Μια μελέτη εκτιμά ότι το 4% έως 29% των ενηλίκων στις δυτικές βιομηχανικές χώρες έχουν «σύνδρομο ανήσυχων ποδιών». Πρόκειται για μια πάθηση που πολύ λίγοι άνθρωποι μπορούν να αναγνωρίσουν στον εαυτό τους και πολλοί γιατροί δεν γνωρίζουν πώς να τη διαχειριστούν σωστά.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/ereena-o-chronos-sten-othone-einai-semptoma-mazi-kai-aitia-tes-viaies-semperiforas-ton-paidion_gr_68481f01e4b0682b100bee47

Advertisement
Advertisement

Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και πότε εμφανίζεται

«Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι μια νευρολογική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ανάγκη για κίνηση, η οποία συχνά συνδέεται με ένα άβολο συναίσθημα», δηλώνει ο δρ Τζον Γουίνκελμαν, επικεφαλής του προγράμματος κλινικής έρευνας για τις διαταραχές του ύπνου στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Το δυσάρεστο συναίσθημα – που περιγράφεται ως «σέρνεται, πονάει, μυρμηγκιάζει ή πάλλεται» – συχνά το συναντάμε στα πόδια ή και ενίοτε στα χέρια.  «Ένα άτομο πρέπει να ανησυχεί όταν κάθεται ή ξαπλώνει και αμέσως ανακουφίζεται με αυτή την κίνηση», προσθέτει ο Γουίνκλεμαν. 

Τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας, συχνότερα τη νύχτα, και επειδή το σύνδρομο παρεμβαίνει στον ύπνο, ταξινομείται κι αυτό ως μία ακόμη διαταραχή του ύπνου.

«Σε μέτριες έως σοβαρές περιπτώσεις, οι άνθρωποι βιώνουν αυτό το σύνδρομο αρκετές φορές την εβδομάδα και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να καθυστερήσουν τον ύπνο για αρκετές ώρες», εξηγεί ο Μπράιαν Κου, αναπληρωτής καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale και διευθυντής του Κέντρου Yale για το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών.

https://www.huffingtonpost.gr/entry/iaponiko-perpatema-kaiei-to-lipos-se-30-lepta-apotelontas-te-nea-tase-toe-fitness_gr_684744c5e4b0682b100b2ac3

Πώς μπορεί κανείς να το αποκτήσει

Δύο ισχυρές συνιστώσες παίζουν ρόλο στο ποιος μπορεί να πάθει το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών: η γενετική και τα επίπεδα σιδήρου.

Advertisement

«Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών εμφανίζεται συχνά σε οικογένειες και οι γενετικοί δείκτες αποτελούν περίπου το 20% της πρόβλεψης για το ποιος θα το πάθει», τονίζει ο Γούινκλεμαν.

Τα άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου είναι επίσης πιο πιθανό να πάθουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων, των ατόμων που κάνουν αιμοκάθαρση, που έχουν έμμηνο ρύση, που έχουν αναιμία ή που είναι χορτοφάγοι, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Όσοι λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά με εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης μπορεί επίσης να είναι ευάλωτοι στο σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

Advertisement

«Η πάθηση είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες και πολύ πιο συχνή καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν», δηλώνει ο Γουίνκελμαν. 

Η θεραπεία είναι οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας 

Τι επιδεινώνει την κατάσταση: 

Για τη θεραπεία του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών, ένα καλό πρώτο βήμα είναι να εξετάσουμε τι μπορεί να επιδεινώνει την κατάσταση.

Advertisement

Σύμφωνα με τον δρ Κου, το αλκοόλ, άλλα φάρμακα και τα απλά σάκχαρα μπορεί να συμβάλλουν στα συμπτώματα. Επίσης, εάν ο σίδηρος είναι χαμηλός – ή ακόμη και οριακά χαμηλός – τα συμπληρώματα σιδήρου από το στόμα ή οι ενδοφλέβιες εγχύσεις σιδήρου μπορεί να βοηθήσουν.

Παράλληλα, ένα καλό μασάζ και μερικοί συχνοί περίπατοι, μπορούν να αποτελέσουν το καλύτερο φάρμακο για την συγκεκριμένη συνθήκη.

Ποια φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν:

Advertisement

Υπάρχουν φάρμακα που βοηθούν εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου δεν αποδώσουν αλλά για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι γιατροί συνιστούν χαμηλής δόσης, μακράς δράσης οπιοειδή φάρμακα.

Advertisement

Μιλώντας σε έναν γιατρό

Ωστόσο, εάν έχουμε τόσο έντονες ενοχλήσεις οι οποίες μας παρακινούν να κουνάμε τα πόδια μας ακόμα και κατά τη διάρκεια του ύπνου, τότε πρέπει να απευθυνθούμε άμεσα σε κάποιο γιατρό. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε τις εξετάσεις μας, ελέγχοντας συστηματικά τα επίπεδα του σιδήρου στο αίμα. 

Με πληροφορίες από CNN Health

Advertisement