pindos

Οι χθεσινές βροχοπτώσεις αποδείχθηκαν ευεργετικές.
Το σημείο της φωτιάς είναι αρκετά δύσβατο και τα πεζοπόρα τμήματα χρειάζονται αρκετή ώρα για να το προσεγγίζουν.
Ο «άνθρωπος των βουνών» Αποστόλης Τσιμπανάκος μιλάει στη HuffPost Greece για το μεγαλύτερο ορειβατικό development της ηπειρωτικής Ελλάδας.
Το άψυχο σώμα του εντοπίστηκε σε δύσβατη χαράδρα.
Καινοτομία, επιχειρηματικότητα, μαθητική "Εικονική Επιχείρηση", ήταν οι πρώτες λέξεις που ακούσαμε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Έτσι οι μαθητές-τριες της Γ' Γυμνασίου του Αρσακείου Γυμνασίου Ιωαννίνων, αναλάβαμε δράση. Σκοπός η δημιουργία της δικής μας μαθητικής εικονικής επιχείρησης, η οποία γιατί όχι να λειτουργήσει και ως πραγματική στο μέλλον.
Τα εντυπωσιακά βουνά της οροσειράς της Πίνδου, τα δύσβατα βοσκοτόπια, τα άγρια ποτάμια και οι ήρεμες λίμνες διαμόρφωσαν τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της εδώ και αιώνες. Τόπος απομονωμένος, αραιοκατοικημένος, φτωχός, με γεωργική γη να καλύπτει μόλις το 10% του εδάφους, η Ήπειρος έσπρωξε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της στην κτηνοτροφία και την τυροκομία. Παρ' όλη τη φτώχεια και την ερήμωση, ο τόπος ακτινοβολεί μια μελαγχολική ομορφιά, μοναδική στην Ελλάδα. Μια ομορφιά γέννημα θρέμμα του πόνου και της στέρησης, όπως την εκφράζουν τα πολυφωνικά τραγούδια του τόπου.
Μέχρι τότε, η Ελληνίδα ήταν παραγκωνισμένη, ήταν ένα «κατώτερο» φύλο<. Περιορισμένη, μόνο για το σπίτι, βουτηγμένη στην αγραμματοσύνη, χωρίς νομοθεσία ισότητας, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Κι όμως, εκεί που δεν είχαν καν λόγο στην κοινωνική ζωή, οι γυναίκες έγιναν πρωταγωνίστριες πολιτικών γεγονότων. Άρχισαν να διεκδικούν ό,τι τους ανήκε. Αντικατέστησαν τους άνδρες στην παραγωγή, εξασφάλισαν το ψωμί, τα φάρμακα, το ρουχισμό του στρατού. Οι γυναίκες της Πίνδου, μετέφεραν τα πολεμοφόδια στην πλάτη τους, εκεί όπου δεν έφταναν τα μεταγωγικά. Πλαισίωναν στα μέτωπα όλες τις κινητές νοσοκομειακές μονάδες στρατού ως εθελόντριες νοσοκόμες. Συνέβαλαν στην εξύψωση του ηθικού στα στρατεύματά μας.
Ιδανική εποχή για να πραγματοποιήσει κανείς ανάβαση στα Θρακικά Μετέωρα είναι η Άνοιξη. Ανάμεσα στη ρίγανη, στη βελανιδιά, στην καρυδιά, στην αμυγδαλιά, στον κέδρο, στην κρανιά και στο σπαθόχορτο, κυριαρχούν οι παιώνιες, που είναι ιδιαίτερα όμορφα κόκκινα αγριολούλουδα. Χαρακτηριστικές είναι και οι κυδωνιές, που επειδή είναι άγριες παράγουν εξαιρετικής γεύσης καρπούς. Παράλληλα, θα αντικρίσει κανείς πολλά είδη ερπετών, όπως την οχιά, τον ελαφίτη ή λαφιάτη, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, τα νερόφιδα, όπου υπάρχει υγρασία, δενδρογαλιές και φυσικά σαύρες. Βέβαια, δεν λείπουν λύκοι, αγριογούρουνα, λαγοί, αλεπούδες, αγέλες αιγοπροβάτων και μέχρι πρόσφατα αγριόγατες.