ΤΟ BLOG
29/09/2015 07:04 EEST | Updated 29/09/2016 08:12 EEST

Υποσημειώσεις: Αυτογελοιοποίηση κι εκκλησία

Είμαστε γνωστοί εμείς οι Έλληνες, ότι το μόνο που δε θέλουμε, είναι να παραβιάζεται το Σύνταγμά μας. Γι' αυτό παραδείγματος χάριν, όλοι οι Έλληνες απολαμβάνουν τη δωρεάν Παιδεία (άρθρο 16) χωρίς να χρειάζεται να δίνουν δεκάρα (του ευρώ) τσακιστή, σε κανένα φροντιστήριο, ιδιωτικό σχολείο, ιδιαίτερο μάθημα. Επίσης, λόγω του άρθρου 22, που λέει ότι «H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών..» δεν έχουμε ανέργους στη χώρα.

eurokinissi

«Mην ακούτε τις ανοησίες του ενός και του άλλου» επεσήμανε ο αρχιεπίσκοπος, για τις δηλώσεις της κ. Αναγνωστοπούλου, περί της απαλλαγής του μαθήματος των Θρησκευτικών κι έχει δίκιο. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ανοησίες κι ας είναι ο ίδιος, προεξάρχων μιας κάστας ανθρώπων, που διακηρύσσουν ανυπόστατες, φανταστικές θεωρίες, περί Θεών και δαιμόνων*. Κι ας μην είναι η κ. Αναγνωστοπουλου «ο ένας κι ο άλλος» αλλά η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και η καθ ύλην αρμόδια για θέματα Παιδείας του κοσμικού κι ανεξίθρησκου κράτους μας -ή όχι; «Πρέπει να σοβαρευτούμε» συμπλήρωσε ο Μακαριότατος, χωρίς να ξέρει ότι το θέμα ρυθμίζεται με μια απλή εγκύκλιο και δε χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση. Εκτός κι αν δεν κατάλαβε ποιο είναι το θέμα, που δεν είναι να καταργηθούν τα Θρησκευτικά.

Μπορεί στο Σύνταγμα να γίνεται αναφορά για επικρατούσα θρησκεία (γιατί η σωστή η θρησκεία, είναι πλειοψηφικό θέμα, αλίμονο) αλλά στο άρθρο 16 που επικαλέστηκε ο προκαθήμενος, πουθενά και σε καμία περίπτωση, δε λέει για «χριστιανική, ελληνοχριστιανική παιδεία» παρά για «την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης», πράγμα που σημαίνει ότι και με την ανάπτυξη της πιστής στο Όντιν και τη μεταθανάτια σου ζωή στη Βαλχάλα, ο όρος του Συντάγματος πληρούται. Το άρθρο είναι έτσι κι αλλιώς προβληματικό, γιατί το κοσμικό κράτος, δεν έχει καμία δουλειά να ανακατεύεται με το μεταφυσικό προσηλυτισμό των πολιτών. Απλώς ο Διαφωτισμός που απομάγευσε τον κόσμο, δεν πέρασε ποτέ απ' την Ελλάδα.

Είμαστε γνωστοί εμείς οι Έλληνες, ότι το μόνο που δε θέλουμε, είναι να παραβιάζεται το Σύνταγμά μας. Γι' αυτό παραδείγματος χάριν, όλοι οι Έλληνες απολαμβάνουν τη δωρεάν Παιδεία (άρθρο 16) χωρίς να χρειάζεται να δίνουν δεκάρα (του ευρώ) τσακιστή, σε κανένα φροντιστήριο, ιδιωτικό σχολείο, ιδιαίτερο μάθημα. Επίσης, λόγω του άρθρου 22, που λέει ότι «H εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Kράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών...» δεν έχουμε ανέργους στη χώρα. Περιττό ν' αναφέρω περιβάλλον, δάση, θάλασσες, είναι σαφές, το Σύνταγμα και τα μάτια μας.

Ανάλογη δήλωση εναντίον της «κατάργησης των Θρησκευτικών» -που ως τέτοια αντιλήφθηκε, την απλοποίηση της απαλλαγής απ' τα Θρησκευτικά, σε όλους όσους έτσι κι αλλιώς την επιζητούν, με τη διορατικότητα που τον διακρίνει, έκανε κι ο Άνθιμος Θεσ/νίκηςΑν κάποιο από τα παιδιά έχει διαφορετικό θρήσκευμα ή δόγμα -αν είναι Ρωμαιοκαθολικός, Προτεστάντης, Βουδιστής, δεν ξέρω...- να μπορεί να πάρει απαλλαγή από το μάθημα των Θρησκευτικών, αφού προηγουμένως φέρει κάποιο πιστοποιητικό μιας αρμόδιας υπηρεσίας που να αποδεικνύει το διαφορετικό θρήσκευμά του».

Με λίγα λόγια για να συνοψίσουμε. Η θρησκευτική πίστη είναι θέμα χαρτιών. Έχεις χαρτί, είσαι Χριστιανός, Μουσουλμάνος, Βουδιστής. Δεν έχεις χαρτί, θα κάτσεις να μάθεις τα ελληνορθόδοξα Θρησκευτικά. Παρ' όλο που η πίστη είναι προσωπικό βίωμα αλλά και προσωπικό δεδομένο, το δημόσιο σχολείο, το Δημόσιο δηλαδή, η Πολιτεία σύμφωνα με τον Μητροπολίτη, πρέπει να ξέρει σε τι Θεό πιστεύεις ή δεν πιστεύεις. Βέβαια, κανείς δε μπορεί ν' αποκλείσει, να ξυπνάει κάποιος και να αισθάνεται Χριστιανός Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο αγνωστικιστής, ενώ την Κυριακή για ποικιλία Πασταφάριαν. Όπως εγώ φερ' ειπείν. Κανείς δεν μπορεί να μ' απαγορέψει να μου συμβαίνει αυτό. Λογικά (λέμε τώρα) θα πρέπει να πηγαίνω κάθε μέρα και να δηλώνω και ν' αλλάζω το θρήσκευμά μου στις Αρχές;

Υπάρχει ένα πρόβλημα τώρα, γιατί αυτό το μήνα είμαι άθεος, με τάσεις αγνωστικισμού και δεν ξέρω από πού και ποιος θα μου προμηθεύσει χαρτί, που να το επιβεβαιώνει αλλά θα ρωτήσω τον Άνθιμο. Επίσης έχω προγραμματίσει για τον επόμενο μήνα να προσχωρήσω στην εκκλησία του Μπέικον,

που σε αντίθεση με τον Θεό που είναι αόρατος, το μπέικον τουλάχιστον, είναι αυταπόδεικτα αληθινό. Και κάπως έτσι, καταλήγουμε ότι (όπως λέει ο κ. Bill Maher) δε χρειάζεται να γελοιοποιείς τη θρησκεία, φροντίζει να γελοιοποιείται από μόνη της.

Η κ. Αναγνωστοπούλου μίλησε για απλοποίηση της διαδικασίας απαλλαγής από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών όσων μαθητών το επιθυμούν και είπε ότι «δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του, ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή». Όπως είπε η υπουργός, «θα πρέπει να δηλώνει ο γονέας ότι θα ήθελε το παιδί του να μην κάνει Θρησκευτικά χωρίς καμία αναφορά θετική ή αρνητική στο θρήσκευμα».

*«Είν΄ ευκολότερο να εξαπατήσεις τους ανθρώπους, απ' το να τους πείσεις ότι έχουν εξαπατηθεί».

Mark Twain