The Blog

«Διαβάζοντας» τη μπύρα μας

Dunkel - Σαν να λέμε Dark. Σημαίνει σκούρα. Όχι, μαύρη! Ασχέτως αν το χρώμα μπορεί να δείχνει μαύρο. Υπάρχουν οι Dunkel Weiss και Dunkel Lager. Δηλαδή σκουρόχρωμες Weiss και σκουρόχρωμες Lager. Για ευκολία αναφέρονται ως μαύρες... Λάθος!
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Ο Ιούλιος έχει μπει πλέον για τα καλά. Αντί να ασχολούμαστε με το που θα πάμε για μπάνιο ή ποιες μεταγραφές θα κάνει η ομάδα μας, ασχολούμαστε με τα οικονομικά της χώρας. Δεν το αναφέρω απαξιωτικά. Απλά θεωρώ ότι αυτά έπρεπε να τα λύνουμε άμεσα και το καλοκαίρι μας να είμαστε χαλαροί και να απολαμβάνουμε τις μπύρες μας στις παραλίες και τα beach bars, για να ανανεωθούμε για τον επόμενο χειμώνα.

Ας ξεφύγουμε όμως λίγο από την καθημερινότητα και ας διαβάσουμε (αυτό που σας γράφω) κάτι που θα μάς χαλαρώσει και βοηθήσει να καταλάβουμε λίγα πράγματα παραπάνω για την αγαπημένη μας μπύρα. Όταν αναφερόμαστε στην μπύρα, γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα, δεν έχει καμία παράδοση. Τα τελευταία χρόνια όμως η μπύρα έχει γίνει trend και η μικροζυθοποιία αναπτύσσεται στην Ελλάδα με γοργά βήματα, προτείνοντας νέους τύπους μπύρας, με τους οποίους βεβαίως η Ευρώπη είναι χρόνια εξοικειωμένη.

Αν θέλετε λοιπόν να αποκωδικοποιήσετε κάποια από τα «περίεργα» των ετικετών μπύρας ήρθε η ώρα.

ABV - Σημαίνει alcohol by volume και μας αναφέρει πόσο δυνατή είναι η μπύρα μας σε αλκοόλ. Οι αλκοολικοί βαθμοί αναφέρονται σε ποσοστό επί τοις εκατό.

Lager - Πρόκειται για την γνωστή μπύρα, αυτή που λέμε «ξανθιά». Το Lager προέρχεται από την γερμανική ορολογία και παραπέμπει στο παρελθόν όπου η διατήρηση της μπύρας γινόταν σε αποθήκες με αρκετό ψύχος, καθώς δεν υπήρχαν το ρεύμα και τα ψυγεία.

Pilsner - Άλλη μια «ξανθιά». Με καταγωγή από το Plzen της Τσεχίας. Εκεί παρασκευάστηκε για πρώτη φορά.

Weiss - Η ελληνική λέξη που ψάχνουμε είναι σταρένια. Στην Αγγλική Wheat. Ναι, εδώ και χρόνια φτιάχνονταν μπύρα από σιτάρι στην Ελλάδα. Την τελευταία διετία όμως το ενδιαφέρον για την παραγωγή του είδους οδήγησε και τις μεγαλύτερες ζυθοποιίες στην δημιουργία αντίστοιχων ετικετών.

Hefe - Το βρίσκουμε συνήθως μπροστά από την λέξη Weiss. Σημαίνει ότι στην μπύρα μας υπάρχει ίζημα μαγιάς.

Dunkel - Σαν να λέμε Dark. Σημαίνει σκούρα. Όχι, μαύρη! Ασχέτως αν το χρώμα μπορεί να δείχνει μαύρο. Υπάρχουν οι Dunkel Weiss και Dunkel Lager. Δηλαδή σκουρόχρωμες Weiss και σκουρόχρωμες Lager. Για ευκολία αναφέρονται ως μαύρες... Λάθος!

Wit - Η Βέλγικη μπύρα από σιτάρι. Δεν έχει την ίδια περιεκτικότητα σιταριού όπως η αντίστοιχη Γερμανική. Είναι γνωστή για το «χλωμό» της χρώμα, ένα απαλό λευκό, το οποίο της χαρίζει και το όνομα White. Στα γαλλικά η αντίστοιχη ορολογία είναι Blanche. Έχουν κυρίως αρώματα από μυρωδικά.

Stout - Παλιά σήμαινε «δυνατή», στην Βρετανία. Τώρα έχει γίνει ένας τύπος μπύρας. Είναι αυτό που λέμε μαύρη. Η ορολογία προέκυψε μετά από διαφημιστική χρήση ενός brand που σήμερα είναι παγκοσμίως γνωστό. Υπάρχει σε πολλές εκδοχές.

All Day Beer - Οποιαδήποτε μπύρα, το αναφέρει αυτό, δεν προσδιορίζει στυλ. Είναι ένα διαφημιστικό τρικ για να δηλώσει ότι η μπύρα ενδείκνυται για κατανάλωση καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας. Συνήθως είναι χαμηλές σε αλκοόλ.

Radler - Δεν είναι στυλ μπύρας. Είναι ένα ποτό από μπύρα. Συνήθως από λεμόνι ή λεμονάδα. Στην Βρετανία είναι το αντίστοιχο Sandy.

Διαβάζοντας τα παραπάνω νομίζω ότι κάποια πράγματα έχουν γίνει λίγο πιο ξεκάθαρα, όσο αφορά κάποια στοιχεία στις ετικέτες. Αν πάλι τα ερωτήματα είναι περισσότερα από τις απαντήσεις ή σας δημιουργήθηκαν νέα, θα επανέλθω με νέες διευκρινίσεις. Απολαύστε την μπύρα σας με μέτρο. Καταναλώστε υπεύθυνα! Τα λέμε σύντομα..

Περισσότερα για μπύρα θα βρείτε στο BeerBartender.gr