ΤΟ BLOG
13/03/2016 08:31 EET | Updated 14/03/2017 07:12 EET

This EU-Vouliweek |Σύνοδος Ολομέλειας, Εβδομαδιαία Ανασκόπηση 7-10 Μαρτίου 2016

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφιέρωσε φέτος την Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο στην ΕΕ. Σε έκτακτη συνεδρίαση με στους ευρωβουλευτές για την κατάσταση των γυναικών προσφύγων και των αιτουσών άσυλο στην ΕΕ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, ανέφερε ότι οι γυναίκες πρόσφυγες που ταξιδεύουν μόνες, έγκυες ή με παιδιά είναι πολύ περισσότερες από του άντρες, από τις αρχές του 2016.

PhotoAlto/Milena Boniek via Getty Images

Γεωργία Κιούλια | Από τις Βρυξέλλες, για το Vouliwatch

Στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας και την προετοιμασία για τη νέα Σύνοδο στις 17 και 18 Μαρτίου όπου θα ληφθούν οι επίσημες αποφάσεις για την επικείμενη συμφωνία επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις της Ολομέλειας του ΕΚ αυτή την εβδομάδα. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας 2016, οι ευρωβουλευτές συζήτησαν και ψήφισαν προτάσεις για την προστασία των γυναικών προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην ΕΕ και την ενσωμάτων της διάστασης του φύλου στο ΕΚ. Οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν επίσης, ψήφισμα για την  πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων αλλά και την Έκθεση προόδου της πΓΔΜ για το 2016. Διαβάστε αναλυτικότερα στο EU- Vouliweek.

7 Μαρτίου 2016

Αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της ΕΕ με την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. 

Συζητήσεις και ψηφοφορίες στο πλαίσιο της  Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας 2016.       

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφιέρωσε φέτος την Ημέρα της Γυναίκας στις γυναίκες πρόσφυγες και αιτούσες άσυλο στην ΕΕ.  Σε έκτακτη συνεδρίαση με στους ευρωβουλευτές για την κατάσταση των γυναικών προσφύγων και των αιτουσών άσυλο στην ΕΕ, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi, ανέφερε ότι οι γυναίκες πρόσφυγες που ταξιδεύουν μόνες, έγκυες ή με παιδιά είναι πολύ περισσότερες από του άντρες, από τις αρχές του 2016. «Τα κορίτσια και οι γυναίκες είναι δυσανάλογα εκτεθειμένες στη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση από τους λαθρέμπορους και τα εγκληματικά δίκτυα», προσέθεσε ο ίδιος ζητώντας να δημιουργηθούν ασφαλείς διαδρομές προκειμένου να καταπολεμηθεί η εμπορία ανθρώπων.

«Για άβυσσο ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο για τις γυναίκες πρόσφυγες» έκανε αναφορά  στην παρέμβασή της η Κωνσταντίνα Κούνεβα (GUE/NGL).

Συζήτηση και ψηφοφορία: Πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών και χρηματοοικονομική διαφάνεια των λιμένων. 

9 Μαρτίου 2016

Προετοιμασία της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Μαρτίου 2016 και αποτέλεσμα της διάσκεψης κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου 2016. 

Στη συζήτηση της Ολομέλειας με την Εκπρόσωπο της Ολλανδικής Προεδρίας Jeanine Hennis-Plasschaert και τον Αντιπρόεδρο της Ε. Επιτροπής  Valdis Dombrovskis, σχετικά τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, οι περισσότεροι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων επέμειναν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και οι συνομιλίες για την ελευθέρωση των θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στην ΕΕ δεν θα πρέπει να συνδεθούν με το προσφυγικό ζήτημα.

Αποβολή του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ελευθέριου Συναδινού από την Ολομέλεια του ΕΚ. 

10 Μαρτίου 2016

Υιοθέτηση του σχεδίου ψηφίσματος για την Έκθεση Προόδου της Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για το 2015. 

Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Sponsored Post