Πολλοί άνθρωποι μπαίνουν σε ένα καφέ και παραγγέλνουν το συνηθισμένο τους ρόφημα χωρίς δεύτερη σκέψη. Άλλοι κοιτάζουν το μενού και διαλέγουν ό,τι τους φαίνεται καλό εκείνη τη στιγμή.
Η γεύση είναι υποκειμενική και ο καφές που αρέσει σε εμάς περισσότερο μπορεί να μην είναι κατάλληλος για κάποιον άλλο. Ωστόσο, «υπάρχουν πάντα μερικές προτάσεις που μπορούν να γίνουν για να διατηρηθεί υψηλή η ποιότητα του αγαπημένου μας ροφήματος», δηλώνει η Κατ Μακάρθι, εκπαιδεύτρια ειδικών καφέδων στη Lavazza.
Συχνά, πρόκειται για μικρές αλλαγές που έχουν μεγάλο αντίκτυπο. «Δεν χρειάζεται να είμαστε ειδικοί στον καφέ για να παραγγείλουμε ένα καλύτερο φλιτζάνι καφέ. Απλά πρέπει να γνωρίζουμε μερικά πράγματα που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ρωτούν ποτέ. Μόλις τα μάθουμε, είναι δύσκολο να επιστρέψουμε σε αυτά που ξέρουμε», δηλώνει η Ντριου Ποντ, εκπαιδευμένη barista, διευθυντής ανάπτυξης και συνιδιοκτήτης της εταιρείας καβουρδίσματος καφέ Stone Creek Coffee στο Μιντγουέστ.
Ακολουθούν οι συμβουλές των ειδικών για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μαςΖητάμε το σωστό καβούρδισμα
Οταν παραγγέλνουμε ένα φλυτζάνι καφέ, οι περισσότεροι δεν διευκρινίζουμε αν προτιμάμε ελαφρύ, μεσαίο ή σκούρο καβούρδισμα. Αυτό ισχύει ακόμη και αν το καφέ διαθέτει πολλές επιλογές. Ωστόσο, είναι λάθος να ξεκινήσουμε να παραγγέλνουμε καφέ χωρίς να αναφέρουμε τον τύπο καβουρδίσματος που προτιμάμε, σύμφωνα με την Ποντ.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο βαθμός καβουρδίσματος έχει να κάνει μόνο με το χρώμα, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο ”κωδικός” για τη γεύση», εξηγεί. Σύμφωνα με την ίδια, αν πίνουμε σκέτο καφέ, το ελαφρύ καβούρδισμα είναι η καλύτερη επιλογή για τους περισσότερους καθώς αναδεικνύει τον πλήρη χαρακτήρα της προέλευσης. Είναι πολύ πιθανόν ο μπαρίστας μας να το «λατρεύει» πίσω από τον πάγκο, λέει η Ποντ.
Ωστόσο, αν προσθέτουμε γάλα και ζάχαρη στον καφέ μας, τα σκούρα καβουρδίσματα είναι η καλύτερη επιλογή. «Ορισμένα ελαφριά καβουρδίσματα μπορεί να εξαφανιστούν μόλις προστεθούν τα πρόσθετα», εξηγεί η Μακάρθι.
Ας μην υπερβάλουμε με τα αρωματισμένα σιρόπια
Η προσθήκη αρωματισμένων σιροπιών σε έναν κανονικό καφέ μπορεί να μετατρέψει το τονωτικό μας ρόφημα σε μια απολαυστική λιχουδιά. Ωστόσο, η Ποντ λέει ότι μια μικρή προσαρμογή μπορεί να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το αρωματισμένο ρόφημά μας.
Αν δεν μας αρέσουν οι τεχνητές γεύσεις ορισμένων αρωματικών σιροπιών, ας τα αντικαταστήσουμε τα με πραγματικό σιρόπι σφενδάμου ή μέλι, προτείνει ο Τζέικ Νίμαν, μπαρίστας και ιδρυτής της Mixcraft και Mixcraft Cafe. «Προσθέτουν φυσική γλυκύτητα χωρίς την τεχνητή επίγευση», εξηγεί.
Ή ας αναζητήσουμε ένα καφέ με σιρόπια σπιτικής παρασκευής, προτείνει με τη σειρά της η Τζεν Σαλαμόνε, υπεύθυνη καφέ στο Tatte Bakery and Cafe στο Ridgewood του Νιου Τζέρσεϊ.
Ας σκεφτούμε προσεκτικά σχετικά με τον κρύο καφέ μας
Όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, πολλοί άνθρωποι αντικαθιστούν τον ζεστό καφέ με παγωμένα ροφήματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να «γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ κρύου καφέ και παγωμένου καφέ», αναφέρει η Ποντ. Η ίδια εξηγεί ότι ο κρύος καφές είναι «αργά ετοιμασμένος, χαμηλής οξύτητας, με έντονη γεύση σοκολάτας», ενώ ο παγωμένος καφές είναι «ζεστός και ψύχεται γρήγορα».
Σύμφωνα με την ίδια, ο παγωμένος καφές διατηρεί περισσότερο την πολύπλοκη γεύση του καφέ, αλλά μπορεί να είναι «πιο αραιός και πιο όξινος» από τον κρύο καφέ. Επιπλέον, ζητώντας παραπάνω πάγο μπορεί να βελτιώσουμε το κρύο ρόφημά μας, λέει ο Νίμαν. «Διατηρεί το ρόφημά μας κρύο για περισσότερο χρόνο χωρίς να λιώνει τόσο γρήγορα», εξηγεί.
Ας επιλέξουμε το σωστό γάλα
Πολλά καφέ προσφέρουν μια ποικιλία από γάλατα, και γνωρίζοντας ποιο να επιλέξουμε μπορεί να δημιουργήσει ένα πιο γευστικό ρόφημα. «Το γάλα βρώμης είναι φυσικά πιο γλυκό, το γάλα αμυγδάλου μπορεί να έχει μια ελαφριά γεύση ξηρών καρπών και να είναι πιο αραιό, ενώ το πλήρες γάλα μας δίνει εκείνη την πλούσια, κλασική υφή καφέ», εξηγεί ο Νίμαν.
Η επιλογή του γάλακτος επηρεάζει επίσης την υφή του ροφήματός μας. «Το πλήρες γάλα δίνει γενικά τον πιο κρεμώδη και απαλό αφρό σε ένα latte ή cappuccino, ενώ το αποβουτυρωμένο μπορεί να έχει μια πιο ελαφριά και αέρινη υφή», διευκρινίζει η Μακάρθι.
Αν χρειαζόμαστε μια εναλλακτική λύση αντί για γάλα, η ίδια συνιστά να χρησιμοποιήσουμε γάλα βρώμης ή σόγιας για να δημιουργήσουμε τον καλύτερο αφρό στα ροφήματα εσπρέσο. Και αν θέλουμε μια δόση καφεΐνης αλλά δεν μας αρέσει ιδιαίτερα η γεύση του καφέ, το μισό-μισό είναι η καλύτερη επιλογή για να αραιώσουμε τη γεύση, καταλήγει.
Ας ρωτήσουμε πόσο καιρό βρίσκεται εκεί ο καφές
Τα ροφήματα εσπρέσο συνήθως παρασκευάζονται κατόπιν παραγγελίας. Ωστόσο, ο καφές φίλτρου μπορεί να μείνει για ώρες, με αποτέλεσμα να έχει πικρή ή μπαγιάτικη γεύση. Αν παραγγείλουμε καφέ φίλτρου, «μπορεί να είναι χρήσιμο να ρωτήσουμε πόση ώρα έχει περάσει από την παρασκευή του, καθώς ο παρασκευασμένος καφές χάνει την ποιότητά του μετά από 1-2 ώρες στην καφετιέρα», εξηγεί η Μακάρθι.
Εάν ο καφές έχει μείνει για πολύ ώρα, η ίδια συνιστά να παραγγείλουμε έναν Αμερικάνο. Ο Αμερικάνο είναι ένας εσπρέσο αραιωμένος με ζεστό νερό, ο οποίος παρασκευάζεται φρέσκος. Η γεύση του μοιάζει με αυτή του παρασκευασμένου καφέ, αλλά μπορεί να είναι πιο έντονη. Ας ζητήσουμε επιπλέον ζεστό νερό εάν ο αμερικάνο είναι πολύ έντονος.
Ας γνωρίσουμε τις διαφορές μεταξύ των κλασσικών ροφημάτων καφέ
Τα περισσότερα κλασικά ροφήματα καφέ παρασκευάζονται από τα ίδια δύο συστατικά, εσπρέσο και γάλα. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο συνδυάζονται αυτά τα συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ διαφορετικές γεύσεις.
«Για παράδειγμα, ένας καπουτσίνο θα έχει πιο έντονη γεύση καφέ από έναν λάτε, καθώς η αναλογία αφρού [του καπουτσίνο] είναι υψηλότερη», εξηγεί η Μακάρθι. Ενώ ο λάτε είναι καλύτερη επιλογή για όσους προτιμούν μια πιο ήπια γεύση, επειδή «η ιδέα πίσω από τον λάτε είναι να αραιωθεί η γεύση του καφέ με ατμισμένο γάλα και πολύ λίγο αφρό», λέει.
Με το να γνωρίζουμε τις διαφορές μεταξύ των διαφόρων επιλογών ροφημάτων εσπρέσο — συμπεριλαμβανομένων των flat whites, macchiatos, breves και cafe con leches — μπορούμε να βρούμε το κατάλληλο ρόφημα που ταιριάζει στη γεύση και τη διάθεσή μας.
Ας είμαστε περίεργοι
«Στο τέλος της ημέρας, η μεγαλύτερη αναβάθμιση είναι απλά να είμαστε περίεργοι», λέει η Ποντ. Ενθαρρύνει τους λάτρεις του καφέ να ρωτούν τον barista τους τι τους ενθουσιάζει. Και τους τακτικούς καταναλωτές καφέ να συνεχίζουν να δοκιμάζουν κάτι νέο, είτε πρόκειται για εποχιακό ρόφημα, είτε για νέο σιρόπι με γεύση ή διαφορετικό είδος κόκκων. «Το τέλειο φλιτζάνι καφέ δεν είναι κάτι που βρίσκεις μια φορά. Είναι κάτι που συνεχίζεις να αναζητάς», καταλήγει.
ΠΗΓΗ: