«Είμαστε εδώ, αντιπροσωπεία της ΕΕ, με τον Επίτροπο Μπρούνερ. Θέλουμε να δώσουμε ένα σαφές μήνυμα, ότι θα βοηθήσουμε τη Λιβύη να κρατήσει τους παράνομους μετανάστες, να αποτρέψει τις αναχωρήσεις προς την ΕΕ και παράλληλα να επιστρέψουν οι παράνομοι μετανάστες πίσω στην πατρίδα τους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, αφού ολοκληρώθηκαν οι επαφές της ευρωπαϊκής αποστολής στην Τρίπολη της Λιβύης με την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας για τις μεταναστευτικές πιέσεις στην Κρήτη.

«Η Κρήτη δέχεται τεράστια πίεση από την ανατολική ακτή κι αυτό θέλουμε να το αποτρέψουμε» πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης.

Advertisement
Advertisement

Αναμενόταν να ακολουθήσει και η δεύτερη συνάντηση στη Βεγγάζη με τον Χαλίφα Χαφτάρ.

«Αν δεν αλλάξει κάτι στο επόμενο χρονικό διάστημα, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πιο αυστηρά και πιο σκληρά μέτρα» δήλωσε από πλευράς του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, στον ΣΚΑΪ 100,3 σχετικά με την έξαρση των μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη προς την Κρήτη.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι αυτή η διαδρομή αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό πεδίο επιχειρήσεων από αυτό του βορειοανατολικού Αιγαίου, επισημαίνοντας πως «δεν πρόκειται για 2-3 ή 5 ναυτικά μίλια, αλλά για 100 ή 200 ναυτικά μίλια ανοιχτής θάλασσας. Εκεί είναι αδύνατο να κάνεις οτιδήποτε άλλο πέραν της έρευνας και διάσωσης. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα οδηγούσε σε άλλες καταστάσεις».

Όπως τόνισε, το Λιμενικό Σώμα επιχειρεί σε εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες, με την κατάσταση στη Λιβύη να συνδέεται άμεσα με γεωπολιτικές πιέσεις. «Φαίνεται, το τελευταίο διάστημα, ότι από τον στρατάρχη Χαφτάρ μέχρι τον τελευταίο πολέμαρχο της περιοχής, ζητείται μια διαφορετική αντιμετώπιση από την Ε.Ε.», ανέφερε, επισημαίνοντας την πίεση που ασκείται από χώρες όπως η Λιβύη και η Τουρκία, στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης.

«Για αυτό», όπως σημείωσε, «ο Επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λιβύη, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα και πάντα το θέτουμε ευρωπαϊκά».

Με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ