www.trainyourbrain.gr

Η φροντίδα ενός ηλικιωμένου γονιού με άνοια δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Και ο πήχης δυσκολίας ανεβαίνει σημαντικά όταν εκείνος δεν μένει κοντά. Αν κι εσείς βιώνετε τις προκλήσεις μίας τέτοιας κατάστασης, τότε ανήκετε στο ένα τρίτο όσων φροντίζουν τους γονείς τους από απόσταση. Να μερικές συμβουλές για να κάνετε τη εξ αποστάσεως φροντίδα ευκολότερη και πιο αποτελεσματική.
«Δεν είναι ότι δεν θυμάσαι! Απλά δεν δίνεις προσοχή όταν σου μιλάω!» Κι όμως, το πρόβλημα δεν είναι ότι το άτομο με άνοια δεν δίνει προσοχή όταν του μιλάτε. Είναι ότι δεν θυμάται. Ή μπορεί όντως να αντιμετωπίζει προβλήματα συγκέντρωσης και να μην μπορεί να εστιάσει σε αυτό που του λέτε, γι' αυτό και να σας ρωτά ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα. Αντί γι' αυτό, αν η υπομονή σας σας το επιτρέπει, επαναλάβετε με ηρεμία την πληροφορία στο αγαπημένο σας πρόσωπο όσες φορές χρειαστεί.
Θέλετε να βάλετε στη ζωή σας τη γυμναστική, να μειώσετε το χρόνο που περνάτε κολλημένοι σε οθόνες ή να υιοθετήσετε οποιαδήποτε άλλη συνήθεια που πιστεύετε ότι θα σας ωφελήσει; Ας είμαστε ειλικρινείς: η δύναμη της θέλησης δεν αρκεί γιατί πολύ απλά, η δύναμη της συνήθειας είναι ισχυρότερη. Αυτό όμως που μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε μια νέα συνήθεια αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς σας, είναι η δέσμευση στο στόχο που έχετε θέσει.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ (καλώς εχόντων των πραγμάτων) το περιστατικό που μου συνέβη πριν 6 χρόνια. Ήταν μία όμορφη καλοκαιρινή βραδιά και η πανσέληνος έλαμπε πάνω από το Λυκαβηττό, αλλά δεν είχα το κουράγιο να σταθώ και να απολαύσω τη στιγμή: η μέρα μου είχε ξεκινήσει στις 7 το πρωί και μόλις έβγαινα από το γραφείο μου φορτωμένη με το λάπτοπ και την τσάντα με τις σημειώσεις μου. Μηχανικά, κατευθύνθηκα προς το σημείο όπου πάρκαρα συνήθως το αυτοκίνητό μου. Όμως, έκπληξη! Το αυτοκίνητο δεν ήταν στη θέση που το είχα αφήσει πριν λίγες ώρες.
Το γεγονός ότι ο γονιός σας έχει διαγνωστεί με άνοια, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως παύει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ο ίδιος για τη ζωή του. Οι άνθρωποι με αρχικού σταδίου άνοια, παρά τις ήπιες δυσκολίες στη μνήμη, το λόγο ή σε άλλες νοητικές λειτουργίες, παραμένουν ικανοί να λαμβάνουν λογικές αποφάσεις και να επιλέγουν τον τρόπο που θέλουν να ζουν. Σε αυτή τη φάση της νόσου, ο δικός σας ρόλος είναι να στηρίξετε την ανεξαρτησία και την αυτονομία του γονιού σας, ενθαρρύνοντάς τον να παραμείνει στο πηδάλιο της ζωής του για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
ίσως ακουστεί παράδοξο, μα είμαι πια πεπεισμένη ότι το καταλληλότερο μέρος για να δει κανείς από κοντά πώς μοιάζει η αληθινή αγάπη, είναι η αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου μνήμης. Εκεί κρύβεται. Μπροστά στην πιθανότητα ο ένας από τους δύο να γίνει αργά, αλλά σταθερά σκιά του εαυτού του, η πραγματική αγάπη δυναμώνει και ανθίζει. Σιωπηλός παρατηρητής, εδώ και 17 χρόνια έχω δει μπροστά μου να ξετυλίγονται αμέτρητες ιστορίες αγάπης. Μα αγάπη όμοια με αυτή δεν έχω ξανασυναντήσει.
Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το γιατρό σας πολλές φορές για αλλαγές στη δοσολογία των φαρμάκων ή για να συζητήσετε συμπτώματα που σας προβληματίζουν. Φυσικά, ο γιατρός δεν είναι υποχρεωμένος να απαντά στο τηλέφωνό του 24 ώρες το 24ωρο επί 7 ημέρες την εβδομάδα, και ειδικά αν δεν πρόκειται για κάτι επείγον. Είναι όμως σημαντικό να σας καλύπτει ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τα τηλεφωνήματα, αλλά και τις κλήσεις έκτακτης ανάγκης.
Δε μπορείς να εντοπίσεις πότε ακριβώς ξεκίνησαν οι δυσκολίες. Πριν ένα εξάμηνο μάλλον, ίσως και χρόνο. Μπορεί και παραπάνω. Δε μπορείς να πεις με σιγουριά γιατί μέχρι πρόσφατα αρνιόσουν κατηγορηματικά ότι κάτι πάει στραβά. Στην αρχή έλεγες ότι φταίει η ηλικία. Άλλωστε, τι περιμένεις, έχεις προ πολλού πατήσει τα εξήντα. Οι εποχές που είχες μυαλό ξυράφι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Έπειτα, το απέδιδες στο άγχος. Υποχρεώσεις, ραντεβού, ευθύνες. Πόσα πια να χωρέσει ένα μυαλό; Γέμισε κι άρχισε να πετάει ό,τι δε χωράει στις αποθήκες του.
Η χρήση μνημονικών βοηθημάτων όπως είναι τα ημερολόγια, οι ηλεκτρονικές υπενθυμίσεις των υποχρεώσεων και οι λίστες (π.χ. για τα ψώνια) φαίνεται να είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη στρατηγική αντιμετώπισης των διαταραχών μνήμης. Πολλοί είναι εκείνοι που εναποθέτουν όλες τους τις ελπίδες στο γιατρό τους και τη φαρμακευτική αγωγή που τους προτείνει, ενώ άλλοι ψάχνουν εναγωνίως πληροφορίες σχετικά με τις νεότερες θεραπείες (εναλλακτικές ή μη) και τις εξελίξεις στο χώρο της έρευνας.
Μπορεί το «πορτραίτο» της νόσου Αλτσχάιμερ να μην είναι ολοκληρωμένο, ξέρουμε όμως ότι έχει γυναικείο πρόσωπο. Σήμερα, ο αριθμός των γυναικών που είτε ζουν με νόσο Αλτσχάιμερ, είτε φροντίζουν έναν άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με τη νόσο, αγγίζει τα 13 εκατομμύρια παγκοσμίως. Από τα 47 εκατομμύρια των ανθρώπων με νόσο Αλτσχάιμερ, τα 2/3 είναι γυναίκες. Ο βασικός -αν και όχι ο μόνος- λόγος είναι προφανής: οι γυναίκες ζουν περισσότερα χρόνια από τους άνδρες - και η αύξηση της ηλικίας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου.