Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο: «Αναμόρφωση πλαισίου και διαδικασιών επιστροφών πολιτών τρίτων χωρών», το οποίο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «ενισχύει σημαντικά το θεσμικό οπλοστάσιο της χώρας απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και επικαιροποιεί την ελληνική νομοθεσία σύμφωνα με την Οδηγία 2008/115/ΕΚ».

«Παράλληλα διαμορφώνει κανόνες και διαδικασίες που εφαρμόζονται για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, εφαρμόζοντας τις κατευθύνσεις της πρότασης του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού επιστροφών» συμπληρώνεται».

Advertisement
Advertisement

Το νέο σχέδιο νόμου «έρχεται να καλύψει διαπιστωμένα κενά στην εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου, προτάσσοντας την ανάγκη για αποτελεσματική διαχείριση των επιστροφών, αποτροπή της κατάχρησης των διαδικασιών ασύλου και ενίσχυση της έννομης τάξης».

«Άπαξ και μπεις παράνομα στη χώρα, θα είσαι πάντα παράνομος»

Μιλώντας στον Open, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, είπε πως «ένας άνθρωπος που μπαίνει παράνομα στη χώρα μου πρέπει να καταλάβει πως μπαίνει σε καθεστώς επιτήρησης». Όπως ξεκαθάρισε, η Ελλάδα στέλνει σαφές μήνυμα: «Θα ξεκινήσεις να έρχεσαι εδώ αν πραγματικά είσαι δικαιούχος ασύλου».

«Κανονικότητα σημαίνει ότι στις δομές μας μπαίνει όποιος υποβάλλει άσυλο. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία και κριθεί παράνομος, παραδίδεται στην αστυνομία» σημείωσε, προσθέτοντας πως «καταργείται κάθε νομιμοποίηση μεταναστών. Πλέον τους λες “άπαξ και μπεις παράνομα στη χώρα, θα είσαι πάντα παράνομος”»,

«Δέχτηκα μια κριτική για το μενού (στις δομές). Είμαι οπαδός των αντικινήτρων. Όποιος έρχεται εδώ πέρα θα πρέπει να έχει αντίληψη όχι ότι είμαστε ξενοδοχείο. Η λογική πως σε παίρνουμε, σε βάζουμε σε μια δομή, σου δίνουμε τα βασικά είδη, αυτό, το πρώτο τηλέφωνο που θα κάνει θα είναι ”παιδιά μια χαρά”» ανέφερε.

«Αντικίνητρο είναι να ξέρουν πως αυτά τα οποία έχουν είναι τα απολύτως απαραίτητα», πρόσθεσε.

 

Advertisement

Κύρια σημεία του νομοσχεδίου:

ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΣΗ ΟΡΙΣΜΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ

– Διεύρυνση έννοιας χώρας επιστροφής. Προστίθενται ως χώρες επιστροφής: α) η χώρα συνήθους διαμονής, β) η ασφαλής τρίτη χώρα, όπως ορίζεται στο άρθρο 91 ν. 4939/2022 (Α’ 111), λόγω της οποίας η αίτηση διεθνούς προστασίας απορρίφθηκε ως απαράδεκτη και γ) η πρώτη χώρα ασύλου λόγω της οποίας η αίτηση διεθνούς προστασίας απορρίφθηκε ως απαράδεκτη.

Advertisement

– Προσθήκη ορισμών  κινδύνου διαφυγής σε πιο αυστηρή κατεύθυνση. Προστίθενται ως αντικειμενικά κριτήρια που αποτελούν κίνδυνο διαφυγής α) η μη ύπαρξη κατοικίας ή γνωστής διαμονής, β) η άνευ προηγούμενης ενημέρωσης των αρμόδιων αρχών εγκατάλειψη ή μεταβολή τόπου κατοικίας ή γνωστής διαμονής και γ) η άρνηση υποβολής σε ταυτοποίηση με βιομετρικά ή άλλα μέσα.

ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

– Μείωση προβλεπόμενων προθεσμιών για οικειοθελή αναχώρηση (25 ημέρες -> 14 ημέρες), καθώς και για παράταση προθεσμίας οικειοθελούς αναχώρησης για εξαιρετικούς λόγους (120 ημέρες -> 60 ημέρες).

Advertisement

– Επιβολή ηλεκτρονικής επιτήρησης ως περιοριστικό μέτρο κατά την προθεσμία οικειοθελούς αναχώρησης.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ

– Αυστηροποίηση πλαισίου, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κανονισμού. Προβλέπεται ως υποχρεωτικός λόγος απαγόρευσης εισόδου ο κίνδυνος από την παρουσία του πολίτη τρίτης χώρας για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, εθνικής ασφάλεια και δημόσια υγεία.

Advertisement

– Επεκτείνεται η διάρκεια χρονικού διαστήματος απαγόρευσης εισόδου (5 έτη σε 10 έτη) και εισάγεται δυνατότητα παράτασης αυτής μέχρι και για 5 έτη.

Advertisement

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

– Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, Μη δυνατότητα μετατροπής ή αναστολής έκτισης ποινής.

– Δυνατότητα αναστολής εκτέλεσης ποινής υπό τον όρο δήλωσης του καταδικασμένου πολίτη τρίτης χώρας σε εκούσια αναχώρηση από την Ελλάδα. Η αναστολή εκκινεί με την αναχώρηση από τη χώρα.

Advertisement

– Οι επιλογές όποιου παραμένει παράνομα στη χώρα θα είναι δύο: Η φυλακή, ή επιστροφή.

ΚΡΑΤΗΣΗ

-Επέκταση των λόγων κράτησης και σε θέματα ασφάλειας.Ρητή πρόβλεψη περί μη αναστολής κράτησης σε περίπτωση υποβολής αντιρρήσεων, επέκταση διάρκειας κράτησης, συμπεριλαμβανομένων προβλεπόμενων παρατάσεων, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του κανονισμού από 18 μήνες σε 24 και επανεξέταση συνδρομής προϋποθέσεων κράτησης ανά εξάμηνο.

-Αύξηση χρηματικής ποινής όσων επανέρχονται παράνομα στη χώρα, από 3.000 έως 10.000 ευρώ σε 10.000 έως 30.000 ευρώ.

– Αύξηση ορίων ποινής για όσους εισέρχονται παράνομα στην χώρα, από 3 μήνες σε τουλάχιστον 2 έτη, σε περίπτωση επιβαρυντικών περιπτώσεων από 6 μήνες σε τουλάχιστον 3 έτη.

– Αύξηση χρηματικής ποινής από 1.500 σε 5.000 ευρώ, και σε περίπτωση επιβαρυντικών περιπτώσεων από 3.000 σε 10.000 ευρώ.

– Περιορισμός της δυνατότητας μεταγενέστερων αιτήσεων διεθνούς προστασίας.

– Κατάργηση της χορήγησης άδειας διαμονής για όσους διαμένουν 7 χρόνια παράνομα στη χώρα.

Η διαβούλευση είναι προσβάσιμη στην πλατφόρμα opengov.gr εδώ.