Είτε είμαστε επιμελείς με την εφαρμογή του αντηλιακού μας, είτε έχουμε την τάση να το ξεχνάμε εντελώς, το να καταλήξουμε καμένοι ή ξεφλουδισμένοι μέσα στον καύσωνα είναι αρκετά πιθανό. Και ο πόνος και στις δύο περιπτώσεις θα είναι ο ίδιος, διότι το έγκαυμα δεν κάνει εκπτώσεις.
Άπαξ και γίνει η ζημιά, αυτό που θα κάνει τη διαφορά, είναι η μέθοδος που θα επιστρατεύσουμε για να ανακουφίσουμε και να αναζωογονήσουμε το δέρμα μας. Ευτυχώς, πιστοποιημένοι δερματολόγοι εξηγούν τι λειτουργεί πραγματικά και τι απειλεί να επιδεινώσει τη δοκιμασία στην οποία μας έχει υποβάλει ο μεσημεριανός ήλιος.
Τι προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα;
«Η ερυθρότητα και ο πόνος μετά από μια μέρα στην παραλία, είναι η φλεγμονώδης αντίδραση του δέρματός μας απέναντι στην υπερβολική υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου, εξηγεί ο δερματολόγος Λίον Τσον.
Όλοι είμαστε ευάλωτοι απέναντι στην υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο μερικοί καιγόμαστε πιο εύκολα από άλλους. Ιδιαίτερα όσοι έχουμε ανοιχτόχρωμο δέρμα. Διότι το λευκό δέρμα θωρακίζεται εκ φύσεως με λιγότερη μελανίνη, τη σκούρα χρωστική ουσία που βοηθά στην απορρόφηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και προσφέρει φυσική προστασία στην επιδερμίδα των πιο μελαμψών φυλών. Χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει ότι όταν είμαστε μαυρισμένοι ή από γεννησιμιού μας πιο μελαχρινοί δεν υπάρχει ανάγκη να ανανεώνουμε το αντηλιακό μας και να φοράμε φαρδιά λευκά ρούχα.
Όμως ανεξάρτητα από τα μέσα προστασίας που έχουμε λάβει, πολλές φορές ο ήλιος μας ξετρυπώνει όπου κι αν είμαστε. Και τότε αφήνει επάνω μας τα κοκκινωπά και ομολογουμένως οδυνηρά σημάδια του.
Ποιοι είναι οι πιο γρήγοροι τρόποι για να απαλλαγούμε από ένα ηλιακό έγκαυμα
«Ένα ήπιο έγκαυμα θα πρέπει κανονικά να υποχωρήσει σε περίπου τρεις έως πέντε ημέρες», υπολογίζει ο δερματολόγος Τζον Μασίκ όμως προσθέτει πως «τα πολύ έντονα εγκαύματα, που χαρακτηρίζονται από έντονο πρήξιμο, πόνο ή φουσκάλες μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο εβδομάδες για να αναρρώσουν πλήρως».
Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μετριάσουμε το κοκκίνισμα και να καταπραΰνουμε τον πόνο. Ακολουθούν πέντε tips που αν τα εφαρμόσουμε, η επιδερμίδα μας θα μας ευγνωμονεί.
1. Παραλείπουμε την αρχαία μέθοδο με τις παγοκύστες και δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στα δροσερά ντους
Συνήθως χρειάζεται μία ημέρα ή και λίγο παραπάνω για να αξιολογήσουμε στα σίγουρα πόσο σοβαρό είναι το έγκαυμά μας. Όμως, με το που παρατηρήσουμε πως κάποια περιοχή του δέρματός μας τσούζει με το που την αγγίξουμε απαλά ή έχει αρχίσει να παίρνει το χαρακτηριστικό ροζ-κοραλλί χρώμα, θα πρέπει να δροσίσουμε την περιοχή το συντομότερο δυνατό.
Ένας εύκολος τρόπος να το κάνουμε αυτό είναι να σταθούμε κάτω από το ντους του σπιτιού ή της παραλίας και να αφήσουμε το δροσερό νερό να κάνει το θαύμα του. Αυτό θα καταπραΰνει τη φλεγμονή. Το καλύτερο βέβαια είναι να γεμίσουμε τη μπανιέρα δροσερό νερό και να παραμείνουμε μέσα για 15 ολόκληρα λεπτά. Αλλά επειδή μπορεί στο εξοχικό η υποδομή του μπάνιο να είναι πιο απλή και το ντους αρκεί.
Πάντως, οι παγοκύστες απευθείας στο δέρμα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη βλάβη και ερεθισμό σε μια ήδη ευαίσθητη και ταλαιπωρημένη περιοχή.
2. Χρησιμοποιούμε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα που να περιέχει αλόη βέρα, σόγια ή κεραμίδια
Μπορούμε να την βρούμε ακόμα και στο σούπερ μάρκετ. Απλώς σε ένα φαρμακείο ή ένα μαγαζί με καλλυντικά οι υπάλληλοι θα μας βοηθήσουν να την εντοπίσουμε πιο γρήγορα.
Σε ό,τι αφορά τα συστατικά τώρα, η αλόη και η σόγια είναι πασίγνωστες για τις αντιφλεγμονώδεις και άκρως ενυδατικές ιδιότητές τους. Τα κεραμίδια, που επάνω στα καλλυντικά και φαρμακευτικά προϊόντα αναγράφονται ως «ceramides», στην ουσία είναι λιπαρά μόρια, που συγκρατούν την υγρασία στο δέρμα, αποτρέποντας την απώλειά της, προστατεύουν την επιδερμίδα από εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες, μικρόβια και ρύπους, θεωρούνται εξαιρετικά ωφέλιμα για το ξηρό, αφυδατωμένο ή ευαίσθητο δέρμα και φημίζονται και για τα αντιγηραντικά τους οφέλη.
Επομένως, ένα aftersun προϊόν που να περιέχει έστω και ένα από τα τρία αυτά συστατικά, θα μας ανακουφίσει σε χρόνο dt. Ιδίως αν εφαρμόζουμε δύο τρεις φορές την ημέρα.
3. Παίρνουμε ένα μη συνταγογραφούμενο αναλγητικό
Ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο όπως η ασπιρίνη ή η ιβουπροφαίνη θα βελτιώσει την κατάσταση όχι μόνο στην περιοχή του εγκαύματος, αλλά και στην περίπτωση που μας πλήττει και ο πονοκέφαλος ή η ναυτία.
Ωστόσο, ας αποφύγουμε τοπικές αναισθητικές κρέμες και σπρέι με λιδοκαΐνη και η βενζοκαΐνη, καθώς ενδέχεται να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα ή να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.
4. Πίνουμε άφθονο νερό
Ένα ηλιακό έγκαυμα φέρνει τα υγρά του σώματος στην επιφάνεια του δέρματός μας και «στραγγίζει» το εσωτερικό του οργανισμού. Για αυτό η κατανάλωση περισσότερου νερού από ό,τι συνήθως είναι απαραίτητη προκειμένου να μην αφυδατωθούμε. Αν δηλαδή σε μια συνηθισμένη καλοκαιρινή μέρα πίνουμε 2,5 λίτρα νερού, θα πρέπει οπωσδήποτε αν έχουμε υποστεί έγκαυμα στόχος μας να γίνουν τα 4 λίτρα.
5. Αν είμαστε αρκετά τολμηροί, στο νερό που έχουμε γεμίσει την μπανιέρα ρίχνουμε ένα φλιτζάνι αλεσμένη βρόμη
Έρευνες δείχνουν ότι η βρώμη περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που καταπραΰνουν τα εξανθήματα, εγκαύματα και τον κνησμό.
Πότε είναι η στιγμή να συμβουλευτούμε τον γιατρό
Εάν αντιμετωπίζουμε πιο σοβαρά συμπτώματα όπως φουσκάλες, ζάλη, πυρετό ή ναυτία, ίσως χρειαστούμε να μας συνταγογραφήσουν κάποια αντιβιοτική αγωγή. Τότε είναι ώρα να δούμε τον γιατρό μας. Είναι κρίμα να περάσουμε το υπόλοιπο των ημερών μας στο νησί ή το χωριό υποφέροντας.
Και κάτι για το τέλος…
Θυμόμαστε πάντοτε πως η καλύτερη θεραπεία κατά του ηλιακού εγκαύματος είναι στην πραγματικότητα η πρόληψη. Αυτό σημαίνει ότι:
Φοράμε αντηλιακό ευρέος φάσματος με 30 SPF και παραπάνω
Ανανεώνουμε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες
Όσοι κολυμπάμε και ιδρώνουμε, ανανεώνουμε με ακόμα μεγαλύτερη σχολαστικότητα
Αν έχουμε αυτή τη δυνατότητα πηγαίνουμε στην παραλία πριν από τις δέκα το πρωί ή μετά τις τέσσερις το μεσημέρι. Αυτές είναι ιδανικές ώρες για να εκμηδενίσουμε τον κίνδυνο εγκαύματος.
(Mε πληροφορίες από self).