ΤΟ BLOG
06/03/2015 05:24 EET | Updated 05/05/2015 08:12 EEST

Τα 5 Βασικά Συμπτώματα που Προμηνύουν πως Είστε Έγκυος

Υπάρχουν συμπτώματα εγκυμοσύνης; Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί εάν είστε έγκυος, είτε γιατί νιώθετε περίεργα, είτε γιατί η έμμηνος ρήση δεν ήρθε στην ώρα της, είτε γιατί νιώθετε κούραση και πολλά άλλα.

TipsTimesAdmin/Flickr

Υπάρχουν συμπτώματα εγκυμοσύνης; Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί εάν είστε έγκυος, είτε γιατί νιώθετε περίεργα, είτε γιατί η έμμηνος ρήση δεν ήρθε στην ώρα της, είτε γιατί νιώθετε κούραση και πολλά άλλα.

Είναι όμως αυτά συμπτώματα εγκυμοσύνης ή όχι; Η απάντηση είναι πως και βέβαια είναι. Δεν σημαίνει όμως, πως με αυτά τα συμπτώματα είστε έγκυος, μπορεί να κρύβεται κάτι άλλο, π.χ. ορμονικές διαταραχές ή κάποιο άλλο γυναικολογικό θέμα. Το καλύτερο λοιπόν, που έχετε να κάνετε είναι ένα τεστ εγκυμοσύνης, σε περίπτωση που βγει θετικό επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας, εάν πάλι βγει αρνητικό τότε περιμένετε λίγες μέρες ακόμη και επαναλάβετε το τεστ, εάν πάλι το τεστ είναι αρνητικό απευθυνθείτε στον γιατρό σας.

Αυτά είναι τα πέντε κύρια συμπτώματα που προμηνύουν πως είστε έγκυος:

Απουσία Περιόδου

Εάν έχετε φυσιολογικό έμμηνο κύκλο, αυτό είναι συχνά το πρώτο σωματικό σύμπτωμα. Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να έχετε ελαφριά αιμορραγία ή κηλιδώσεις περίπου στο χρονικό διάστημα της περιόδου σας ακόμα και εάν είστε έγκυος, και όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτευτεί στη μήτρα σας. Εάν οι κύκλοι σας δεν είναι φυσιολογικοί μπορεί να παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης προτού παρατηρήσετε μια απουσία περιόδου.

Ναυτία/ Πρωινή Αδιαθεσία

Μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε ναυτία, και ακόμη τάση για εμετό μεταξύ της 2ης και 8ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης. Αυτό συνήθως περνάει την 16 εβδομάδα. Αν και αυτό ονομάζεται συνήθως «πρωινή αδιαθεσία» μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας - και μπορεί ακόμα και να σας επηρεάζει όλη την ώρα.

Αλλαγές στους Μαστούς σας

Οι μαστοί σας μπορεί να διογκωθούν και να γίνουν ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Οι φλέβες στους μαστούς σας μπορεί να γίνουν πιο ευδιάκριτες και οι θηλαίες άλω σας (θηλές) να γίνουν πιο σκουρόχρωμες.

Συχνές Επισκέψεις στην Τουαλέτα

Περίπου 6 με 8 εβδομάδες μετά από τη σύλληψη μπορεί να έχετε την ανάγκη να ουρείτε συχνότερα. Αυτό ευθύνεται στη μήτρα σας που μεγαλώνει και πιέζει την κύστη σας. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, η μήτρα ανεβαίνει σε υψηλότερο σημείο της κοιλιάς κι έτσι μειώνεται η πίεση που ασκεί στην ουροδόχο κύστη.

Αλλαγές στις Προτιμήσεις για Τροφές/ Ευαισθησία στις Μυρωδιές

Μπορεί να μην σας αρέσουν ορισμένα πράγματα όπως το τσάι, ο καφές ή τα λιπαρά τρόφιμα και να αρχίσετε να επιθυμείτε πράγματα που δεν σας αρέσουν κανονικά. Μπορεί να αηδιάζετε όταν μυρίζετε επίσης ορισμένα πράγματα - όπως καφέ, κρέας ή αλκοόλ.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης καλό θα είναι να προσέξετε την διατροφή σας, τα κόψετε το κάπνισμα (είναι πολύ βλαβερό για το έμβρυο, αλλά και για σας), και να περιορίσετε σε μεγάλο βαθμό το αλκοόλ.

Η εγκυμοσύνη είναι το ωραιότερο δώρο στην ζωή κάθε γυναίκας, αν όλα είναι καλά και η εγκυμοσύνη εξελίσσεται ομαλά κοιτάξτε να το χαρείτε, γιατί το «ταξίδι» αυτό διαρκεί μόνο εννέα μήνες.

Εάν λοιπόν, το τεστ δείξει θετικό επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας και εκείνος θα σας ενημερώσει για το τι ακολουθεί από εδώ και στο εξής. Μην τρομοκρατήστε, θα γίνουν κάποιες εξετάσεις για να βεβαιωθείτε πως και εσείς και το έμβρυο είστε υγιής. Και, κάθε μήνα θα επισκέπτεστε τον γιατρό σας για να βλέπετε την εξέλιξη της εγκυμοσύνης σας, αλλά και την υγεία του εμβρύου και την δική σας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και την εξέλιξη της, επισκεφτείτε το www.mamasou.gr .