Η...σκιά του Νίκου Γκάλη μπήκε στο μουσείο

Από παιδί θαύμαζα τον Γκάλη...Η πρόταση λοιπόν που μου έγινε, με αναστάτωσε κυριολεκτικά...Αγχώθηκα για το αποτέλεσμα...Δούλεψα πολλές ώρες (θεωρία και πράξη) για να φτάσω στην ολοκλήρωση του έργου. Ξεκίνησα από την επιλογή της σκιάς. Ήθελα να συνδέσω τον σημερινό, άνθρωπο, Νίκο Γκάλη με το μπάσκετ. Επέλεξα μια γνωστή του φωτογραφία που περιστρέφει τη μπάλα, βάζοντας έτσι και μια ιδέα κίνησης στη σκιά. Έβαλα επίσης και κάποια φλας από ανθρώπους που τον φωτογραφίζουν τονίζοντας τη σπουδαιότητά του, καθώς επίσης και το πόσο σημαντική είναι η στιγμή που πήρε ξανά τη μπάλα μπροστά στον κόσμο...
SAKIS MITROLIDIS via Getty Images

Αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για μένα το ότι μου ανατέθηκε η κατασκευή ενός γλυπτού, του οποίου η σκιά θα απεικόνιζε τη μορφή του Νίκου Γκάλη.

Από παιδί θαύμαζα τον Γκάλη...Η πρόταση λοιπόν που μου έγινε, με αναστάτωσε κυριολεκτικά...Αγχώθηκα για το αποτέλεσμα...Δούλεψα πολλές ώρες (θεωρία και πράξη) για να φτάσω στην ολοκλήρωση του έργου. Ξεκίνησα από την επιλογή της σκιάς. Ήθελα να συνδέσω τον σημερινό, άνθρωπο, Νίκο Γκάλη με το μπάσκετ. Επέλεξα μια γνωστή του φωτογραφία που περιστρέφει τη μπάλα, βάζοντας έτσι και μια ιδέα κίνησης στη σκιά. Έβαλα επίσης και κάποια φλας από ανθρώπους που τον φωτογραφίζουν τονίζοντας τη σπουδαιότητά του, καθώς επίσης και το πόσο σημαντική είναι η στιγμή που πήρε ξανά τη μπάλα μπροστά στον κόσμο...Το χρώμα της μπάλας διευκρινίζει το άθλημα...

Ήθελα να συνδέσω τον σημερινό, άνθρωπο, Νίκο Γκάλη με το μπάσκετ.

Ανεβαίνοντας στο γλυπτό, το οποίο αιωρείται περίπου στους 90 πόντους πάνω από τον κύκλο του τζάμπολ (στο μίνι γήπεδο μπάσκετ που υπάρχει στο μουσείο του Άρη, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο) μπορούμε να παρατηρήσουμε αποχρώσεις χρυσού κι ασημιού, που παραπέμπουν στις διακρίσεις του Γκάλη αλλά και της ομάδας του Άρη.

Κύριο μέρος του έργου αποτελεί μια σκάλα, με ανορθόδοξα σκαλοπάτια και σχήμα, που οδηγεί σε μια εξέδρα. Τα σκαλοπάτια στο ξεκίνημά τους είναι φαρδιά αλλά όσο ανεβαίνουν στενεύουν... πολλοί μπορούν να ξεκινήσουν να ανεβαίνουν...λίγοι όμως φτάνουν στην κορυφή...Πάνω στην εξέδρα υπάρχει ένας άνθρωπος που κρατάει μια γυάλινη σφαίρα (μαγική μπάλα...).

Οι διαστάσεις του ανθρώπου στην εξέδρα είναι αναλογικές με το ύψος του Νίκου Γκάλη, με σημείο αναφοράς τη γυάλινη σφαίρα.

Ευχαριστώ την ομάδα του Άρη και ιδιαίτερα την οικογένεια Λάσκαρη που μ' εμπιστεύθηκαν και μου έδωσαν αυτή την ευκαιρία. Νομίζω πως το αποτέλεσμα, τους δικαίωσε για την επιλογή τους, αν κρίνω από τα πρόσωπα όλων αυτών που ήταν στο μουσείο του Άρη τη στιγμή της παρουσίασης (έκπληξης) του έργου στο Νίκο Γκάλη.

Και το αποτέλεσμα...

Ιδιαίτερο γλυπτό!!!

Ο άνθρωπος που «πέταγε» ανάμεσα απ' τους άλλους...

και σκόρπιζε το θαυμασμό!!!

Αυτός, που μάγος γίνονταν σαν έπιανε τη μπάλα...

μπάλα μαγική...

γυάλινη σφαίρα...

Αυτός που έφτασε στην κορυφή!!!

Δεν είναι εύκολο να είσαι εκεί πάνω...

Πολλοί θα προσπαθήσουν ν' ανέβουνε τη σκάλα...

Μα η σκάλα είναι δύσκολη...

Αλλιώς ειν' στο ξεκίνημα,

φαρδιά τα σκαλοπάτια...

μα στην πορεία στενεύουνε...

και λίγοι προχωράνε...

Αρχίζουν να ζαλίζονται...

Κάγκελο δεν υπάρχει...

Ισορροπία χρειάζεται...

Και γύρω-γύρω χρώματα... χρυσού και ασημιού...

Σαν τα μετάλλια και τα κύπελλα, στα χέρια αυτού του ανθρώπου...

Κι αν το φωτίσεις... το γλυπτό...

απρόσμενη σκιά θα συναντήσεις...

ο Γκάλης λέει φαίνεται...

τα φλας αστράφτουν...

και η μπάλα...

σαν τη γη..

στα δάχτυλα γυρνάει...

*photo credits: ΑΡΗΣ ΚΑΕ