Η Ελλάδα στον δρόμο της ανάκαμψης

Πέρα από την αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 1.7 τοις εκατό στο τρίτο τρίμηνο (ξεπερνώντας τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.), βελτιώνεται επίσης η εικόνα της ανεργίας. Οι οικονομολόγοι προσδοκούν πως η ανεργία, τώρα στο 27 τοις εκατό, θα πέσει στο 22 τοις εκατό μέχρι το 2016. Παραμένει πολύ υψηλή βεβαίως, όμως τείνει προς την ορθή κατεύθυνση.
archer10 Dennis/Flickr

Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο της ανάκαμψης. Αυτό είναι πλέον φανερό, με το κράτος να αποκτά μια θετική ορμή όσον αφορά την επιστροφή του από τα έξι μακρά και δύσκολα χρόνια της ύφεσης.

Ως άτομο που πάντα ένιωθε μια ιδιαίτερη σύνδεση με την Ελλάδα και τους Έλληνες, ενθαρρύνθηκα από τα πρόσφατα νέα ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται αυτόν τον χρόνο και αναμένεται να δυναμώσει περισσότερο το 2015.

Σίγουρα πολλοί Έλληνες είναι ακόμη άνεργοι. Πολλές κοινωνίες, οικογένειες και άτομα ακόμη μετά βίας τα φέρνουν πέρα έχοντας φτάσει στα όρια τους από τις δυσχέρειες των τελευταίων ετών.

Ωστόσο υπάρχουν αλάνθαστα σημάδια πως ένα λαμπρότερο μέλλον αρχίζει να ανατέλει. Για τον ελληνικό λαό και τους πολλούς του φίλους και θαυμαστές δεν είναι πολύ νωρίς.

Πέρα από την αναπτυσσόμενη οικονομία, η οποία επεκτάθηκε με ετήσιο ρυθμό 1.7 τοις εκατό στο τρίτο τρίμηνο (ξεπερνώντας τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε.), βελτιώνεται επίσης η εικόνα της ανεργίας. Οι οικονομολόγοι προσδοκούν πως η ανεργία, τώρα στο 27 τοις εκατό, θα πέσει στο 22 τοις εκατό μέχρι το 2016. Παραμένει πολύ υψηλή βεβαίως, όμως τείνει προς την ορθή κατεύθυνση.

Η συνολική δημοσιονομική υγεία της Ελλάδας έχει βελτιωθεί στον απόηχο ορισμένων δύσκολων και ενίοτε οδυνηρών αναμορφωτικών μέτρων. Το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι ισχυρότερο από όσο ήταν για καιρό, έχοντας πρόσφατα περάσει πλήθος stress test.

Οι Έλληνες μπορούν- και θα έπρεπε- να είναι υπερήφανοι για αυτά τα κρίσιμα βήματα εμπρός, τα οποία έχουν προκαλέσει μέσω της σκληρής δουλειάς τους, των δύσκολων επιλογών και μιας ακλόνητης δέσμευσης να σώσουν τη χώρα τους από το χείλος του γκρεμού.

Καθώς αυτό έχει συμβεί, πιστεύω πως ένα νέο επιχειρηματικό πνεύμα αναπτύσσεται στην Ελλάδα, καθώς περισσότερες εταιρείες και ατομικοί επιχειρηματίες αναλαμβάνουν δράση προκειμένου να ανανεώσουν και να ανακαλύψουν εκ νέου την οικονομική ζωτικότητα της χώρας.

Συγχρόνως, άνθρωποι ανά την Ελλάδα, προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον αλληλέγγυα για να υποστηρίξουν τους λιγότερο τυχερούς γείτονες τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που επλήγησαν σκληρότατα από τη μακροσκελή απότομη πτώση της οικονομίας.

Όσο για την The Coca-Cola Company, συνεχίσαμε να επενδύουμε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μαζί με τους συνεργάτες εμφιάλωσης μας στην Coca-Cola Hellenic.

Αυτόν τον χρόνο ανοίξαμε επίσης το Κέντρο Πληροφόρησης Πελατών στην Αθήνα. Από αυτές τις εγκαταστάσεις οι άνθρωποι μας- περισσότεροι εκ των οποίων νέοι Έλληνες- μπορούν να συνδέονται και να παρέχουν πληροφορίες με τους καταναλωτές σε δέκα χώρες της Κεντρικής και Νοτίου Ευρώπης.

Μέσα από όλα αυτά, η πίστη μας στους Έλληνες και η μακροπρόθεσμη υπόσχεση αυτής της αγοράς δεν αμφιταλαντεύθηκε ποτέ. Συνεχίσαμε να επενδύουμε στις μάρκες μας και στην ευρύτερη γκάμα αναψυκτικών στην Ελλάδα.

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε όλοι να ενθαρρυνθούμε από την σταθερή πρόοδο που θεμελιώνεται από τους Έλληνες και τα θεσμικά τους όργανα.

Πράγματι, πιστεύω πως η φίλη μου Arianna Huffington και οι συνεργάτες της έχουν διαλέξει την πιο κατάλληλη στιγμή για να κυκλοφορήσουν την The Huffington Post εδώ στην Ελλάδα.

Αυτό το έθνος ήταν πάντοτε ο χώρος έξοχων ηρωικών ιστοριών, όπου σπουδαίες πράξεις αγώνα και θυσίας μετατράπηκαν τελικά σε θέματα μύθων.

Σήμερα, τέτοιες ιστορίες βιώνονται κάθε μέρα από αναρίθμητους άντρες και γυναίκες ανά την Ελλάδα. Επαγγελματίες. Δάσκαλοι. Επιχειρηματίες. Ιατροί. Καταστηματάρχες. Εργάτες. Μαμάδες και μπαμπάδες. Κληρικοί. Άνθρωποι κάθε κοινωνικής θέσης και κάθε είδους εργασίας.

Και οι συγγραφείς και συντάκτες στην The Huffington Post; Αυτοί θα βοηθήσουν να ειπωθούν οι νέες ηρωικές ιστορίες της Ελλάδας ανάμεσα στις άλλες και θα εμπνεύσουν αναγνώστες σαν και εσάς προς ακόμη μεγαλύτερους προσωπικούς και δημόσιους θριάμβους, του είδους από το οποίο εν τέλει φτιάχνονται οι μύθοι.

Δημοφιλή