Με κωδικό «Εφιάλτης»...

Πως μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για προτεραιότητα στον τουρισμό, να κάνουμε σχέδια για τα χαρίσματα και την μοναδικότητα των Ελληνικών νησιών και να προσκαλούμε ανθρώπους σε έναν τόπο που σύντομα θα θεωρείται στόχος; Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει όταν κυκλώνεις και κοκκινίζεις έναν σημείο στον χάρτη. Όμως οι παράπλευρες απώλειες δεν ενδιαφέρουν τους νικητές.
manolis dimellas

Τι γίνεται με τη Νατοϊκή Βάση που υποσχέθηκε ο κύριος Υπουργός Άμυνας; Ήταν «παρόλες» του αέρα ή μήπως είναι η πιο συμφέρουσα λύση για τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Αιγαίου και στις επιχειρήσεις τους στη Μέση Ανατολή; Πέρα από συνθήματα, αόρατες απειλές και εμμονές, αυτές οι περιβόητες στρατιωτικές βάσεις δεν σκορπούν μονάχα το θάνατο;

Ειδικά σήμερα που τα Γεωστρατηγικά δεδομένα είναι τόσο ρευστά και υπο-διαπραγμάτευση και έχουμε τους Ρώσους να κάνουν τη «μάνα» στο παιγνίδι με την ταλαίπωρη Συρία, κάποιοι βιάζονται να δείξουν σθένος, κυριαρχία και να επιτηρήσουν τη γειτονιά μας.

Αυτό το παμπάλαιο κρυφό σχέδιο: Η «Βάση της Καρπάθου» στην περιοχή του αεροδρομίου του νησιού πόσο έχει προχωρήσει; Και εμείς πότε πρόκειται να ξυπνήσουμε; Μάλλον θα ξεσηκωθούμε από το θόρυβο των μηχανών και...το αιματοκύλισμα, ενώ η Νότια άκρη του νησιού θα είναι αποκλεισμένη και γεμάτη από αεροσκάφη που θα κατασκοπεύουν ή θα κουβαλάνε βόμβες με ένα πρόγραμμα: την καταστροφή, βαφτισμένη σε σωτηρία!

Ο Καμμένος με τις δηλώσεις του κατάφερε να πετύχει δυο στόχους μέσα στην καρδιά. Αφενός μεν «έριξε άδεια και έπιασε γεμάτα», αφού μέτρησε τις υπόκωφες αντιδράσεις από μια μισοκοιμισμένη τοπική κοινωνία και είδε ότι μπορεί και να πείσει για να μην ανοίξει ρουθούνι! Μα το πιο σημαντικό, για εκείνον, ήταν η πλήρης επίκυψη και η λαμπρή υποταγή στους Νατοϊκούς φίλους και καλα(δ)ερφούς μας!

Ακούστηκαν αρκετές φωνές υπεράσπισης, ειπώθηκε ότι «το νησί θα γεμίσει με γαλονάδες και φαντάρους και το χρήμα θα ξεφορτωθεί με τσουβάλια στον διάδρομο προσγειώσεως στον Αφιάρτη*». Κάποιοι άλλοι πίστεψαν στην ανάπτυξη και ότι «θα γεμίσουμε γιατρούς και τα βαπόρια θα πηγαινόρχονται σα να είναι λεωφορεία, αφού το νησί επιτέλους θα ξεκολλήσει από την Άγονη γραμμή!».

Μήπως πρόκειται για κουβέντες πλανεμένων; Μήπως η δημιουργία μιας Νατοϊκής στρατιωτικής ζώνης στην Κάρπαθο της δώσει μια κατακέφαλα και την αποτελειώσει;

Ευτυχώς δεν έλειψε το χιούμορ, αφού προβλέφθηκε ότι «θα πολλαπλασιαστούν τα κλάμπ και το αλκοόλ θα γνωρίσει δόξες, όσο για τα σπίτια με τα κόκκινα φωτάκια, αυτά επιτέλους θα πάρουν νόμιμες άδειες λειτουργίας και θα γεμίσουν νεότατες και καλλίγραμμες ιερόδουλες».

Η διεθνής εμπειρία είναι αμείλικτη και έχει αποδείξει ότι τέτοια στρατόπεδα είναι ερμητικά κλειστά και αντί να αναβαθμίζουν μια περιοχή την καταστρέφουν, την οδηγούν σε οικονομικό, κοινωνικό ακόμη και πολιτιστικό μαρασμό με ένα αυστηρό και ταχύρυθμο πρόγραμμα.

Πως μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για προτεραιότητα στον τουρισμό, να κάνουμε σχέδια για τα χαρίσματα και την μοναδικότητα των Ελληνικών νησιών και να προσκαλούμε ανθρώπους σε έναν τόπο που σύντομα θα θεωρείται στόχος; Και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει όταν κυκλώνεις και κοκκινίζεις έναν σημείο στον χάρτη. Όμως οι παράπλευρες απώλειες δεν ενδιαφέρουν τους νικητές.

Ποιοι ακομμάτιστοι και μακριά από υστερόβουλες σκέψεις πολίτες δεν αναγνωρίζουν τον άμεσο κίνδυνο; Από τους πολιτικούς της Δωδεκανήσου αλλά και τους ντόπιους εκλεγμένους άρχοντες θα περίμενε κανείς να κάνουν το ελάχιστο, να ενημερώνουν, να δίνουν πληροφορίες και να εκφράζουν ξεκάθαρα τη θέση τους. Αντίθετα σφυρίζουν αδιάφορα και αφήνουν στο σκοτάδι τους πολίτες, ενώ κρύβονται πίσω από αοριστίες. Μπορεί κάποιος να δώσει επίσημες απαντήσεις; Eίναι σύμφωνος με μια τέτοια καταστροφή; Αλήθεια ποιον ρώτησαν για να πάρουν μια τόσο σοβαρή απόφαση;

Καλύτερα, εμείς οι πολίτες, να περιμένουμε κοιμισμένοι κι όταν μαζευτούν άγνωστοι φίλοι μας και κλείσουν με σύρματα την περιοχή που έχουν μαρκάρει, τότε, μικροί κι αδύναμοι, να ψάξουμε τις δικαιολογίες και να πούμε πως ήταν θέλημα Θεού κι έπειτα να τρέξουμε για να ξομολογηθούμε...

*Η περιοχή Εφιάλτης βρίσκεται στην ΝΔ άκρη της Καρπάθου (το αεροδρόμιο) και το όνομα της είναι μια παράφραση από το όνομα του μυθικού γίγαντα Εφιάλτη.

Δημοφιλή