Λαλαγγάκια με σφέλα Μεσσηνίας: Το σνακ-έκπληξη μαθητών απο την Καλαμάτα

Το λαλάγγι αποτελεί μέρος της παραδοσιακής μανιάτικης διατροφής. Η προέλευσή του βρίσκεται κρυμμένη σε μακρινές εποχές, τότε που ο Λέλεγας στέφθηκε πρώτος βασιλιάς της Σπάρτης. Ο ένας από τους γιους του, ο Μύλης, ήταν αυτός που επινόησε τον μύλο και έτσι ξεκίνησε στην Ελλάδα το άλεσμα του αλευριού. Ο βασιλιάς Λέλεγας συνδύασε το αλεσμένο αλεύρι με το ελαιόλαδο της Μάνης και έτσι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το λαλάγγι. Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, το λαλάγγι ήταν βασική τροφή τόσο των Λελέγων (Σπαρτιατών) πολεμιστών, όσο και των απλών αγροτών, καθώς λίγα μόνο λαλάγγια ήταν αρκετά, για να δώσουν δύναμη και ενέργεια για τις μάχες αλλά και για τις σκληρές δουλειές των χωραφιών.
Daniela Mangiuca via Getty Images

«Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα , στο τέλος θα δεις να σου απομένουν

μια ΕΛΙΑ , ένα ΑΜΠΕΛΙ κι ένα ΚΑΡΑΒΙ. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την

ξαναφτιάχνεις.» Οδυσσέας Ελύτης

Ετσι κι εμείς, οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα, στα πλαίσια του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του "Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece", αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τη δική μας επιχείρηση με το όνομα «Λαδί... Μεσσηνίων γεύσεις». «Λαδί», γιατί αυτό το χρώμα είναι στο DNA μας και στο DNA όλων των Μεσσήνιων και των Ελλήνων.

«Μεσσηνίων γεύσεις», γιατί στόχος της εταιρείας μας είναι να προωθήσουμε τα τοπικά μας προϊόντα, να κατακτήσουμε τις αγορές κάνοντας τα γνωστά και δίνοντάς τους επιπλέον προστιθέμενη αξία. Στα πρώτα μας βήματα ασχοληθήκαμε με το λαλάγγι. Το λαλάγγι αποτελεί μέρος της παραδοσιακής μανιάτικης διατροφής. Η προέλευσή του βρίσκεται κρυμμένη σε μακρινές εποχές, τότε που ο Λέλεγας στέφθηκε πρώτος βασιλιάς της Σπάρτης.

Ο ένας από τους γιους του, ο Μύλης, ήταν αυτός που επινόησε τον μύλο και έτσι ξεκίνησε στην Ελλάδα το άλεσμα του αλευριού. Ο βασιλιάς Λέλεγας συνδύασε το αλεσμένο αλεύρι με το ελαιόλαδο της Μάνης και έτσι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το λαλάγγι. Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, το λαλάγγι ήταν βασική τροφή τόσο των Λελέγων (Σπαρτιατών) πολεμιστών, όσο και των απλών αγροτών, καθώς λίγα μόνο λαλάγγια ήταν αρκετά, για να δώσουν δύναμη και ενέργεια για τις μάχες αλλά και για τις σκληρές δουλειές των χωραφιών. Κάπως έτσι, μέσα στους αιώνες, το λαλάγγι επέζησε λόγω της διατροφικής του αξίας αλλά και των απλών συστατικών του.

Στηριζόμενοι στις συνταγές της γιαγιάς και παρακολουθώντας τις ανάγκες της αγοράς για υγιεινά προϊόντα, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, φτιάξαμε το καλύτερο που θα μπορούσε να προσφέρει η μεσσηνιακή γη. Παντρεύοντας την παράδοση με την καινοτομία, τις τοπικές γεύσεις με το καλό γούστο, δημιουργήσαμε έναν εκρηκτικό συνδυασμό γεύσεων ο οποίος θα γίνει η... τραγανή σας συνήθεια. Λαλαγγάκια φουρνιστά με σφέλα Μεσσηνίας για τους εναλλακτικούς και λαλαγγάκια κλασικά για τους πιστούς της παράδοσης.

Το υγιεινό και εμπνευσμένο από τη μεσογειακή διατροφή σνακ θα γίνει ένας γευστικός φίλος ο οποίος θα σας συντροφεύει καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας .

Η εμπειρία μοναδική!

Η χαρά της δημιουργίας απερίγραπτη!!

Η συνέργεια της ομάδας εγγύηση για το επιτυχημένο αποτέλεσμα!!!

ΒΡΑΒΕΙΟ;

το ταξίδι που βιώνουμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα

Εταιρία: "Λαδί.... Μεσσηνίων γεύσεις"

Σταματίνα Μπουγά: Γενική Διευθύντρια

Μαρίνα Πετροπούλου: Διευθύντρια Διοίκησης

Διονύσης Δημητρέας: Διευθυντής Οικονομικών

Βασίλης Βαμβακάς: Διευθυντής Πωλήσεων

Ελένη Τατά: Διευθύντρια Μάρκετινγκ

Παναγιώτα Πετροπούλου: Υπ. Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων

Νίκος Αντωνόπουλος: Διευθυντής Ανθρωπίνων Πόρων

Εμυ Τόμασεκ: Υπ. Τμήματος R&D

Γιώργος Πουλίτσης: Διευθυντής Παραγωγής

Υπεύθυνη καθηγήτρια: Σταυρούλα Κόκκαλη

Εθελοντής: Βασίλειος Βασιλόπουλος - ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ