ΤΟ BLOG
17/12/2015 09:02 EET | Updated 17/12/2016 07:12 EET

Αγαπητέ Κώστα, αγαπητέ Αντώνη...

Σήμερα, μετά από τρεις (2009, 2015/1, 2015/9) -ίσως και τέσσερις αν υπολογίσουμε και το δημοψήφισμα- οδυνηρές ήττες, για τις οποίες ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό η δική σας πορεία, επιλογές και κινήσεις (ή ακινησία και ατολμία), το κόμμα σας προσπαθεί να βρει τον δρόμο του. Το κόμμα σας, που στην ουσία υπάρχει απλώς ως τίτλος και ως μηχανισμός βουλευτών (ούτε καν ως ιδέα κοντεύει να μην υπάρχει) προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί άμεσα και δυναμικά, μια και η κατάσταση στην χώρα δεν του δίνει την πολυτέλεια της πολυετούς ανασυγκρότησης.

eurokinissi

Προς Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά,

Ραφήνα και Κηφισιά (αντίστοιχα)

Ενταύθα

Αγαπητέ Κώστα και αγαπητέ Αντώνη,

Έχετε και οι δυο διατελέσει επικεφαλής του κόμματος της ΝΔ (και της κεντροδεξιάς παράταξης όπως αυτή εκφράζεται ως σήμερα).

Έχετε και οι δυο διατελέσει πρωθυπουργοί της χώρας με την στήριξη του κόμματος της ΝΔ. Είσαστε δηλαδή όχι απλώς γνωστές αλλά και κεντρικοί συμμετέχοντες στην οργάνωση και την λειτουργία την τελευταία δεκαπενταετία (τουλάχιστον) αυτού του κόμματος. Γνωρίζετε όχι μόνον πρόσωπα στον κομματικό μηχανισμό (τα περισσότερα από τα οποία εξάλλου εσείς έχετε τοποθετήσει, με «διάφορα» κριτήρια) αλλά και έχετε οργανώσει αυτό το όλο κομματικό σύστημα.

Μια οργάνωση που κατά τα φαινόμενα, δεν μπόρεσε να αντέξει στις νέες συνθήκες, μια οργάνωση που όχι απλώς δεν άντεξε τα νέα δεδομένα , αλλά κατέρρευσε και δεν μπόρεσε να στηρίξει το κόμμα της ΝΔ όχι όταν ήταν στην κυβέρνηση, αλλά ούτε στις εκλογικές μάχες.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της δικής σας ηγεσίας του κόμματος, εκτός από τον μηχανισμό, η ιδεολογική κατεύθυνση του «θόλωσε», οι στόχοι του δεν ήταν συγκεκριμένοι και σαφείς, οι κατευθύνσεις της πολιτικής του ανακαθοριζόταν, όχι με βάση αντικειμενικά δεδομένα και πολιτικές του φιλελεύθερου χώρου, αλλά κυρίως με βάση διαθέσεις ανθρώπων που σας περιέβαλλαν- που εκινούντο όχι πάντα ανυστερόβουλα- εντυπώσεων της στιγμής και ευκαιριακών στόχων, που βεβαίως δημιουργούσαν μεγάλα προβλήματα αμέσως μετά.

Και βέβαια, κατ' επέκταση όλα αυτά τα προβλήματα εμφανίστηκαν και στον κυβερνητικό και κρατικό μηχανισμό σε περιόδους της πρωθυπουργίας σας, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις επιλογές ανθρώπων είτε ανίκανων, είτε μη κατάλληλων για την θέση, είτε καιροσκόπων και αχάριστων.

Αυτό φάνηκε στην πορεία των διακυβερνήσεων της χώρας από εσάς και ιδιαίτερα προς το τέλος της θητείας του καθενός σας, όταν οι προσωπικές επιδιώξεις συνεργατών σας αλλά και άλλων που βρέθηκαν σε θέσεις ευθύνης, οι προσωπικοί σχεδιασμοί τους αλλά και η ατολμία τους οδήγησε στα γνωστά αποτελέσματα και το 2009 και το 2015.

Σήμερα, μετά από τρεις (2009, 2015/1, 2015/9) -ίσως και τέσσερις αν υπολογίσουμε και το δημοψήφισμα- οδυνηρές ήττες, για τις οποίες ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό η δική σας πορεία, επιλογές και κινήσεις (ή ακινησία και ατολμία), το κόμμα σας προσπαθεί να βρει τον δρόμο του. Το κόμμα σας, που στην ουσία υπάρχει απλώς ως τίτλος και ως μηχανισμός βουλευτών (ούτε καν ως ιδέα κοντεύει να μην υπάρχει) προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί άμεσα και δυναμικά, μια και η κατάσταση στην χώρα δεν του δίνει την πολυτέλεια της πολυετούς ανασυγκρότησης.

Το κόμμα σας, που είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση, πρέπει, οφείλει, μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα, τόσο σύντομο που ούτε οι ίδιοι δεν φαντάζεστε, να ανασυγκροτηθεί οργανωτικά σε νέες καινοτόμες βάσεις, να στελεχωθεί με νέα (κυρίως στις ιδέες) πρόσωπα και να «παγιώσει» μια δημοκρατική φιλελεύθερη ιδεολογία, αυτή που κυριαρχεί στον δυτικό κόσμο δεκαετίες τώρα. Αυτή που περιλαμβάνει ιδέες και προτάσεις της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς αλλά και προτάσεις της δυτικής σοσιαλδημοκρατίας.

Οι αλλαγές που γίνονται τόσο στο σύνολο της χώρας, όσο και στην πολιτική της ζωή, θα είναι καταιγιστικές, πολύ πιο γρήγορες από αυτές που ζούμε τα τελευταία πέντε χρόνια. Αν βγείτε λίγο από την ασφάλεια των σπιτιών και των γραφείων σας, αν απομακρύνετε από γύρω σας όλους αυτούς που για χρόνια «σας κρύβουν τον ήλιο» (και την πραγματικότητα) θα το καταλάβετε και εσείς. Εξάλλου είστε ευφυείς άνθρωποι.

Οι αλλαγές που γίνονται και πρέπει να γίνουν στον πολιτικό χώρο του οποίου ηγηθήκατε, ενός χώρου που πια επεκτείνεται και εκτός του κομματικού μηχανισμού της ΝΔ (ή έτσι πρέπει να είναι) είναι πολλές, μεγάλες και ανατρεπτικές.

Μέσα σε όλη αυτή την διαδικασία, δεν μπορείτε να είσαστε αμέτοχοι. Δεν είναι δυνατόν να παρακολουθείτε κρυμμένοι πίσω από τα γραφεία σας και αναπαυόμενοι στις «δάφνες» σας. Οφείλετε σε αυτούς τους ψηφοφόρους που σας ανέδειξαν πρωθυπουργούς, αλλά και στα κομματικά στελέχη που σας στήριξαν να μετάσχετε σε αυτό που ξεκινά τώρα.

Πρέπει να πάρετε άμεσα σαφή και συγκεκριμένη θέση στην διαδικασία εκλογής. Να δηλώσετε ποιον προτιμάτε για αρχηγό εξηγώντας σαφώς το γιατί. Με πολιτικούς και όχι προσωπικούς όρους.

Έτσι κάνουν οι ηγέτες. Μιλάνε καθαρά και δεν φοβούνται να πουν την γνώμη τους. Δεν κρύβονται πίσω από κύκλους, διαδόσεις, διαρροές και αυτόκλητους(;) εκπροσώπους.

Κώστα και Αντώνη,

Βγείτε καθαρά και πείτε ποιον στηρίζετε και γιατί. Μόνον έτσι θα δείξετε ότι δεν επιδιώκετε να είσαστε πάντα μέσα στα πράγματα, να μην τα χαλάσετε με κανέναν. Οι ηγέτες, αν θέλουν να λέγονται ηγέτες, οφείλουν να μιλήσουν καθαρά. Να πουν την θέση τους χωρίς μυθολογία και διαρροές. Με τη φωνή τους, με τα επιχειρήματα τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη τους. Απλά πράγματα.