Δεν υπήρξε "Plan B"

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρά το γεγονός ότι κατάλαβε την ύστατη ώρα ότι δεν υπάρχει plan b και ότι η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή, πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι με όσα έπραξε τους τελευταίους πέντε μήνες κυριολεκτικά διέλυσε την πραγματική οικονομία.
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Βρεθήκαμε εδώ και ένα μήνα σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο. Βρεθήκαμε σε αυτό το αδιέξοδο λόγω των λανθασμένων εκτιμήσεων και των τραγικών χειρισμών που έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ. Οι Τράπεζες έκλεισαν, η αγορά πάγωσε, η αξιοπιστία της χώρας μας καταρρακώθηκε, η παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη αμφισβητήθηκε όσο ποτέ άλλοτε. Όλα άλλαξαν με το δημοψήφισμα προς το δυσμενέστερο.

Η συμφωνία που επετεύχθη είναι ιδιαίτερα επώδυνη για τον Ελληνικό λαό. Περιέχει πολλαπλάσια μέτρα από όσα χρειαζόμασταν τον Ιανουάριο. Περιέχει ένα μείγμα φορολογικών μέτρων, αποκλειστικής επιλογής της Κυβέρνησης, που έχει υφεσιακό χαρακτήρα. Περιέχει ρυθμίσεις όπως οι αυξήσεις στον ΦΠΑ που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των οικονομικά ασθενέστερων. Η ευθύνη για την επιδείνωση ανήκει αποκλειστικά στην Κυβέρνηση.

Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, λύγισαν υπό το βάρος της ευθύνης. Προτίμησαν να λιποτακτήσουν πολιτικά και έπεσε σε εμάς, στην αντιπολίτευση, ένα βάρος που δεν μας αναλογούσε. Από τον Ιανουάριο φωνάζουμε με όλη μας τη δύναμη για το λάθος δρόμο που ακολουθούμε, αλλά δεν ακουστήκαμε. Περιγράψαμε αυτά που θα συμβούν και μας αντιμετώπιζαν ως κινδυνολόγους. Επί πέντε μήνες καθύβριζαν στο εσωτερικό τους πολιτικούς τους αντιπάλους και στο εξωτερικό ροκάνιζαν την αξιοπιστία της χώρας ακολουθώντας μια ανερμάτιστη, επιπόλαιη και ανεύθυνη διαπραγματευτική πολιτική.

Η Νέα Δημοκρατία με πίστη στις αρχές και τις αξίες της, προσήλθε στην ψηφοφορία έχοντας ως μοναδικό γνώμονα να κρατήσει τη χώρα στο Ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε η παράταξη της ευθύνης και για μια ακόμη φορά βάλαμε πλάτη για να αποφευχθεί η επιστροφή στη δραχμή και η ακραία φτωχοποίηση του Ελληνικού λαού. Μπροστά στον κίνδυνο της ολικής καταστροφής αναγκαστήκαμε να ψηφίσουμε μια κακή συμφωνία. Η στάση μας αυτή απέδωσε ήδη τους πρώτους καρπούς. Η Κομισιόν έδωσε το δάνειο γέφυρα ύψους 7 δισ. για να καλυφθούν οι άμεσες υποχρεώσεις της χώρας. Παράλληλα και η ΕΚΤ αύξησε τη γραμμή της ρευστότητας προς τις Ελληνικές τράπεζες. Οι εξελίξεις αυτές δεν ήταν αυτονόητες. Και δεν θα είχαν καταγραφεί εάν εμείς στη Νέα Δημοκρατία ακολουθούσαμε το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ όταν αυτοί ήταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρά το γεγονός ότι κατάλαβε την ύστατη ώρα ότι δεν υπάρχει plan b και ότι η επιστροφή στη δραχμή θα οδηγούσε στην απόλυτη καταστροφή, πρέπει επιτέλους να κατανοήσει ότι με όσα έπραξε τους τελευταίους πέντε μήνες κυριολεκτικά διέλυσε την πραγματική οικονομία.

Τώρα λοιπόν, πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση να ασχοληθεί με την κατάσταση στην αγορά. Η τραπεζική αργία πολλαπλασίασε τα προβλήματα στη λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι επιχειρηματικές συναλλαγές με ξένες εταιρείες έχουν παγώσει ενώ τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι ελληνικές εξαγωγές.

Χρειάζεται λοιπόν η κυβέρνηση να δράσει άμεσα για να ξεκινήσει η διαδικασία σταδιακής επαναλειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Εάν δεν το κάνει τότε θα πολλαπλασιάσει τους κινδύνους που η ίδια δημιούργησε για τις εναπομείνασες υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις. Αυτές οι επιχειρήσεις κινδυνεύουν ακόμη και με παύση λειτουργίας τους, γεγονός που εκτός της οικονομικής καταστροφής, θα προκαλέσει και νέα έκρηξη της ανεργίας.

Δημοφιλή