Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε λαβράκι στο φούρνο με φασολάκια και λεμονόφυλλα.

Θα προσθέσουμε ξερό κρεμμύδι και σκορδάκι ψιλοκομμένα, ντομάτες τριμμένες και .φύλλα μαντζουράνας.

Advertisement
Advertisement

Για επιδόρπιο, σορμπέ ροδάκινο με γλυκό ροζέ κρασί.

Καλή όρεξη.

Λαβράκι με φασολάκια και λεμονόφυλλα

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 30′

Μαγείρεμα: 40′

Υλικά

Advertisement

2 λαβράκια των 400-600 γρ. το καθένα, καθαρισμένα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες

Advertisement

1 κιλό φασολάκια τσαουλιά ή μπαρμπούνια, καθαρισμένα

3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, τριμμένες

2-3 κ.σ. φύλλα μαντζουράνας ή 2-3 κ.γ. ξερή

Advertisement

φλούδες από 2 λεμόνια

2 φύλλα λεμονιάς, πλυμένα και στεγνά 

100 ml ελαιόλαδο

Advertisement

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3′-4′. Προσθέτουμε τα φασολάκια και τις ντομάτες και αχνίζουμε για 6′-7′.

Μεταφέρουμε το όλον σε μεγάλο ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

Advertisement

Αλατίζουμε κάθε ψάρι, ανοίγουμε την κοιλιά του και βάζουμε μέσα 5-6 φύλλα μαντζουράνας ή από ½ κουτ. γλυκού ξερή, τις λεμονόφλουδες και τα λεμονόφυλλα. Βάζουμε τα ψάρια πάνω από τα φασολάκια, αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε την υπόλοιπη φρέσκια μαντζουράνα και πασπαλίζουμε τα ψάρια ή σκορπίζουμε την υπόλοιπη ξερή και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Ψήνουμε για 15′-20′, μέχρι να γίνει το ψάρι και τα φασολάκια να μαλακώσουν μεν, αλλά να κρατάνε ελαφρώς στο δόντι.

Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 200° C.

Ψήνουμε για ακόμα 3′-4′ μέχρι να ροδίσουν τα λαβράκια.

Tip

Ψήνοντας τα φασολάκια στον φούρνο, γίνονται κρουστά και τραγανά και η σάλτσα ντομάτας μελώνει. Η μαντζουράνα, οι φλούδες λεμονιού και τα λεμονόφυλλα στην κοιλιά του ψαριού θα του δώσουν φίνα γεύση και άρωμα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #147» σε συνταγή Αλέξανδρου Τσιοτίνη.

Σορμπέ ροδάκινο με γλυκό ροζέ κρασί

Φωτογραφία αρχείου SMarina via Getty Images

Μερίδες: 4-5

Προετοιμασία: 15′

Αναμονή: 6 ώρες

Υλικά

8 ροδάκινα γλυκά

170 γρ. (3/4 κούπας) γλυκό ροζέ κρασί

60 γρ. (1/3 κούπας) ζάχαρη

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε σε κομμάτια. Τα τοποθετούμε σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα και τα βάζουμε στην κατάψυξη. Αφήνουμε για 3 ώρες.

Αδειάζουμε τα παγωμένα ροδάκινα σε έναν πολυκόφτη μαζί με τη ζάχαρη και το κρασί και χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Το αδειάζουμε σε μεταλλικό μπολ και το καλύπτουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνειά του. Κλείνουμε αεροστεγώς με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Μετά από μισή ώρα ανοίγουμε το σκεύος, αφαιρούμε τη μεμβράνη και ανακατεύουμε με μια μεγάλη κουτάλα αρκετά καλά. Ξανακαλύπτουμε και τοποθετούμε στην κατάψυξη.

Επαναλαμβάνουμε το ανακάτεμα άλλη μία φορά μετά από μισή ώρα.

Σκεπάζουμε ξανά με τον ίδιο τρόπο και αφήνουμε το σορμπέ για τουλάχιστον δύο ώρες στην κατάψυξη.

Όταν θέλουμε να σερβίρουμε το σορμπέ ροδάκινο με γλυκό ροζέ κρασί, το αφήνουμε 5′-10′ εκτός κατάψυξης για να μαλακώσει.

Tip

Αν δεν βγαίνει εύκολα η φλούδα από τα ροδάκινα, χαράσσουμε λίγο μία πλευρά τους με ένα μαχαίρι και τα ζεματίζουμε για 30 δευτερόλεπτα, ίσα να χαλαρώσει η φλούδα. Τα βγάζουμε και αφαιρούμε τη φλούδα.

Αναδημοσίευση από « Ζάχαρη & Αλεύρι – τεύχος #49» σε συνταγή Παυλίνας Παπαντωνίου.