6 αγρότες εμπνέουν την ελληνική υπεροχή στην Food Expo 2016

Στη φετινή έκθεση τροφίμων, Food Expo 2016 με πάνω από 900 εκθέτες να μοιράζονται ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ελλάδα, είδα πως αυτό που ήταν κάποτε μια σπίθα είναι τώρα φλόγα. Το επιχειρηματικό πνεύμα που ένιωσα όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα είναι τώρα ορατό και μεταφέρει το μήνυμά του στον κόσμο - στον κόσμο των τροφίμων. Μέσα στο ευρύ φάσμα των παραδοσιακών και εγκαθιδρυμένων εταιριών τροφίμων υπήρχαν έξι ιδιαίτερες, το πάθος των οποίων χαράσσει μια νέα θέση στην αγορά, όχι μόνο εξαιρετική αλλά και αξιοσημείωτη.
archive

Το επιχειρηματικό πνεύμα οδηγεί τους Έλληνες πίσω στη φύση για να ανακαλύψουν εκ νέου και να προωθήσουν τa άριστα παραδοσιακά τρόφιμα.

Στη φετινή έκθεση τροφίμων, FOOD EXPO 2016 με πάνω από 900 εκθέτες να μοιράζονται ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η Ελλάδα, είδα πως αυτό που ήταν κάποτε μια σπίθα είναι τώρα φλόγα.

Το επιχειρηματικό πνεύμα που ένιωσα όταν πρωτοήρθα στην Ελλάδα είναι τώρα ορατό και μεταφέρει το μήνυμά του στον κόσμο - στον κόσμο των τροφίμων.

Μέσα στο ευρύ φάσμα των παραδοσιακών και εγκαθιδρυμένων εταιριών τροφίμων υπήρχαν έξι ιδιαίτερες, το πάθος των οποίων χαράσσει μια νέα θέση στην αγορά, όχι μόνο εξαιρετική αλλά και αξιοσημείωτη. Αυτές οι μικρές αγροτικές επιχειρήσεις, που συχνά αντιτίθενται στην παράδοση ή στις οικονομικές προκλήσεις, έχουν αρχίσει να βρίσκουν έναν νέο δρόμο. Κάθε μία από αυτές άνοιξε την καρδιά μου, όχι μόνο με την ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών τους αλλά και με την αγάπη και τον ενθουσιασμό που έχουν για τα προϊόντα τους. Λέω προϊόντα, αλλά στην πραγματικότητα εννοώ όνειρα που έγιναν αληθινά.

Βλέπει κανείς την Καλιφορνέζα Marcie Lee Mayer να χαμογελά, και η άνεση με την οποία διηγείται την ιστορία της είναι ορατή. Τριάντα δύο χρόνια στην Ελλάδα, στο νησί της Κέας, η Marcie λέει πως «ξεκίνησε ως έργο για τη διάσωση του αρχαίου δάσους βελανιδιάς». Εξελίχθηκε, όμως, σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Ένα προσωπικό ιστορικό υγείας, το οποίο θα είχε κάνει τους περισσότερους από εμάς να σταματήσουμε, πυροδότησε την αποφασιστικότητα της. Δεν αναζωογόνησε μόνο τη χρήση των καπακιών του βελανιδιού για τη φυσική βαφή δερμάτων αλλά απέδειξε στους δύσπιστους χωριανούς πως το να μαζεύεις βελανίδια είναι το ίδιο με το να μαζεύεις νομίσματα.

Το πίστεψαν, και τώρα η καλλιέργεια βελανιδιών ανθεί προσφέροντας δουλειές σε πολλές οικογένειες. Εμπνεόμενη από ένα παιδικό της όραμα, η Marcie εργάστηκε στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσει το αλεύρι που χρησιμοποιεί στα μπισκότα από βελανίδια της. Είναι πεντανόστιμα και θρεπτικά και η απόδειξη πως η γη συνεχίζει να μας προσφέρει τα πλούτη της, τα οποία συχνά βρίσκονται μπροστά στα μάτια μας.

Μάθετε περισσότερα στην ομιλία της Marcie στο TED

Ο Ευτύχιος Ανδρουλάκης χαμογέλασε και μας είπε πως αντί να νοικιάσει το τρακτέρ, όπως άλλοι ελαιοπαραγωγοί, νοίκιασε έναν γάιδαρο μέχρι που τον λυπήθηκε και ξαναγύρισε στο απλό εργατικό δυναμικό.

Τριακόσια δέντρα στην Κρήτη των ποικιλιών Καλαμών και Τσουνάτης δεσπόζουν στα 11 έως 20 μέτρα, αναπτυσσόμενα σε βραχώδεις πλαγιές. Οι ελιές μπορούν να συλλεχθούν μόνο με το χέρι. Εμπνεόμενος από την έρευνα των Δρων Προκόπιου Μαγιάτη και Ελένης Μέλλιου για τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες των ελαιόλαδων πρώιμης συγκομιδής, ο Ευτύχιος ξεκίνησε τη συγκομιδή του τον Σεπτέμβριο και έγινε ο περίγελος των γειτόνων του. Παραδοσιακά, οι ελιές αφήνονται να ωριμάσουν και να πέσουν πριν αρχίσει η συγκομιδή - η οποία κάποιες φορές γίνεται μέχρι και τον Μάρτιο. Ποια ήταν η επιβράβευση του Ευτύχιου που ακολούθησε τη διαίσθησή του; Το ultra premium - ορεινό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με πάνω από 1450mg/κιλό πολυφαινόλες.

Η Ε.Ε επιτρέπει να αναγράφεται ισχυρισμός περί υγείας σε όποιο ελαιόλαδο έχει περιεκτικότητα άνω των 250mg/κιλό σε πολυφαινόλες.

Αυτό το εξαιρετικό ελαιόλαδο δεν είναι μόνο καλό για την υγεία, είναι πραγματικό φάρμακο.

Η σειρά βιολογικών αφεψημάτων με κρόκο Κοζάνης είναι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική που διηγείται την ιστορία του σαφράν, ενός από τα πιο πολύτιμα μπαχαρικά του κόσμου.

Ο κρόκος από αυτήν την περιοχή θεωρείται μια από της καλύτερες πηγές του κόσμου και το 1998 έλαβε τον χαρακτηρισμό Π.Ο.Π.

Τα αφεψήματα αυτά είναι τα πρώτα που συνδυάζουν βιολογικά βότανα με σαφράν για ένα ευχάριστο και υγιεινό αφέψημα καθημερινής κατανάλωσης και διατροφικής τόνωσης. Η επιστήμη αποδεικνύει και σε αυτήν την περίπτωση αυτό που οι ήξεραν οι αρχαίοι, δηλαδή πως ο κρόκος παρέχει αντισπασμωδικά, χωνευτικά και αντισηπτικά οφέλη, ενώ έχει και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Είναι επίσης γνωστό πως εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και ενισχύει τη μνήμη. Η εταιρία Προϊόντα Κρόκου Κοζάνης είναι ένα κοινό εγχείρημα του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και της ελληνικής εταιρίας προϊόντων περιποίησης Κορρές που αναζητά ντόπιους παραγωγούς και τους προσφέρει καθοδήγηση σε βιολογικές και αειφόρες πρακτικές.

Αυτό το αμοιβαία επωφελές κοινό εγχείρημα καταδεικνύει την ανάπτυξη ενός νέο μοντέλου στην Ελλάδα όπου μικρές επιχειρήσεις υποστηρίζονται για την προώθηση την ελληνικής αριστείας.

Ένα ζεστό απόγευμα, χρόνια πριν μετακομίσουμε στην Ελλάδα, διασχίζαμε τις πεδιάδες της Χαλκιδικής αναζητώντας «τα καλύτερα ντολμαδάκια του κόσμου».

Γνωρίσαμε τη Μαριάνα και τον άντρα της τον Τάκη στο σπίτι τους και μας υποδέχτηκαν σαν να ήμασταν οικογένεια. Η Μαριάννα μάς είπε ότι χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς της για τη συντήρηση και την αξιοποίηση των αγαθών που βγάζει ο αμπελώνας της οικογένειας Καζάκη, ξεκινώντας με τα αμπελόφυλλα. Ο γιος τους, ο οποίος σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, είδε την τάση προς τα βιολογικά και, με αυτήν, μια ευκαιρία να χτίσει πάνω στην παράδοση και το «αέναα καινοτόμο πνεύμα» της μητέρας του. Η φάρμα είναι τώρα πιστοποιημένη με ISO22000 και η πληθώρα των προϊόντων, που είναι διαθέσιμα σε σουπερμάρκετ, κάνουν χρήση των προσφερόμενων κάθε εποχής: Ανοιξιάτικες αμπελοκορφές, μαγιάτικα αμπελόφυλλα, πετιμέζι του Σεπτεμβρίου, χειμωνιάτικο τσίπουρο και άλλες νοστιμιές καθώς και τα διάσημα ντολμαδάκια.

Είναι πραγματικά μια οικογενειακή επιχείρηση, μέσα στην οποία δραστηριοποιούνται και οι δύο γιοι στην οικοδόμηση του οράματος της μητέρας τους.

Βλέποντας την ξανά στην έκθεση και μαθαίνοντας για την επιτυχία της ένιωσα ζεστασιά και αυτό το ξανασμίξιμο ήταν πηγή έμπνευσης για εμένα.

Η Σπιρουλίνα είναι υπερτροφή που προσφέρει ένα πλήρες φάσμα θρεπτικών συστατικών σε ιδανικές αναλογίες για την απορρόφησή τους από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Στη Σπιρουλίνα περιέχεται η καλύτερη μη-ζωική πρωτεΐνη καθώς και όλα τα αμινοξέα και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλα, αντιοξειδωτικά, απαραίτητα λιπίδια, ιχνοστοιχεία και είναι εύπεπτη έως 95% ή και παραπάνω, πράγμα που την καθιστά μια πλήρη τροφή. Ισορροπεί τη δίαιτα και έχει ευεργετικές ιδιότητες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ιογενών ασθενειών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η Σπιρουλίνα θεωρείται μια πλήρης και οικονομική λύση στο πρόβλημα της πείνας και του υποσιτισμού ανά τον κόσμο. Απαιτούνται σταθερές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια για την καλλιέργεια αυτής της υγιεινής σοδειάς, και αυτές είναι παρούσες εδώ στην Ελλάδα στο γεωθερμικό πεδίο των Θερμών στη Νιγρίτα Σερρών.

Αυστηρές πρακτικές μέσα σε σύγχρονες θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις συνδράμουν στη δημιουργία ταμπλετών 100% σπιρουλίνας εξαιρετικής ποιότητας.

Η εταιρία προσβλέπει στην παραγωγή 100 τόνων μέχρι το τέλος του 2017. Είναι περήφανοι για αυτό που έχουν επιτύχει από το 2012 και δικαίως αισθάνονται έτσι!

Αυτή η καταπληκτική και ιδιαίτερη επιχείρηση προσφέρει την εμπειρία, τη γνώση και την τέχνη του παραδοσιακού κυνηγού μανιταριών με την υπογραφή του Μουσείου Μανιταριών των Μετεώρων. Τα πενήντα ένα βρώσιμα προϊόντα από μανιτάρια αναδεικνύουν ένα εύρος από αποξηραμένα άγρια μανιτάρια μέχρι λικέρ μανιταριών και μανιτάρια σε σοκολάτα.

Τα άγρια ελληνικά μανιτάρια του βουνού είναι γνωστά για την εξαιρετική τους ποιότητα και απολαμβάνονται όχι μόνο για τη γεύση τους, αλλά και για τα πολλά τους οφέλη στην υγεία καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα. Εδώ, άγρια και καλλιεργημένα μανιτάρια προσφέρονται μαριναρισμένα, αποξηραμένα, σε σκόνη και σε ζυμαρικά. Οι συσκευασίες, ειδικά τα μπουκάλια με ξύλινα πώματα μανιταριού, φανερώνουν μια βαθύτερη αισθητική που γίνεται αντιληπτή όταν μαθαίνει κανείς την ιστορία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων. Πρόκειται για ένα ιδιωτικό μουσείο με ISO 22000, όπου οι πωλήσεις επιμελώς παραγόμενων προϊόντων υποστηρίζουν την ενστάλαξη σεβασμού για τον πλούτο, την ομορφιά και την ευθραυστότητα της φύσης σε καλλιτεχνικά στημένες εκθέσεις που εξομοιώνουν φυσικά περιβάλλοντα.

Η ίδια αφοσίωση διαφαίνεται στην εκπληκτική ποικιλία και παρουσίαση των προϊόντων.

Κατά τα πρώτα μας χρόνια στην Ελλάδα ένιωθα έναν σφυγμό κάτω από τη σκιά της κρίσης και της εθνικής ύφεσης.

Άνθρωποι με όραμα και ενθουσιασμό, αγάπη για τη χώρα τους και επιχειρηματικό πνεύμα προσπαθούσαν να επιτύχουν παρά τις αντιξοότητες.

Συγκινήθηκα τόσο πολύ που έγραψα για τον Ξενοφώντα και τους 10.000 δαρεικούς.

Οι επιχειρηματίες, πιστεύω, θα οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια ανανεωμένη εποχή υπεροχής. Είμαι μια περήφανη Φιλέλλην!

Δημοφιλή