Μαθητική επιχείρηση του 1ου ΕΠΑΛ Σερρών δημουργεί καλλυντικά της Αρχαίας Ελλάδας

Στα σύγχρονα Ελληνικά σπα κυριαρχούν εναλλακτικές τεχνικές ανατολικής φιλοσοφίας οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση ελληνικό τουριστικό προϊόν διότι προσεγγίζουν ελάχιστα την Ελληνική φιλοσοφία. Στόχος μας είναι να παρασκευάσουμε καλλυντικά προϊόντα σύμφωνα με τις πρότυπες συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες και με αυτά καινοτομώντας, να αναβιώσουμε τις αρχαιοελληνικές τεχνικές οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση σύγχρονων τεχνικών ευεξίας που όμως ξεχάστηκαν στο πέρασμα των χρόνων.
archive

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις.»

Οδυσσέας Ελύτης (1911-1996, Νόμπελ Λογοτεχνίας 1979)

Η νέα γενιά κόντρα στη κρίση δουλεύει σκληρά, δημιουργεί και χτίζει ένα καλύτερο υποσχόμενο αύριο. Οι μαθητές των τομέων Αισθητικής & Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ-Ε.Κ. Σερρών στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο παγκόσμιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, δημιουργήσαμε τη δική μας μαθητική επιχείρηση. Η επιχείρηση παρέχει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα τα οποία μαζί με τους καθηγητές μας και τους εθελοντές-επιχειρηματικούς συμβούλους που βοήθησαν να υλοποιήσουμε το όραμά μας παρουσιάσαμε στην Εμπορική Μαθητική Έκθεση καινοτομίας και επιχειρηματικότητας του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων /junior Achievemment, Greece που πραγματοποιήθηκε στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για την εταιρεία «Αλχημείες, ελιξίρια και Αρχαιοελληνική ευεξία».

Η εταιρεία μας η οποία αναπαράγει της Αρχαίες Ελληνικές τεχνικές αισθητικής και Ευεξίας καθώς και την προώθηση και εμπορία καλλυντικών προϊόντων που χρησιμοποιούσαν στην Αρχαία Ελλάδα για την εφαρμογή των παραπάνω τεχνικών. Οι τεχνικές αυτές χρησιμοποιούνται με κατάλληλο τρόπο ώστε να έχουν εφαρμογή στον ιαματικό τουρισμό και το ξενοδοχειακό σπα.

Η επωνυμία της επιχείρησης μας προέκυψε από την επωνυμία «Αλχημείες και ελιξίρια» που χρησιμοποιήσαμε την προηγούμενη σχολική χρονιά στην ίδια Μαθητική Εμπορική έκθεση του ΣΕΝ/JA Greece και το «Αρχαιοελληνική ευεξία» από τις Αρχαιοελληνικές τεχνικές Αισθητικής Τέχνης του επαγγέλματος που έχουμε επιλέξει να ασκήσουμε. Το λογότυπό μας είναι βασισμένο στην απεικόνιση της καθημερινής ζωής, της θρησκείας, της μυθοπλασίας του θεάτρου και γενικά της εποχής που κυριαρχεί τόσο στις μελανόμορφες όσο αργότερα ερυθρόμορφες παραστάσεις. Η καινοτόμος ιδέα μας είναι η χρησιμοποίηση της Στάχτης ως οικολογικό, ανακυκλώσιμο, φυσικό πόρο και βασικό συστατικό των προϊόντων μας . Η Στάχτη αναμεμιγμένη με βρόχινο νερό μας δίνει την Αλισίβα η οποία έχει εκτός από χρηστικές εφαρμογές στην οικοκυρική, γεωργία, προληπτική υγιεινή, μαγειρική και εντυπωσιακή επίδραση στην επιδερμίδα, προσδίδοντας σ' αυτήν μαλακτικές, λευκαντικές, απολυμαντικές, επουλωτικές και αναπλαστικές ιδιότητες.

Πιστεύουμε ότι στη δύσκολή οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας η απόκτηση κοινωνικών ικανοτήτων/ δεξιοτήτων θα βοηθήσει στην ένταξή μας σε μια διαρκώς εξελισσόμενη οικονομική βιομηχανία, αυτή της ομορφιάς και των καλλυντικών αλλά και στην παροχή υπηρεσιών αισθητικής φροντίδας - ευεξίας σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ιαματικά κέντρα, κρουαζιερόπλοια κ.λπ. και θα συμβάλει στην ποιοτική ενίσχυση της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας. Στα σύγχρονα Ελληνικά σπα κυριαρχούν εναλλακτικές τεχνικές ανατολικής φιλοσοφίας οι οποίες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν σε καμία περίπτωση ελληνικό τουριστικό προϊόν διότι προσεγγίζουν ελάχιστα την Ελληνική φιλοσοφία. Στόχος μας είναι να παρασκευάσουμε καλλυντικά προϊόντα σύμφωνα με τις πρότυπες συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες και με αυτά καινοτομώντας, να αναβιώσουμε τις αρχαιοελληνικές τεχνικές οι οποίες αποτέλεσαν τη βάση σύγχρονων τεχνικών ευεξίας που όμως ξεχάστηκαν στο πέρασμα των χρόνων.

Κατασκευάσαμε τέσσερα καινοτόμα προϊόντα κοσμετικής με βάση την Αλισίβα που ο συνδυασμός της χρήσης τους αποτελεί ένα πρωτόκολλο θεραπείας αρχαιοελληνικής τεχνικής ευεξίας και ομορφιάς.

Με τη σειρά που χρησιμοποιούνται τόσο κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας στο σπα, όσο και κατά την οικιακή χρήση είναι:

1.Σαπούνι προσώπου-σώματος «ΣΙΡΙΣ»

Το όνομα του προϊόντος είναι εμπνευσμένο από το αρχαίο όνομα της πόλης μας η οποία είναι γνωστή από την αρχαιότητα ακόμη με πολλές ονομασίες όπως Σίρις, Σίρρα, Σέρρα και προσφάτως Σέρρες.

Από κατάλογο ονομάτων μυημένων Σερραίων στα Καβείρια μυστήρια εικάζεται ότι υπήρχε στις Σέρρες όπως και στη Σαμοθράκη ναός προς τιμή του θεού Ηλίου του Απόλλωνα. Το αρχαίο όνομα της πόλης «ΣΙΡΙΣ» έχει σχέση με τον θεό Ήλιο και ενισχύει την άποψη αυτή. Το τελευταίο μεγάλο ιστορικό γεγονός που σφράγισε την ιστορία της πόλης μας, η υποχώρηση των Βουλγάρων στις 28 Ιουνίου 1913 παραδίδοντας την πόλη στην πυρά και τις ΣΤΑΧΤΕΣ και μέσα από τις οποίες αναβίωσε ο τόπος μας.

Το προϊόν μας περιέχει ελαιόλαδο, Νa OH (υδροξείδιο του νατρίου ή καυστική σόδα) Αιθέριο έλαιο λεβάντας και Αλισίβα. Έχει καθαριστικές, αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές ιδιότητες.

2.ΡΥΜΜΑ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ-ΣΩΜΑΤΟΣ «ΕΡΙΣ»

Το όνομα του προϊόντος είναι αφιερωμένο στη θεά Έριδα, της ζήλιας, του σκότους, του χάους, της διχόνοιας. Μπορεί να θεωρηθεί ότι από την Έριδα ξεκίνησαν τα πρώτα καλλιστεία. Γνωστό είναι το «μήλο της Έριδος» που έφερε τη επιγραφή «ΚΑΛΛΙΣΤΗ».Το προϊόν περιέχει στάχτη, πηλό, άμμο, αλισίβα, αιθέριο έλαιο από αγιόκλημα. Έχει καθαριστικές και απολεπιστικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε στεγνό ή βρεγμένο δέρμα και απομακρύνεται με νερό ή λάδι. Αφήνει το δέρμα λείο, απαλό, φωτεινό και καθαρό.

3.ΟΡΟΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ-ΣΩΜΑΤΟΣ «ΙΡΙΣ»

Το όνομα του προϊόντος αφιερωμένο στη θέα «ΙΡΙΔΑ» χρυσόπτερη θεά των χρωμάτων της φύσης, του λόγου και της Δικαιοσύνης. Ορμητική σαν θύελλα, πιστή και γοργοπόδαρη αγγελιοφόρος των θεών. Το προϊόν περιέχει Αλισίβα, αιθέριο έλαιο Αγιόκλημα. Αποτελεί φυσικό ΒΟΤΟΧ με τις συσφικτικές, λευκαντικές, μαλακτικές και αναπλαστικές ιδιότητές του. Εφαρμόζουμε σε καθαρό δέρμα με απαλές κινήσεις πρωί και βράδυ πριν από την κρέμα.

4.ΨΥΧΡΗ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΗΝΟΥ «ΚΑΛΛΙΣΤΗ»

Ο Γαληνός θεωρείται πατέρας της φαρμακευτικής. Παρασκεύαζε πολυσύνθετα φαρμακευτικά σκευάσματα. Συνδύαζε όμως λίπος με νερό. Η κρέμα του αργότερα ονομάστηκε κρύα κρέμα εξαιτίας του γεγονότος ότι άφηνε μία αίσθηση δροσιάς καθώς εξατμιζόταν το νερό από την επιδερμίδα. Το όνομα ΚΑΛΛΙΣΤΗ προέρχεται από την Ελληνική λέξη ΚΑΛΛΟΣ που σημαίνει ομορφιά - ωραιότητα. ΚΑΛΛΙΣΤΗ-ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ-ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΗ. Νύμφη που είχε δώσει όρκο παρθενίας και συνόδευε την παρθένα θεά ΑΡΤΕΜΙΣ. Η κρέμα περιέχει ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο, μελισσοκέρι, μαστίχα Χίου, βιταμίνη Ε, Αλισίβα, Αιθέριο έλαιο Αγιόκλημα. Πρόκειται για μια θρεπτική και πολυχρηστική κρέμα η οποία προσδίδει στο δέρμα τις ευεργετικές ιδιότητες που είναι επουλωτικές, μαλακτικές, ενυδατικές αντιφλεγμονώδεις, αναπλαστικές, αντιγηραντικές. Εφαρμόζεται σε καθαρό δέρμα πρωί και βράδυ. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και ως κρεμομάσκα. Χρησιμοποιήσαμε τις πρώτες ύλες με τις οποίες κατασκευάσαμε την κρέμα και φτιάξαμε επίσης «βρώσιμο» προϊόν σε μορφή «κεράσματος» που θα προσφέρουμε στο κοινό που επισκέφτηκε το περίπτερό μας μεταφέρονται το μήνυμα της άριστης ποιότητας του προϊόντος, που ενώ προορίζεται για δερματολογική χρήση μπορεί να καταναλωθεί και ως τρόφιμο.

Για την παραγωγή και προώθηση των προϊόντων «Αλχημείες, ελιξίρια και Αρχαιοελληνική ευεξία» έχουμε λάβει υπόψη τις αρχές marketing καθώς και έρευνες που δείχνουν ότι η μέση δαπάνη για τα νοικοκυριά για την αγορά καλλυντικών ανέρχεται σε 29,33 ευρώ μηνιαίως ανεξαρτήτου περιοχής.

Λάβαμε υπόψη το δίκτυο επιλεκτικής διανομής που είναι:

-Καταστήματα καλλυντικών (εξειδικευμένοι πωλητές, αισθητικοί παρέχουν συμβουλές στους καταναλωτές σχετικά με τα προϊόντα)

-Διάθεση μέσω φαρμακείων, ινστιτούτων αισθητικής, χώρους θαλασσοθεραπείας, πηλοθεραπείας (λασπόλουτρα), γυμναστήρια σε νεοελληνικά σπα και σε ξενοδοχειακά σπα.

Το Δίκτυο απευθείας πωλήσεων περιλαμβάνει:

Πωλήσεις κατ' οίκον, πωλήσεις μέσω διαδικτύου, ταχυδρομείου, προώθηση μέσω εκπτωτικών κουπονιών, προσφορών, δώρων (ένα + ένα) δείγματα δωρεάν για γνωριμία προϊόντος καθώς και το δίκτυο προώθησης διαμέσου των Ελλήνων της διασποράς.

Εν κατακλείδι η παρουσία μας ήταν επιτυχής αν κρίνουμε από την προσέλευση του κόσμου και τις πολύ καλές πωλήσεις. Ενθαρρυντικά, κολακευτικά σχόλια, τόσο της μαθητικής κοινότητας όσο και των επισκεπτών της έκθεσης και της κριτικής επιτροπής του ΣΕΝ/JA Greece. Καταφέραμε να διαθέσουμε όλα τα παραγόμενα προϊόντα μας με επιτυχία, αλλά και να δημιουργήσουμε επαφές καθώς και να κλείσουμε συμφωνίες για νέες παραγγελίες.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι σε αυτές της δύσκολες εποχές που τα πάντα τα καλύπτει η μιζέρια-γκρίνια καθώς και όλες η αποχρώσεις του γκρίζου. Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε ελπίδα και θάρρος στους μαθητές μας. Για ένα καλύτερο και ελπιδοφόρο αύριο.

Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τις μαθήτριες:

Πρόεδρος: Ίλτσιου Φρόσω

Αντιπρόεδρος: Εγγλέζου Φρόσω

Δ/ντρια Δημοσίων Σχέσεων: Μπαχτσεβανίδου Ειρήνη

Γραμματέας: Μιχαλάκη Κυριακή

Δ/ντρια επικοινωνίας: Μαστραφτσή Δήμητρα-Κελεστενλή Ευαγγελία

Δ/ντρια Έρευνας κ' Ανάπτυξης: Λεζκίδου Κυριακή- Καστράνη Ευγενία

Δ/ντρια Οικονομιών: Ταπάσκου Στεφανία

Δ/ντρια Πωλήσεων: Παρατσουκίδου Ευγενία

Δ/ντρια Μαρκετινγκ: Χριστοφορίδου Αθανασία-Μεραχτσή Βασιλική

Δ/ντρια Παραγωγής: Μπαχτσεβανίδου Ειρήνη

Υποδ/ντρια Παραγωγής: Ταπάσκου Στεφανία-Ντεμιρτσίδου Βαρβάρα

Δ/ντρια Ανθρώπινου Δυναμικού: Παρατσουκίδου Ευγενία

Οι καθηγητές μας

Χριστοπούλου Ελίνα

Γρίψιος Αθανάσιος

Τσουμάνι Λίτσα

Καρακώτσου Χριστίνα

Αλεξανδρίδης Σάββας

Σταθάκη Νικολίνα

Βοήθησαν οι Τόλιος Στέλιος, Τουλάκης Νικόλαος στην καλλιτεχνική επιμέλεια των περιπτέρων, ο Τζιγέρας Νίκος στη φιλολογική επιμέλεια των κειμένων και ο Εθελοντής Επιχειρηματικός Σύμβουλος Φραγκίδης Γαρύφαλλος.

Δημοφιλή