Υπήρχε μια περίοδος που τα ολόσωμα μαγιό ήταν κάτι σαν κόκκινο πανί για τις γυναίκες οι οποίες ακολουθούσαν πιστά τη μόδα. Τα πολύ σφικτά spandex που χρησιμοποιούσαν προκειμένου να μένουν τα επίμαχα σημεία στη θέση τους, αλλά και το γεγονός ότι κάλυπταν όλη την κοιλιά με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα δυσανάλογο μαύρισμα, τα τοποθετούσαν στη μαύρη λίστα των διακοπών ή στο απαραίτητο ένδυμα της πισίνας.
Καθώς όμως οι καιροί αλλάζουν, πολλά «περιορισμένης ζήτησης» κομμάτια μεταμορφώνονται σε καλαίσθητα τρεντ και κερδίζουν μια θέση στις επιλογές μας. Έτσι και τα ολόσωμα μαγιό, τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει δυνατό προβάδισμα στις προτιμήσεις μας για την παραλία και όχι μόνο. Από τα κλασσικά ολόσωμα, μέχρι τα cut-outs και τα μονοκίνι, τα ολόσωμα μαγιό μετατρέπονται σε κομμάτια πασπαρτού και φοριούνται όλες τις ώρες, ακόμα και τις βραδινές με τα ψηλοτάκουνα μας.

Τις πρώτες επίσημες στιλιστικές αναφορές τις είδαμε στην επίδειξη του οίκου Miu Miu για την άνοιξη – καλοκαίρι 2025. Ολόσωμα μαγιό σε έντονα χρώματα, όπως ροζ, κόκκινο, γαλάζιο, σκούρο μπλε, συνδυάστηκαν με φούστες σε παστέλ χρώματα, υπερμεγέθη σακάκια και εντυπωσιακές γόβες. Με ρούχα, αλλά αθλητικά αυτή τη φορά, παρουσίασε τα ολόσωμα μαγιό του και ο οίκος Tory Burch, προσφέροντας μια αναβαθμισμένη εκδοχή ενός καθημερινού ντυσίματος. Με φαρδιά παντελόνια και εντυπωσιακά αξεσουάρ τα παρουσίασε ο οίκος Chloe περνώντας ξεκάθαρα το μήνυμα ότι τα ολόσωμα μαγιό μπορούν να λειτουργούν και σαν κορμάκια για τις καλοκαιρινές μας εμφανίσεις. Είναι κάτι καινούριο; Όχι, η φρέσκια όμως πρόταση είναι ότι πλέον γίνονται τάση και στο αστικό στυλ. Τα ολόσωμα παύουν να είναι βαρετά και τυποποιημένα. Ψυχεδελικά σχέδια, εντυπωσιακά κοψίματα και ανέλπιστοι χρωματικοί συνδυασμοί τα κατατάσσουν στα πιο επιθυμητά κομμάτια του καλοκαιριού. Το παιχνίδι κρίνεται στις λεπτομέρειες. Με τι ρούχα θα τα συνδυάσουμε, ποια αξεσουάρ θα δέσουμε κι αν τελικά θα βάλουμε τα σανδάλια της παραλίας ή τα ψηλά πέδιλα για τη βραδινή έξοδο.
Για την ιστορία
Λέγεται ότι πριν τον 20ο αιώνα κανείς δεν πήγαινε για μπάνιο στη θάλασσα, παρά μόνο για ιατρικούς λόγους. Ακόμα και στις αρχές του 20ου αιώνα το κολύμπι θεωρούνταν παράνομο σπορ για τις γυναίκες. Το πρώτο δημοσίευμα με μαγιό του περιοδικού Vogue εμφανίζεται το 1914 με μαγιό που έμοιαζαν περισσότερο με ολόσωμες κοντές φόρμες. Λίγα χρόνια μετά το 1920, τα ταξίδια άρχισαν να γίνονται μέρος του lifestyle και μαζί με αυτά το κολύμπι μετατράπηκε σε μια ευχάριστη δραστηριότητα. Το 1930 η γυμναστική μπήκε στην καθημερινότητα των γυναικών σαν ανάγκη για τη διατήρηση μιας άψογης φόρμας και η επίδειξη του γυναικείου σώματος έγινε πιο έντονη με τα μαγιό να ανεβαίνουν πιο ψηλά στους γοφούς. Είχε αρχίσει όμως και η πτώση του ολόσωμου μαγιό.

Το 1946 ο σχεδιαστής μόδας Jacques Heim δημιούργησε ένα σχέδιο δύο τεμαχίων, το οποίο όμως ήταν αρκετά σεμνό. Ο σχεδιαστής Louis Reard ήταν εκείνος που έφτιαξε το πρώτο μικροσκοπικό μαγιό, το οποίο και ονόμασε μπικίνι από ένα κοραλλιογενές νησί στο οποίο (τέσσερις μέρες πριν παρουσιάσει τη δημιουργία του) είχε πραγματοποιηθεί δημόσια δοκιμή πυρηνικής βόμβας. Μάλιστα, το σχέδιο του ήταν τόσο αποκαλυπτικό που κανένα μοντέλο δεν δέχτηκε να το φορέσει και αναγκάστηκε να προσλάβει μια χορεύτρια από το Casino de Paris για να το δείξει στην πασαρέλα.