Ακούστε με τα μάτια μας, διαβάστε με τη φωνή μας!

Κίνητρό μας είναι η πεποίθηση ότι η πρόσβαση στη λογοτεχνία πρέπει να είναι δυνατή σε όλους: από μικρά παιδάκια που δεν ξέρουν ακόμη να διαβάζουν, μέχρι φυλακισμένους που είναι αναλφάβητοι, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία στα χέρια που δεν μπορούν να κρατήσουν ένα βιβλίο.
shutterstock

Είναι Τετάρτη πρωί και η Καίτη με την Μαρουλία συναντιούνται έξω από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών. Έχουν ραντεβού για να ηχογραφήσουν ακουστικά βιβλία και να εμπλουτιστεί η βιβλιοθήκη του Συνδέσμου. Η μία θα ηχογραφήσει παραμύθι και η άλλη δοκίμιο.

Λίγες ώρες αργότερα, η Αργυρώ με την Άννα έχουν κανονίσει συνάντηση με τους υπεύθυνους στο «Χαμόγελο του Παιδιού» για να συζητήσουν τρόπους συνεργασίας, τη ίδια ώρα που η Κατερίνα απαντά στα e-mails με τις απορίες των νέων εθελοντών και η Ίριδα διαλέγει παιδικά βιβλία για αναγνώσεις σε παιδάκια ηλικίας 3-5 ετών.

Άλλη μια δραστήρια μέρα ξεκινά για τους εθελοντές του «Διαβάζω για τους Άλλους», μια μη κερδοσκοπική ομάδα που δημιουργήθηκε μόλις πριν λίγους μήνες, τον Ιανουάριο του 2015. Αρχικός και κύριος στόχος της εθελοντικής αυτής ομάδας είναι η ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων για τυφλούς, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει και γίνεται συστηματικά από τους εθελοντές μας στα στούντιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών.

Ωστόσο, πολλές άλλες παράλληλες δράσεις έχουν ξεκινήσει, οι οποίες έχουν πάντα σχέση με το βιβλίο και την ανάγνωση. Με μότο «Για να μπορούν όλοι να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας», έχουμε ξεκινήσει δράσεις ανάγνωσης μια φορά την εβδομάδα στο Γηροκομείο Πειραιά, ενώ είμαστε σε συνεννόηση για να ξεκινήσουν παρόμοιες δράσεις σε ιδρύματα παιδικής προστασίας, νοσοκομεία και γηροκομεία σε όλη την Αθήνα. Από το Σεπτέμβρη σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε δράσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ξεκινώντας από Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο Κρήτης.

Κίνητρό μας είναι η πεποίθηση ότι η πρόσβαση στη λογοτεχνία πρέπει να είναι δυνατή σε όλους: από μικρά παιδάκια που δεν ξέρουν ακόμη να διαβάζουν, μέχρι φυλακισμένους που είναι αναλφάβητοι, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρία στα χέρια που δεν μπορούν να κρατήσουν ένα βιβλίο. Για το λόγο αυτό, εκτός από ομαδικές αναγνώσεις σε ιδρύματα, έχουμε ήδη ξεκινήσει και ορισμένες ιδιωτικές αναγνώσεις, έπειτα από συνεννόηση με οικογένειες παραπληγικών ατόμων.

Αν βρίσκετε τις δράσεις μας ενδιαφέρουσες, ελάτε στην ομάδα μας! Θα βρείτε άτομα με πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα. Από γραφίστες και προγραμματιστές, παιδοψυχολόγους, νηπιαγωγούς και φυσιοθεραπευτές, μέχρι φοιτητές, ανέργους και συνταξιούχους. Δώστε λίγο από το χρόνο σας και γεμίστε τον με δημιουργικότητα και ενέργεια. Θα συναντήσετε ανθρώπους θετικούς και δραστήριους, με πολλή διάθεση να προσφέρουν στο διπλανό τους αλλά και στον εαυτό τους... γιατί κάθε φορά που προσφέρουμε κάτι από εμάς σε κάποιον άλλον, γινόμαστε ένας καλύτερος άνθρωπος.

Για να ενημερωνόμαστε για τις δράσεις και να αποφασίζουμε τη συνέχεια της ομάδας μας, συναντιόμαστε όλοι οι εθελοντές συνήθως μια φορά στις 4-6 εβδομάδες. Έχουμε πολλές δράσεις στα σκαριά και χρειαζόμαστε όλο και περισσότερους εθελοντές, από κάθε πόλη της Ελλάδας.

Για να δηλώσετε συμμετοχή στην ομάδα μας, στείλτε μας ένα email στο volunteers@giatousallous.gr ή ένα μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook.

Δημοφιλή