ΤΟ BLOG
27/06/2015 09:15 EEST | Updated 27/06/2016 08:12 EEST

Συντομεύσεις πληκτρολογίου που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε

Η χρήση πλήκτρων συντόμευσης αυτοματοποιεί και διευκολύνει τις εργασίες μας. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε κάποιες συντομεύσεις όμως δε τις χρησιμοποιούμε. Η χρήση του ποντικιού είναι αργή και πολλές φορές επίπονη.

Long Zheng/Flickr

Η χρήση πλήκτρων συντόμευσης αυτοματοποιεί και διευκολύνει τις εργασίες μας. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε κάποιες συντομεύσεις όμως δεν τις χρησιμοποιούμε. Η χρήση του ποντικιού είναι αργή και πολλές φορές επίπονη. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συντομεύσεις που εκτελούν εργασίες άκρως απαραίτητες στην καθημερινή μας ενασχόληση με τον υπολογιστή.

Αντιγραφή επιλεγμένου στοιχείου (Ctrl+C)

Για αντιγραφή όλων των ειδών φακέλων και κειμένου, αντί να πατάτε δεξί κλικ>αντιγραφή.

Επικόλληση αντιγραμμένου στοιχείου (Ctrl+V)

Αποκοπή επιλεγμένου στοιχείου (Ctrl+X)

Αναίρεση προηγούμενης ενέργειας (Ctrl+Z)

Πολύ χρήσιμη εντολή προκειμένου να διορθώσετε ένα λάθος σας. Πιάνει σχεδόν παντού από τη σύνταξη κειμένου μέχρι τα πιο σύνθετα προγράμματα.

Εκτύπωση (Ctrl+P)

Για γρήγορο άνοιγμα των ρυθμίσεων εκτύπωσης.

Λήψη στιγμιότυπου οθόνης (Prt Sc)

Πιέζοντας το πλήκτρο Prt Sc (Print Screen) ο υπολογιστής θα «φωτογραφίσει» την οθόνη εκείνη τη στιγμή. Μπορείτε να κάνετε επικόλληση του στιγμιότυπου στη ζωγραφική και να αποθηκεύσετε ως εικόνα.

Άνοιγμα της καρτέλας που έκλεισε τελευταία στο browser (Ctrl+Shift+T)

Η συντόμευση που μας σώζει όταν κλείσουμε κατά λάθος ένα παράθυρο στο browser. Λειτουργεί στους περισσότερους φυλλομετρητές (Chrome, Firefox, Opera).

Άνοιγμα ιστορικού browser (Ctrl+H)

Απευθείας άνοιγμα του task manager (Ctrl+Shift+Esc)

Από δω και πέρα μπορείτε να ξεχάσετε το Ctrl+Alt+Del

Δυστυχώς δε γίνεται να συμπεριληφθούν όλοι οι χρήσιμοι συνδυασμοί που υπάρχουν. Προσθέστε όμως το Ctrl+S για αποθήκευση τρέχοντος αρχείου καθώς και το χρησιμότατο Ctrl+F που ανοίγει την αναζήτηση όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο ή όταν διαβάζουμε μια σελίδα στο διαδίκτυο.