Καλοκαίρι: Η εποχή του χρόνου που ο καύσωνας μας δείχνει το πιο σκληρό του πρόσωπο και ο ιδρώτας στάζει σαν ποτάμι. Και ενώ το να ιδρώνουμε είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος να ντρεπόμαστε γι’ αυτό, η δυσάρεστη οσμή μας προκαλεί αμηχανία.

Όμως, όσο αποσμητικό κι αν βάλουμε ποτέ δεν αρκεί. Κι αν το παρακάνουμε; Δεν είναι σωστό γιατί τότε, καραδοκούν άλλοι κίνδυνοι. Πολύ πιο ύπουλη από τις οσμές. Και θα τους δούμε αναλυτικά. Αλλά πρώτα, έχει σημασία να απαντήσουμε σε μερικά κρίσιμα ερωτήματα.

Πόσο αποσμητικό πρέπει να βάζουμε

Advertisement
Advertisement

Αν και οι δερματολόγοι που ρωτήθηκαν ανέφεραν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνιστώμενη δόση, όλοι συμφώνησαν σε κάποιες γενικές οδηγίες δηλαδή: Στα 2 ή 3 περάσματα αν μιλάμε για ρολ-ον και στους 2 ή 3 ψεκασμούς αν μιλάμε για αποσμητικό σπρέι, γιατί σύμφωνα με τον δερματολόγο Μισέλ Γκριν «ο στόχος είναι να καλυφθεί πλήρως η περιοχή χωρίς να συσσωρεύεται προϊόν».

Και ποια είναι η καλύτερη στιγμή για περισσότερες ώρες προστασίας από τις οσμές

Η δερματολόγος Δρ. Κριστίνα Κόλινς, εξηγεί ότι η ώρα της εφαρμογής είναι πιο σημαντική από την ποσότητα: «Η χρήση του αποσμητικού έχει νόημα πριν αρχίσει κανείς να ιδρώνει. Τότε είναι σαφώς πιο αποτελεσματική. Για αυτό το αποσμητικό θα πρέπει να εφαρμόζεται το πρωί ή γενικά πριν φύγουμε από το σπίτι, ενώ είμαστε ακόμα δροσεροί και μπανιαρισμένοι».

Τα ενεργά συστατικά που πρέπει να αναζητάμε

Σύμφωνα με τον δερματολόγο Δρ. Τζέιμς Κιλγκούρ «Για να είναι αποτελεσματικό, το αποσμητικό πρέπει να περιέχει αλουμίνιο. Τα αποσμητικά χωρίς αλουμίνιο είναι περισσότερο σαν αρωματικά σπρέι—απλώς καλύπτουν την οσμή, δεν την αποτρέπουν.»

Και πόσες φορές επιτρέπεται να ανανεώνουμε το αποσμητικό μας μέσα στη μέρα;

Advertisement

Ο. Δρ. Κιλγκούρ είναι κάθετος: «Μια φορά την ημέρα είναι αρκετή για τους περισσότερους ανθρώπους. Όμως, αν προκύψει έντονη δραστηριότητα όπως η γυμναστική ή σε περιόδους καύσωνα, 2 ή 3 εφαρμογές την ημέρα φτάνουν και περισσεύουν.

Τι γίνεται αν το παρακάνουμε;

Η υπερβολικά συχνή χρήση του αποσμητικού μας δεν βελτιώνει την απόδοσή του. Αντίθετα απειλεί να προκαλέσει:

Advertisement

1.Ερεθισμό του δέρματος, λόγω υπερφόρτωσης με χημικά ή αρώματα

2.Φραγμένους πόρους, με αποτέλεσμα να μειωθεί η φυσική εφίδρωση και να προκληθούν φλεγμονές

3.Συσσώρευση προϊόντος στη μασχάλη, πράγμα που μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα του προϊόντος μας

Advertisement

4.Λεκέδες στα ρούχα , κυρίως λευκά σημάδια στα μαύρα ή κίτρινους λεκέδες στα λευκά

5.Κακή απορρόφηση των ενεργών συστατικών και ακόμα πιο δυσάρεστη οσμή

Οπότε:

Advertisement

Αν θέλουμε όντως το αποσμητικό να δράσει αποτελεσματικά μεν, χωρίς να μας ερεθίσει δε, βάζουμε λίγη ποσότητα σε στεγνό, καθαρό δέρμα. Από εκεί και πέρα αν νιώθουμε την ανάγκη να το ανανεώσουμε καθώς περνούν οι ώρες, καθαρίζουμε πρώτα την περιοχή με ένα υγρό μαντηλάκι ή με νερό, πριν ξαναβάλουμε αποσμητικό. Ειδάλλως δεν έχει νόημα. Και τέλος αν χρειάζεται διαρκώς να ανανεώνουμε το αποσμητικό μας, ίσως θα μας ταίριαζε ένα πιο ισχυρό προϊόν, όπως αποσμητικό κλινικής ισχύος ή μια επωνυμία με αλουμίνιο. Σε αυτή την περίπτωση ας συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας.

Advertisement

(Με πληροφορίες από realsimple).



Advertisement