yioryos-pittas

Με αφορμή το Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας, ο συγγραφέας του μας μιλά γι' αυτή την βουτιά στον διατροφικό πολιτισμό της πατρίδας μας.
Θα σας πάρω μαζί μου σ' ένα ταξίδι, που θα διαρκέσει τριάντα αιώνες, έχοντας στις αποσκευές μας ιστορικά ντοκουμέντα, αναφορές και αποσπάσματα από την ελληνική λογοτεχνία και ποίηση.
Ο περίπατος στην παραλία πάνω στον Αμβρακικό, την μιά ημέρα καλοκαιρινή -σαν μέρα Ιούνη-, να κυκλοφορείς με το φανελάκι και την επομένη κρύο έσαμε 10 βαθμοί και βέβαια βροχή κι άνεμος. Κι οι δυό μέρες όμως βγάζαν μιά γλύκα και βέβαια και οι δυό μέρες βγάλαν καλά ψάρια. Σαρδέλες του κόλπου, κουτσομούρες, μελανούρια, ψάρια σούπας.
Στα Καλάβρυτα έφτασα βράδυ οδικώς από την Πάτρα, οδηγώντας 20′ στην Ολυμπία οδό και μια ώρα στη δημοσιά Διακοφτό-Καλάβρυτα. Πρωί-πρωί ήμουν πρώτος στον σιδηροδρομικό σταθμό των Καλαβρύτων για να ξανακάνω την διαδρομή (κάθοδο και ανάβαση συνεχόμενα για να την εμπεδώσω) που είχα κάνει, μικρός, στα νειάτα μου και μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση. Την διαδρομή Καλάβρυτα-Διακοφτό με τον οδοντωτό.
Ένα από τα ιδιαιτέρως χαρακτηριστικά γνωρίσματα του τοπίου της Kύθνου, των Κυκλάδων και γενικότερα των νησιών του Αιγαίου είναι οι εντυπωσιακοί δαντελένιοι σχηματισμοί της ημιορεινής γης, οι λεγόμενες πεζούλες, (αιμασίες, λουρίδες).
Η αρχαιολογική περιπέτεια ξεκινά το 1967, όταν ο νεαρός μαθητής τότε Άδωνις Κύρου (και κατόπιν εκδότης της Εστίας) στο πλαίσιο μιας σχολικής εκδρομής σκάβοντας τυχαία βρήκε προϊστορικά όστρακα. Λίγο αργότερα, μία διεθνής ομάδα αρχαιολόγων μαζί με γεωλόγους, βοτανολόγους και ζωολόγους με επικεφαλής τον Jacobsen αρχίζουν τις ανασκαφές οι οποίες διήρκεσαν μέχρι το 1976, καταρχήν μόνο μέσα στο σπήλαιο. Συνολικά τα ευρήματα καλύπτουν μία περίοδο 40.000 περίπου χρόνων ξεκινώντας από την Παλαιολιθική εποχή 20.000 π.Χ. - 8.300 π.Χ., τη Μεσολιθική 8.300 π.Χ.- 6.000 π.Χ. και φθάνουν ως τη Νεολιθική περίοδο: 6.000 π.Χ. - 3.000 π.Χ.
Ποιος από εμάς τους Ελληνες δεν θυμάται την παρηγορητική γεύση του αγαπημένου πιάτου της παιδικής μας ηλικίας; Ποιoς από μας ξεχνά τη γευστική συγκίνηση των «αυγών μάτι στο τηγάνι» και της τηγανιτής πατάτας; Και πώς να αποδεσμευθείς από τη γλύκα της ανάμνησης των στιγμών εκείνων που βύθιζες με το πηρούνι ως υποβρύχιο την πατάτα στον προκλητικά ολοστρόγγυλο κρόκο του αυγού και μετά όταν απολάμβανες την μπουκιά ως την απόλυτη απόλαυση.
Οι Έλληνες τεκμηριωμένα ασχολούνται με τη μελισσοκομία από τα πολύ παλιά χρόνια (Κρήτη, Αττική, Κέα κ.ά.). Από τότε μέχρι σήμερα διατηρείται μία σημαντική παράδοση. Στη χώρα μας σήμερα υπάρχουν 15.000 περίπου μελισσοκόμοι, οι οποίοι διαχειρίζονται περίπου 1.200.000 κυψέλες, που είναι κατανεμημένες σε όλο τον ελλαδικό χώρο.
Χρησιμοποιήθηκε εμπλουτίζοντας με γλύκα και άρωμα δεκάδες εδέσματα. Σε γιορτές και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, το μέλι χρησιμοποιούνταν είτε αυτούσιο, είτε σε παρασκευές γλυκών ως σύμβολο γονιμότητας και ευζωίας. Μέλι με καρύδια αλλά και «παστέλια» (σουσάμι με ξηρούς καρπούς και μέλι) προσφέρονται στους γάμους στους νεόνυμφους και στους καλεσμένους.
Η κουζίνα μου βασίζεται στις πρώτες ύλες. Μου αρέσει να δουλεύω με τις πιο φρέσκιες και τις καλύτερες πρώτες ύλες που υπάρχουν, είτε είναι ακριβές είτε φθηνές. Πιστεύω οτι είναι μεγάλο ποσοστό στην επιτυχία ενός μαγείρου. Πιστεύω στην καθαρότητα των γεύσεων και στην ουσιαστική κουζίνα.