Σημαντική πρόοδο σημειώνουν οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια δύο μεταχειρισμένων φρεγατών FREMM (Bergamini) για το Πολεμικό Ναυτικό από την Ιταλία, με υπαρκτή και διαφαινόμενη την προοπτική για επιπλέον δύο σκάφη του τύπου από την ίδια πηγή σε βάθος χρόνου.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε ανάρτησή του την Πέμπτη, ανέφερε πως στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Γκουΐντο Κροσέτο, κατά την οποία συζητήθηκαν η αμυντική συνεργασία και η πρόοδος των διαβουλεύσεων για την αγορά φρεγατών τύπου FREMM.
Συναντήθηκα στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του #ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με τον Ιταλό ομόλογό μου @GuidoCrosetto. Συζητήσαμε για την αμυντική συνεργασία 🇬🇷- 🇮🇹 και για την πρόοδο των διαβουλεύσεων για την αγορά Φρεγατών τύπου #FREMM.#DefMin #Brussels pic.twitter.com/0jzUYCEP2I
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 5, 2025
Η συζήτηση για την προμήθεια δύο μεταχειρισμένων σκαφών του τύπου (Bergamini, όπως ονομάζονται στο ιταλικό πολεμικό ναυτικό) είναι σε εξέλιξη εδώ και καιρό, και σε σχετικό ρεπορτάζ της η HuffPost Greece είχε υποδείξει πως, εάν τα πράγματα προχωρούσαν, θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για ένα «μοντέλο» αντίστοιχο αυτού που είχε ακολουθηθεί πριν από δεκαετίες για τις φρεγάτες «S», όπου υπήρξε σταδιακή προμήθεια μεταχειρισμένων μονάδων που αποσύρονταν από το πολεμικό ναυτικό της Ολλανδίας. Οι εξελίξεις φαίνονται να το επιβεβαιώνουν αυτό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και αναφορές του υπουργού από το Λοριάν της Γαλλίας, όπου βρέθηκε την Τετάρτη για την καθέλκυση της τρίτης ελληνικής FDI (Φορμίων»), γίνονται συζητήσεις για δύο ιταλικές FREMM (Bergamini) που αποδεσμεύονται στα τέλη της δεκαετίας, και υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για επιπλέον δύο σκάφη που θα αποδεσμευτούν στη συνέχεια από το ιταλικό ναυτικό.Όσον αφορά στο κόστος, αυτό αναμένεται να κινηθεί κάτω από τα 250 εκατ. ευρώ ανά φρεγάτα, συν το κόστος όπλων/ ενδεχόμενου εκσυγχρονισμού.
Ως εκ τούτου, με βάση αυτά τα στοιχεία, το πλάνο για την ανανέωση των κύριων μονάδων του Πολεμικού Ναυτικού διαμορφώνεται ως εξής: Εφόσον «πέσουν οι υπογραφές» (μια εξέλιξη που θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ κοντά) για την 4η FDI («Θεμιστοκλής»), την «αιχμή του δόρατος» του ΠΝ θα αποτελούν τέσσερις υπερσύγχρονες φρεγάτες της κλάσης αυτής. Εφόσον υπάρξει «λευκός καπνός» για τις FREMM/ Bergamini, αναμένονται δύο ιταλικές του τύπου κατά τα τέλη της δεκαετίας (λογικά οι δύο πρώτες της κλάσης τους, που αναμένεται να αποδεσμευτούν όταν παραδοθούν οι δύο πρώτες FREMM EVO για το ιταλικό ναυτικό, το 2029 και το 2030), με επιδίωξη να ακολουθηθεί αντίστοιχη «φόρμουλα» και για επιπλέον δύο τα επόμενα χρόνια, καθώς το ιταλικό ναυτικό θα τις αποσύρει- σημειώνεται πως διαθέτει αυτή τη στιγμή συνολικά οκτώ φρεγάτες της «οικογένειας» των FREMM. Τον ελληνικό στόλο φρεγατών θα συμπληρώνουν οι τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ που διαθέτει το ΠΝ, ο εκσυγχρονισμός των οποίων έχει δρομολογηθεί (ακόμη και αν δεν φαίνεται να είναι τόσο εκτενής όσο επιδιωκόταν αρχικά).
Οπότε- πάντα με βάση αυτά τα δεδομένα- θα μπορούμε να μιλάμε για μια δύναμη 12 σύγχρονων και εκσυγχρονισμένων φρεγατών, συν τις «παλαίμαχες» φρεγάτες τύπου «S» (Standard, ή Kortenaer), για τις οποίες το πλάνο των επόμενων ετών προβλέπει απόσυρση μίας με κάθε ένταξη σε υπηρεσία FDI, με προοπτική τα επόμενα χρόνια να παραμένουν σε υπηρεσία τέσσερις από τις έξι «S» που είχαν εκσυγχρονιστεί, με τις άλλες δύο να αξιοποιούνται ως πηγές ανταλλακτικών. Το αν θα διατηρηθούν αυτές σε υπηρεσία (και πόσο) για να επιτευχθεί αριθμός 16 κύριων μονάδων κρούσης στον στόλο είναι κάτι που μένει να φανεί – όπως και το πώς θα εξελιχθούν τα προγράμματα της ευρωκορβέτας και των νέας γενιάς φρεγατών «Constellation».