωπική ζωή Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Με την απρόσμενη -από πολλούς- Προεδρική εκλογή του Τραμπ, επικίνδυνη περίοδος αβεβαιότητας όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Roger Cohen, αρθογράφος των New York Times και όσα έχουν έρθει στη δημοσιότητα για την παρορμητική προσωπικότητά του, τώρα λίγο πριν αναλάβει την Προεδρία των Η.Π.Α, δε μου φεύγει από το νου η εμπειρία, που είχα στη Νέα Υόρκη, γνωρίζοντας από κοντά, πριν δύο σχεδόν δεκαετίες, τον κορυφαίο, τότε, επιχειρηματία, πανέξυπνο, δυναμικό, με έντονη προσωπική ζωή Ντόναλντ Τραμπ.

Ήταν 10 η ώρα, ηλιόλουστο το πρωϊνό, όταν μαζί με μια παρέα δημοσιογράφων περπατούσαμε στην Πέμπτη Λεωφόρo.

Πτήση με ελικόπτερο πάνω από τη Νέα Υόρκη

Ήταν μια αποστολή πρόσκληση της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας Lufthansa να επισκεφθούμε τη Νέα Υόρκη. Το χαρακτηριστικό αυτού του ταξιδιού ήταν η πτήση με ελικόπτερο πάνω - δίπλα από το Άγαλμα της Ελευθερίας. Ωραία εμπειρία.

Περνώντας, λοιπόν, από το Trump Tower πρόσεξα μια ταμπέλα, που έλεγε:

«Press Conference D. Trump»

Κοντοστάθηκα. Σκέφτηκα λίγο. Ζήτησα από τους συναδέλφους να κρατήσουν την κόρη μου Νικόλ, που συνήθως την έπαιρνα μαζί μου σε τέτοια ταξίδια. Δέχτηκαν ευχαρίστως. Τους εγκατέλειψα. Και... όρμησα προς την είσοδο του υπερπολυτελούς ουρανοξύστη του Τραμπ, όπου σήμερα είναι η έδρα του, το στρατηγείο του, όπου κανονίζει ποια θα είναι τα μέλη της νέας Αμερικανικής Κυβέρνησης και όχι μόνον.

Στο Trump Tower

Εκεί στεκόταν ένας ευτραφής κύριος, με μαύρη ρεντιγκότα και ημίψηλο καπέλο, ο ευγενικός θυρωρός, ο οποίος με χαμόγελο με υποδέχθηκε, αφού του έδειξα τη Διεθνή Δημοσιογραφική Ταυτότητά μου. Έκανε χώρο να περάσω και μου υπέδειξε τον όροφο-χώρο της συνέντευξης. Ήταν μια αίθουσα όχι διαφορετική από όσες έχω επισκεφθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου για διεθνείς συνεντεύξεις.

Γνωρίστηκα πίνοντας καφέ ή χυμό με τους Αμερικάνους συναδέλφους, οι οποίοι κατά κύριο λόγο κάλυπταν οικονομικό ρεπορτάζ, αφού, άλλωστε οικονομικά κυρίως θέματα του κορυφαίου επιχειρηματία Τραμπ ήταν και η αιτία της συνέντευξής του.

Αρκετά αργότερα μπήκε ο ίδιος στην αίθουσα.

Οι Έλληνες Σουλτάνοι

Αυτό, που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν πως ήρθε μόνος. Χωρίς συνοδεία. Χωρίς Body-guards, χωρίς στόμφο. Χωρίς να κάνει ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία του. Κάτι, που είχα τότε σχολιάσει στην Ελευθεροτυπία, συγκρίνοντας με δικούς μας επιχειρηματίες ή πολιτικούς, που κυκλοφορούν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό περίπου σαν... σουλτάνοι.

Απλός και άνετος

Πήγε στο πίσω μέρος της αίθουσας. Εντελώς πίσω... Εκεί που ήταν οι καφέδες! Δεν πήγε καν μπροστά στον χώρο που μονίμως υπάρχει για τους -όποιους- ομιλητές.

Στάθηκε, λοιπόν, όρθιος πίσω. Συζητούσε κάποιες λεπτομέρειες με δυο - τρεις, εμφανίσιμες, γραμματείς του, που ήταν γύρω του. Χαμογελαστός. Άνετος. Άνοιξε συζήτηση με τους δημοσιογράφους που τον πλησίασαν. Του έκαναν ερωτήσεις. Κι απαντούσε έξυπνος, ικανός, έπιανε πουλιά στον αέρα... Αυτό ήταν όλο.

«Έλα να δουλέψεις εδώ»

Όταν του είπα, αφού του συστήθηκα, ότι είμαι Ελληνίδα δημοσιογράφος, της «Athens Daily Newspaper Eleftherotypia» και του εξήγησα πως απρόσμενα είδα την ταμπέλα και μπήκα στο κτίριό του.

Eνθουσιάστηκε. Γέλασε δυνατά. Έβαλε το χέρι του στον ώμο μου και μου είπε πως ευχαρίστως θα με προσελάμβανε στη δουλειά του! «Έλα να δουλέψεις για μένα», είπε. Δυστυχώς δεν υπήρχε φωτογραφία. Δεν το είχα προβλέψει... Δεν πειράζει.

Ο ιδρυτής του CNN

Μου θύμισε, πάντως αυτή η στιχομυθία, όταν ο ιδρυτής του CNN Τεντ Τέρνερ είχε έρθει στην Ελλάδα συνοδευόμενος από την Τζέιν Φόντα, τους είχα συναντήσει στο Μέγαρο Μουσικής.

Προκλητικά

Τι προσόντα πρέπει να έχει κάποιος για να προσληφθεί στο CNN; Είχα ρωτήσει, προκλητικά, βέβαια, τον ιδρυτή του κορυφαίου Αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού.

Εάν μου δώσεις ένα φιλί, σε πήραμε!... Είπε γελώντας .

Του το έδωσα γελώντας κι εγώ, υπό το βλοσυρό βλέμμα της υπέροχης Τζέιν Φόντα.

Μπους - Κλίντον - Ομπάμα

Τόσα χρόνια στη Δημοσιογραφία μέσα από την «Ελευθεροτυπία» έχω γνωρίσει από κοντά, σε επίσημες αποστολές συνοδεύοντας τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε ταξίδια σ΄ όλον τον κόσμο, πολλούς ηγέτες. Προέδρους. Πρωθυπουργούς. Υπουργούς. Προσωπικότητες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην διεθνή σκηνή.

Με τον Τζωρτζ Μπους

Με τους Ουάϊνμπεργκερ και Φορμπς

Ανάμεσά τους, στην Αμερική κι εδώ, τον Τζωρτζ Μπους (πατέρα), τον Μπιλ Κλίντον, τον Χένρι Κίσινγκερ (στο Παρίσι), τον Ουάϊνμπεργκερ, υπουργό Άμυνας, την Μαντλίν Ολμπράϊτ υπουργό Εξωτερικών, τη Χίλαρι Κλίντον, τον Πρόεδρο της General Electric και τον Μπιλ Γκέιτς στο Νταβός, Δημάρχους της Νέας Υόρκης και τόσους άλλους. Απ΄ όλους μα όλους, αυτός που για μένα ήταν ξεχωριστός, είναι ο Μπαράκ Ομπάμα έτσι όπως τον γνωρίσαμε στην φετινή επίσκεψή του στην Αθήνα.

Με τον Μπιλ Κλίντον

Ο νέος Αμερικανός Πρέσβης

Μία επίσκεψη που προετοίμασε ο νέος Αμερικανός Πρέσβης στη χώρα μας, ο 53χρονος, έμπειρος Διπλωμάτης καριέρας, ο Geoffrey Pyatt, ο οποίος έκανε κάτι πολύ όμορφο, καθόλου πολιτικό, αλλά ανθρώπινο, από τις πρώτες ημέρες κιόλας, που έφτασε στην Ελλάδα. Είναι από τα ωραιότερα μέρη του κόσμου, λέει.

Επισκέφτηκε τα Μετέωρα αρχίζοντας έτσι να ανακαλύπτει, τις ομορφιές μας. Περπάτησε. Γοητεύτηκε από το τοπίο και τη θέα. Του θύμισε, μάλιστα, όπως είπε, τη Νέα Αγγλία το φθινόπωρο!

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και ως λάτρης της ποδηλασίας, παρομοιάζει την Ελλάδα της κρίσης με το ποδήλατο σε δύσβατο δρόμο. Πρέπει να συνεχίσεις να κάνεις πετάλι. Αλλιώς χάνεις την ισορροπία σου, λέει με χαμόγελο.

Ο Ομπάμα εμπνέει

Ο Ομπάμα εμπνέει. Μας έδωσε όραμα για το Μέλλον, κάτι που δεν είχαμε αισθανθεί... μου έλεγε συντροφιά νέων, που άκουσε την εδώ ομιλία του, ύμνο στην Δημοκρατία. Μεγάλη Κουβέντα.

Ήρθε για την ακρόπολη

Με σεβασμό και γνώση στην επίσκεψή του στην Ακρόπολή έμοιαζε να είχε έρθει στην Ελλάδα κυρίως γι΄ αυτό! Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Παντερμαλής, που τον ξενάγησε, όπως μου έλεγε, καταγοητεύτηκε.

Γοητευτικός

Είναι ένας γοητευτικός, ζεστός, κοντινός άνθρωπος, που σε κοιτάει στα μάτια, που ακούει, συμμερίζεται. Περπατάει στις μύτες των ποδιών, σαν να πετάει. Ευκίνητος. Εκπέμπει γλυκιά ενέργεια. Ήθος. Αισιοδοξία.

Όλο καπνίζανε!

Κι όλα αυτά παρ' όλο που στο ταξίδι αυτό ήταν στην σκιά της εκλογής Τραμπ, όπως έλεγε Αμερικανίδα δημοσιογράφος, που παραπονιόταν γιατί όλοι καπνίζανε ακόμη και μέσα στην αίθουσα, που περίμεναν οι δημοσιογράφοι, στο Προεδρικό Μέγαρο!

Σύγκριση με Πούτιν

Όταν συνομιλούσε ο Ομπάμα με τον Πρόεδρο Πρ. Παυλόπουλο ήταν ήρεμος . Άκουγε προσεκτικά. Σε αντίθεση με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν, τον οποίο θυμηθήκαμε στην ίδια ακριβώς θέση πριν λίγους μήνες. Δεν ήταν ήρεμος. Έσφιγγε τα χέρια του. Κοιτούσε χαμηλά! Ήταν σαν αμήχανος. Σαν αγχωμένος... Μεγάλος Ηγέτης στην χώρα του ο Πούτιν, αλλά διαφορετικός στα ψυχρά χαρακτηριστικά του. Γιατί όχι. Άλλο ο ένας. Άλλο ο άλλος .

Γι΄ αυτό ακριβώς το Όραμα Ομπάμα μίλησαν -συγκινημένοι κάποιοι απ΄ αυτούς- λίγες μέρες αργότερα στην Ουάσιγκτον; Όταν ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος («Lame duck» κουτσή πάπια αποκαλούν με χιούμορ τον Πρόεδρο που τελειώνει τη θητεία του) τους βράβευσε στον Λευκό Οίκο. Ήταν, μεταξύ αυτών, ο τραγουδιστής Μπρους Σπρίνγκστιν, η τραγουδίστρια Νταϊάν Ρος, ο πανύψηλος -τόσο που δεν έφτανε εύκολα ούτε ο Ομπάμα- μπασκετμπολίστας Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, επίσης ο Μάικλ Τζόρνταν του οποίου πλέον «το όνομα χρησιμοποιείται ως μέτρο τελειότητας σε άσχετους χώρους», την Ινδιάνα Λουίζ Κόμπες, το ζεύγος Γκέιτς για το φιλανθρωπικό τους έργο, τους υπέροχους ηθοποιούς Ρόμπερτ Ρέντφορντ, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Τομ Χανκς, την παρουσιάστρια με το μετάλλιο Ελευθερίας Έλεν Ντε Τζένερις.

Καλά Χριστούγεννα

«Καλά Χριστούγεννα» μας ευχήθηκαν μικροί μεγάλοι σε μια υπέροχη γεμάτη ζωντάνια, χαρά και ενέργεια γιορτή στο πνεύμα των Χριστουγέννων στο Αμερικάνικο Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής PIERCE, απόφοιτη του οποίου είναι η κόρη μου, Νικόλ Βότση. Υποδειγματικό σχολείο με γεμάτες ελευθερία πολλές, δημιουργικές επιλογές. Από τη διοίκηση του Κολλεγίου συναντήσαμε τη δυναμική και υπέρκομψη Νίκη Μπουτάρη.

Πολλές ευχές!