Οι γιορτινές μέρες παραδοσιακά συνδέονται με πληθώρα γεύσεων που αφήνουν, εκτός από τις αναμνήσεις για τις όμορφες στιγμές και μερικά κιλά παραπάνω. Οπότε, μετά την υπερκατανάλωση κρεάτων στα εορταστικά δείπνα, καλό θα ήταν να βάλουμε στη διατροφή μας κάτι πιο ελαφρύ, αλλά πεντανόστιμο: Καλαμαράκια γεμιστά με πληγούρι, λαχανικά, «σπετσιέρικο», μυρωδικά και λευκό ξηρό σαμιώτικο κρασί:

Συστατικά για 4 ατομα

Advertisement
Advertisement
  • 1 κιλό καλαμάρακια μικρα 

  • 150 γρ ελαιόλαδο

  • 2 κρεμμύδια  ψιλοκομμένα

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

  • 2 πιπεριές ψιλοκομμένες

  • 1 καρότο μεγάλο στον χοντρό τρίφτη 

    Advertisement
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

  • 3 κλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο

  • ½ ματσάκι άνηθο 

    Advertisement
  • 100 γρ πλιγούρι αλάτι, πιπέρι

  • 500 γρ τριμμένη ντομάτα 

  • 200 μλ λευκό ξηρό κρασί Μοσχάτο Σάμου

    Advertisement
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σπετσιέρικο (μίγμα μπαχαρικών από την Κέρκυρα) σε καταστήματα μπαχαρικών 

Οδηγίες

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα καλαμάρια αφαιρόντας το κεφάλι με τα εντόσθια και το κόκαλο, καθαρίζοντας καλά το εσωτερικό της κοιλιάς. Αφαιρούμε το κεφάλι και κρατάμε μόνο τα πλοκάμια.

Advertisement

Κόβουμε τα πλοκάμια σε μικρά κομματάκια.

Advertisement

Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με το μισό ελαιόλαδο τα κρεμμύδια πιπεριές, τα πλοκάμια το καρότο και προσθέτουμε τα μυρωδικά  

και το πλιγούρι, προς το τέλος και προσθέτουμε το κρασί . Συμπληρώνουμε ένα ποτήρι νερό, αλάτι πιπέρι  και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Γεμίζουμε τα καλαμάρια με την γέμιση και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.

Advertisement

Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ένα ποτήρι νερό την ντομάτα και το σπετσιέρικο.. Βράζουμε για μισή ώρα περίπου.  

Καλή σας όρεξη!