Δύο ημέρες στο μαγευτικό Τορόντο

Παρασκευή πρωί και ξεκίνησα από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης με προορισμό την πόλη του Καναδά. Έπειτα από μια σύντομη πτήση- μιάμιση περίπου ώρα, ίσως και λίγο λιγότερο- έφτασα και πήγα στο ξενοδοχείο. Ήμουν τυχερή, γιατί το ξενοδοχείο ήταν ακριβώς δίπλα στη λίμνη Οντάριο και η ημέρα ήταν ηλιόλουστη (με κρύο βέβαια)! «Επιτέλους», σκέφτηκα, γιατί η παραμονή μου στη Νέα Υόρκη συνοδεύτηκε από βροχή, σχεδόν ασταμάτητη.
mylandingrunway.gr

Νομίζω πως ήρθε η ώρα να σου μιλήσω για το πρόσφατο ταξίδι μου στην Αμερική. Ένα dream trip που έγινε πραγματικότητα και που άνοιξε, φυσικά, τις «πύλες» για περισσότερα υπερατλαντικά. Στις 11 ημέρες που παρέμεινα στην Αμερική, επισκέφθηκα τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Τορόντο (στον Καναδά) και τους Καταρράκτες Νιαγάρα.

Ξέρεις, όσα είδα και έκανα ήταν τόσα πολλά, που αδυνατώ να τα βάλω σε μια σειρά! Έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω σιγά σιγά. Η αρχή θα γίνει από το Τορόντο και θα ξεκινήσω ανάποδα, δηλαδή, από την τελευταία στάση του ταξιδιού.

Στο Τορόντο, που λες, έμεινα δυόμισι ημέρες και η αφορμή της επίσκεψης ήταν, μα τι άλλο, οι Καταρράκτες Νιαγάρα.

Παρασκευή πρωί και ξεκίνησα από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης με προορισμό την πόλη του Καναδά. Έπειτα από μια σύντομη πτήση- μιάμιση περίπου ώρα, ίσως και λίγο λιγότερο- έφτασα και πήγα στο ξενοδοχείο. Ήμουν τυχερή, γιατί το ξενοδοχείο ήταν ακριβώς δίπλα στη λίμνη Οντάριο και η ημέρα ήταν ηλιόλουστη (με κρύο βέβαια)! «Επιτέλους», σκέφτηκα, γιατί η παραμονή μου στη Νέα Υόρκη συνοδεύτηκε από βροχή, σχεδόν ασταμάτητη.

Κάποιες γενικές πληροφορίες

Το Τορόντο είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καναδά. Έχει περίπου δυο εκατομμύρια κατοίκους και αναπτύσσεται συνέχεια. Οι Έλληνες ανέρχονται στους 45.000. Ένα 14% αποτελείται από Ασιάτες, ενώ Ινδούς συναντάς λιγότερο. Η αστυνόμευση είναι μεγάλη, οι κάτοικοι δεν αισθάνονται κίνδυνο. Ενδιαφέρον έχει να σου πω, βέβαια, ότι οι κανόνες είναι κανόνες εκεί. Στην οδήγηση για παράδειγμα, εννοείται ότι δεν μπορείς καν να πιάσεις το κινητό σου εν ώρα οδήγησης, γιατί θα πάρεις κλήση άμεσα. Και εννοείται ότι δεν παρκάρεις όπου θέλεις, έστω κι αν είναι για λίγα λεπτά. Σχετικά με το ποτό τώρα, απαγορεύεται παντού. Ακόμη κι έξω από το σπίτι σου! Στην πίσω αυλή του σπιτιού σου, ναι, μπορείς να πιεις. Τα μπαρ σερβίρουν αλκοόλ έως τις 02:00 και επιβάλλεται να στο πάρουν στις 02:45.

Σχετικά με την καθαριότητα τώρα, άλλη ιστορία! Το κάθε σπίτι υποχρεούται να νοικιάζει ή να αγοράζει κάδους. Κάδους για σκουπίδια και κάδους ανακύκλωσης. Ανάλογα με την περιοχή, η υπηρεσία συγκέντρωσης των σκουπιδιών περνά από τα σπίτια συγκεκριμένη ώρα και ημέρα και φυσικά υποχρεούσαι να έχεις τα σκουπίδια σου εκεί που πρέπει.

Το Τορόντο το συμπάθησα! Και μάλιστα γνώρισα εξαιρετικούς ανθρώπους. Θα σου αναφέρω τώρα όλα αυτά που μπορείς να κάνεις εκεί!

Η λίμνη Ontario

Βόλτα στη λίμνη Ontario. Εννοείται ότι οι ντόπιοι (ή έστω οι μόνιμοι κάτοικοι) ήταν ξαπλωμένοι στο γρασίδι. Εσύ δεν θα μπορέσεις να κάνεις το ίδιο, θα κρυώνεις! Οπότε κάνε απλά μια βόλτα! Η λίμνη αυτή είναι μια από τις πέντε Μεγάλες Λίμνες (The Great Lakes) ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά. Αποτελεί την 14η μεγαλύτερη λίμνη παγκοσμίως.

Ο Πύργος CNTower

Μπορείς να κατευθυνθείς τώρα στον CanadaNationalTower και να ανέβεις πάνω, στα 553 μέτρα (με αντίτιμο φυσικά), είτε για να απολαύσεις θέα είτε για να πιεις και να φας κάτι. Αξίζει! Και ειδικά αν πας προς το σούρουπο, θεωρώ ότι τα χρώματα που θα αντικρίσεις θα είναι μαγευτικά! Πρόκειται για ένα κτίριο που υψώνεται σαν βέλος στον ουρανό. Ο πύργος κατασκευάστηκε το 1976 και κατείχε τα ηνία της ψηλότερης κατασκευής, έως το 2010, που χτίστηκε ο περίφημος Burj Khalifa στο Ντουμπάι.

Γήπεδο Rogers

Ίσως μπορέσεις να δεις και αγώνα, στο γήπεδο που βρίσκεται κοντά στον Πύργο, το γήπεδο Rogers. Είναι η έδρα της ομάδας Blue Jays (έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι και τα καπέλα).

Το Νέο και το Παλιό Δημαρχείο της πόλης

Το Νέο είναι υπερσύγχρονο και το Παλιό παραδοσιακό. Θα καταλάβεις την αντίθεση, αφού θα δεις τα δυο κτίρια δίπλα σχεδόν το ένα με το άλλο, να στέκουν μαζί, ενώ είναι τόσο διαφορετικά. Εκεί βρίσκεται και μια πλατεία με ένα τεράστιο και πολύχρωμοTORONTO να επιβάλλεται στο χώρο. Το Παλιό Δημαρχείο αποτελεί μια από τις πιο επιβλητικές δημιουργίες στο Τορόντο και λειτούργησε από το 1899 έως το 1966. Το Νέο λειτουργεί και για ποικίλες εκδηλώσεις.

Η βίλα- Κάστρο Casa Loma

Χτίστηκε ανάμεσα στο 1911 με 1914 με σκοπό να αποτελέσει την κατοικία ενός χρηματιστή και είναι ένα κομψοτέχνημα! Μπορείς να κανονίσεις και επίσκεψη μέσα στο χώρο, ενώ παραλληλα, φιλοξενούνται εκεί και διάφορες εκδηλώσεις/events. Επίσης, το ήξερες ότι έχει χρησιμοποιηθεί και ως τοποθεσία για το γύρισμα ταινιών;!

Βόλτα στο πάρκο High Park

Αυτή η σύντομη βόλτα που έκανα σε πάρκο της πόλης (σύντομη, γιατί, μάντεψε, πάλι έπιασε βροχή) ήταν και πολύ ξεχωριστή! Κυριολεκτικά, «ανάσες», «πνεύμονες» της πόλης. Γενικά τα πάρκα είναι πεντακάθαρα, καλοδιατηρημένα και εξοπλισμένα. Διαθέτουν ψησταριές για barbeque, ας πούμε, τις οποίες μπορείς να νοικιάσεις, ώστε να πας μια Κυριακή με την παρέα σου. Θα βρεις, βέβαια, και τα ανάλογα παγκάκια, όπως επίσης και άλογα, γεφυρούλες κτλ. Δεν σε ενοχλεί, έτσι, να πληρώνεις και φόρους, αφού πιάνουν τόπο σε εξαιρετικές υποδομές για τους πολίτες :) Μπορείς, επίσης, να κάνεις πικνίκ, να παίξεις τένις ή να πραγματοποιήσεις ποικίλες άλλες δραστηριότητες.

Το Yorkville

Σα να λέμε το Κολωνάκι της Αθήνας. Γραφικός δρόμος, με ακριβά μαγαζιά και πολλά καφέ και εστιατόρια.

The Greektown

Εντάξει, είμαστε παντού και είμαστε και πολλοί :) Ο ελληνικός δρόμος είναι γεμάτος μαγαζιά, κατά βάση σχετικά με φαγητό. Τυροπιτάδικα, αλλά και εστιατόρια. Έχει και φαρμακεία και μαγαζιά με άλλα είδη. Πολλές επιγραφές είναι γραμμένες στα ελληνικά, όπως και πολλά ονόματα οδών.

Η luxury περιοχή

Υπάρχει, επίσης, μια περιοχή, στην οποία μένουν οι ιδιαίτερα εύποροι κάτοικοι. Ναι, είναι από τα τεράστια αυτά σπίτια που χαζεύεις στα περιοδικά και υπάρχει (προφανώς) ιδιωτική προστασία. Από κάποια ώρα και μετά, απαγορεύεται η διέλευση αυτοκινήτων από εκεί.

Esplanade

Η περιοχή αυτή είναι γνωστή για τις μπιραρίες και τις pub

Αν κάποιος θέλει, μπορεί να επισκεφτεί και ναούς, το ενυδρείο Ripley's Aquarium, τον ζωολογικό κήπο, και την Πινακοθήκη του Οντάριο. Η πόλη διαθέτει, επίσης, και σημαντικά πανεπιστήμια.

Το Τορόντο είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του Καναδά. Έχει περίπου δυο εκατομμύρια κατοίκους και αναπτύσσεται συνέχεια. Οι Έλληνες ανέρχονται στους 45.000.

Η ώρα του φαγητού!

Επειδή δεν έμεινα πολλές ημέρες στο Τορόντο, οι επιλογές μου για φαγητό ήταν πολύ συγκεκριμένες. Για πολύ καλό πρωινό και μάλιστα, σε κλασικό καναδέζικο ύφος, να πας στο Franks. Είναι από τα παλαιότερα μέρη που φτιάχνουν για πρωινό και προτείνω να πάρεις ομελέτα και pancakes!

Για εξαιρετικό κρέας, να πας στο Keg. Πέρα από καλό φαγητό, είναι και όμορφος χώρος!

Το Τορόντο είναι μια ήρεμη πόλη. Θα την χαρακτήριζα «οικογενειακή», που κινείται σε ήπιους ρυθμούς. Έχει πολλά όμορφα σημεία και ποιότητα ζωής. Αυτό που δεν μου άρεσε, και το συνειδητοποίησα την τελευταία ημέρα, αφού δεν μπορούσα να το προσδιορίσω, είναι η αρχιτεκτονική. Τι εννοώ; Ότι δεν «δένει». Τα κτίρια είναι πολύ δυσανάλογα. Τη μια στιγμή θα περάσεις από μια πανέμορφη περιοχή με γραφικά σπίτια και παραδίπλα θα δεις «άγαρμπους» ουρανοξύστες. Από τη μια παραδοσιακά και επιβλητικά κτίρια, όπως το Κοινοβούλιο και το Παλιό Δημαρχείο, και από την άλλη σύγχρονα κτίρια, εντελώς βιομηχανικά. Δεν υπάρχει αρχιτεκτονική αρμονία (κατά τη δική μου γνώμη, φυσικά).

Οι άνθρωποι, τώρα... Εξαιρετικοί! Οι ντόπιοι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν πάντα και οι Έλληνες ευγενέστατοι. Γνωρίσαμε, μάλιστα, ένα ζευγάρι, τον Γιάννη και την Ειρήνη, που ζουν μόνιμα εκεί. Ευγενικοί, πρόθυμοι, με υπομονή! Είναι μερικοί άνθρωποι, που, πως να το πω, εκπέμπουν επίπεδο και καλοσύνη. Που ακόμη και να μη σε γνωρίζουν, προτίθενται να κάνουν ό,τι μπορούν για να περάσεις όσο πιο ευχάριστα γίνεται. Και χαίρομαι πάντα όταν γνωρίζω τέτοιους ανθρώπους!

ΥΓ: Μη με ρωτήσεις γιατί δεν έγραψα για τους Καταρράκτες! Αυτό το φυσικό φαινόμενο επιβάλλεται να στο περιγράψω σε ξεχωριστό post!

Εσύ για πες! Έχεις πάει Καναδά;

Διαβάστε περισσότερα στη σελίδα mylandingrunway.com