Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και μαγειρεύουμε μια υπέροχη καλοκαιρινή μακαρονάδα. Πένες με κολοκυθάκια και φέτα.
Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό σε λεπτά φετάκια, πιπεριές Φλωρίνης τριμμένες, φρέσκο δυόσμο και ρίγανη.
Για επιδόρπιο, γρανίτα ροδάκινο με τσάι.
Καλή όρεξη.
Πένες με κολοκυθάκια και φέτα
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 20′
Μαγείρεμα: 15′
Υλικά
500 γρ. πένες
1 κρεμμύδι, σε λεπτά φετάκια
6 μέτρια κολοκυθάκια
2 πιπεριές Φλωρίνης, τριμμένες στον τρίφτη του τυριού, με τα υγρά τους
1 φλιτζ. τσαγιού φυλλαράκια φρέσκου δυόσμου, ψιλοκομμένα ή 1 κ.σ. κοφτή ξερός, τριμμένος
6 κ.σ. ελαιόλαδο
200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
½ κ.γ. ρίγανη ξερή, τριμμένη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα κολοκυθάκια οριζόντια στη μέση. Αν έχουν σπόρια, τα αφαιρούμε με ένα κουταλάκι. Κατόπιν τα κόβουμε σε μπαστουνάκια πλάτους 0,5 εκ.
Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει για 1′ λιγότερο από ό,τι λένε οι οδηγίες.
Παράλληλα, σε ένα μεγάλο, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις φετούλες του κρεμμυδιού. Μόλις πάρουν χρώμα, προσθέτουμε τα κολοκυθάκια, την τριμμένη πιπεριά (μαζί με τα υγρά που έχει βγάλει) και αλατοπιπερώνουμε.
Μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς τα κολοκυθάκια. Καρυκεύουμε με τη ρίγανη.
Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρουμε τις πένες στο τηγάνι με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν και ανακινώντας καλά το σκεύος αφήνουμε τα ζυμαρικά να μαγειρευτούν μαζί με τα λαχανικά για 2′ – 3′.
Εναλλακτικά, σουρώνουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε, μαζί με λίγο από το νερό όπου έβρασαν, στο σκεύος.
Προσθέτουμε το δυόσμο, τη φέτα και πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά τις πένες και σερβίρουμε αμέσως.
Tip
Για να κόψουμε τα κολοκυθάκια, στην αγορά υπάρχουν ειδικά εργαλεία κοπής που λέγονται μαντολίνα και μπορούν να μας διευκολύνουν στο κόψιμο.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #39» σε συνταγή Ντίνας Νικολάου.
Γρανίτα ροδάκινο με τσάι

Μερίδες: 6
Παρασκευή: 12′
Αναμονή: 6 ώρες
Υλικά
240 ml ρόφημα τσάι μαύρο, κρύο
300 γρ. ψίχα ροδάκινου
200 γρ. γιαούρτι αγελάδας, στραγγιστό
70-90 γρ. ζάχαρη, κατά προτίμηση καρύδας
Εκτέλεση
Χτυπάμε πολύ καλά όλα τα υλικά στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν ένα λείο μείγμα.
Το μοιράζουμε σε 6 ειδικές θήκες για παγωτό ή γρανίτα.
Τοποθετούμε την γρανίτα στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες.
Tip
Ειδικές θήκες για παγωτό ή γρανίτα βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα με οικιακό εξοπλισμό, αλλά και στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #183» σε συνταγή Χριστόφορου Πέσκια.