Μαγειρεύουμε μπάμιες στο φούρνο με θυμάρι και δυόσμο για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε άφθονο ξερό κρεμμύδι ψολοκομμένο, μπόλικες ώριμες ντομάτες, τριμμένες, ολόκληρο σκόρδο και φρέσκο φύλλο δάφνης.

Advertisement
Advertisement

Συνοδεύουμε απαραιτήτητως με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμάκι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 1 ώρα

Μαγείρεμα: 1 ώρα και 55′

Υλικά

Advertisement

 1. 200 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες

70-80 ml ξίδι

350 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

Advertisement

1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες

2 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες

½ μάτσο φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

Advertisement

1 φύλλο δάφνης, κατά προτίμηση φρέσκο

½ μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος

200 ml ελαιόλαδο

Advertisement

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Advertisement

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C.

Στη συνέχεια, απλώνουμε τις μπάμιες στο μεγάλο ταψί του φούρνου, τις ραντίζουμε με το ξίδι και τις ψήνουμε για 40′.

Advertisement

Ξεφουρνίζουμε (έτσι οι μπάμιες δεν θα βγάλουν «σάλιο» στο μαγείρεμα).

Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε 150 ml από το ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά, για 10′-12′, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίχνουμε τη ντομάτα και το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 35-40 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.

Παράλληλα, σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τις μπάμιες στο υπόλοιπο ελαιόλαδο, σε πολύ δυνατή φωτιά, σε 3-4 δόσεις, για 1 1⁄2 λεπτό κάθε δόση (το μυστικό είναι να ρίχνουμε στο καυτό σκεύος πρώτα τις μπάμιες και μετά το λάδι, ώστε αυτό να μην καίγεται). Έτσι οι μπάμιες παραμένουν απολαυστικά κρουστές μετά το μαγείρεμα.

Ρίχνουμε τις σοταρισμένες μπάμιες στην κατσαρόλα με τη σάλτσα, μαζί με το θυμάρι και τη δάφνη, και μαγειρεύουμε για 15′-20′ σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να κρατάνε στο δόντι (αλ ντέντε).

Αποσύρουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε στις μπάμιες τον δυόσμο και αλατοπιπερώνουμε.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο – τεύχος #149» σε συνταγή Χριστόφορου Πέσκια.