ΤΟ BLOG
21/12/2015 08:51 EET | Updated 21/12/2016 07:12 EET

This vouliweek | 14 - 18 Δεκεμβρίου 2015 | Η εβδομάδα που μας πέρασε στο ελληνικό Κοινοβούλιο

SOOC

#this_vouliweek: Η Ισπανία βρέθηκε αντιμέτωπη την Κυριακή, με την πλέον αβέβαιη εδώ και σαράντα χρόνια εκλογική μάχη, η οποία αναμένεται να σηματοδοτήσει το τέλος του δικομματισμού που επικρατεί στη χώρα μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο το 1975, αποτελώντας την απαρχή μίας μη δοκιμασμένης και πιθανώς ασταθούς περιόδου συναινετικής πολιτικής. Το περιοδικό Spiegel καταφέρεται ενάντια στον Λουξεμβούργιο πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υποστηρίζοντας ότι προκειμένου να στηριχθεί η υπόθεση ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποδίδει καρπούς σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα, μαγείρεψε τους αριθμούς και παρουσίασε ωραιοποιημένα στοιχεία στη Σύνοδο για το προσφυγικό. Στην ελληνική Βουλή ξεκίνησε η συζήτηση για το Σύμφωνο συμβίωσης, ενώ πέρασε το δ' πακέτο με τα προαπαιτούμενα. Διαβάστε την ανασκόπηση του κοινοβουλευτικού έργου της εβδομάδας εδώ:

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 | Ξεκίνησε η συζήτηση για το Σύμφωνο συμβίωσης  | Προσοχή στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων | Κατατέθηκε το παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή

Ξεκίνησε η συζήτηση για το Σύμφωνο συμβίωσης, ενώ αλλαγή στάσης καταγράφηκε για τη ΝΔ μετά την τοποθέτηση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χαράλαμπου Αθανασίου, παρότι ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης είχε δηλώσει στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Επιπτώσεις στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων εάν οι εταιρίες και τα funds που θα αναλάβουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων, «κόκκινων» δανείων δράσουν κερδοσκοπικά, παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης ότι θα υπάρχουν, κατά την τελευταία του τοποθέτηση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου με το δ' πακέτο προαπαιτουμένων, στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Διαρκών Επιτροπών, ενώ σκληρή κριτική δέχτηκε το νομοσχέδιο από βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Το πρώτο νομοσχέδιο που θα υλοποιεί μέρος του «παράλληλου προγράμματος» του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε και ανέβηκε στον ιστότοπο της Βουλής στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα. Ο τίτλος του νομοσχεδίου είναι «Μέτρα για την Επιτάχυνση του Κυβερνητικού Έργου και Άλλες Διατάξεις».

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015 | Ενστάσεις για τη μορφή του κατεπείγοντος του νομοσχεδίου με το δ' πακέτο προαπαιτούμενων στη Βουλή | Ένταση στην Ολομέλεια | Εκ νέου κλήση Στουρνάρα για την υπόθεση Siemens | 153 «ναι» στα προαπαιτούμενα | 

Ενστάσεις για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του πολυνομοσχεδίου με τα «13-2» προαπαιτούμενα -το δ' πακέτο- η συζήτηση επί του οποίου ξεκίνησε στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί τη νύχτα αλλά όχι τα μεσάνυχτα.

Απάντηση στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο για το clawback στον ΕΟΠΥΥ και το φιλελεύθερο πρόσημο του μέτρου, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, με παρέμβασή του, ενώ στη συνέχεια, στράφηκε κατά των διοικήσεων των νοσοκομείων για μη χρηστή διαχείριση επιχορηγήσεων, με αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα.

Την εκ νέου κλήση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αποφάσισαν στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, τα μέλη της Επιτροπής, σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens.

Απροσδόκητο ήταν δε το κλείσιμο της ομιλίας του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου με το δ' πακέτο προαπαιτουμένων: «Επειδή τον αγαπώ τον πρωθυπουργό, να ανέβει στο Προεδρικό Μέγαρο και να υποβάλλει την παραίτησή του, είναι μια λύση».

Παράλληλα η ομιλία του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκηπροκάλεσε την αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, ενώ η τροπολογία που κατέθεσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έγινε τελικά δεκτή από τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Με την θετική ψήφο του συνόλου των 153 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ εγκρίθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το εκρηκτικό πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης δεν αφορά στην τεκνοθεσία και την ταυτότητα φύλου, καθώς αυτά είναι θέματα προς εξέταση.

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου | Συστάσεις Αλεξιάδη προς τις τράπεζες για περιορισμό προμηθειών | Άρση ασυλίας Κατσανιώτη | Θετική απάντηση Στουρνάρα για ακρόαση από Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας | Ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης | Ομοφοβικό παραλήρημα Κατσίκη

Κατά την παρουσίαση της συγκριτικής μελέτης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής σχετικά με το ΦΠΑ στα νησιά και την έμμεση φορολογία στην ΕΕ, στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης απηύθυνε συστάσεις προς τα τραπεζικά ιδρύματα για περιορισμό των υψηλών προμηθειών που παρακρατούν από τους πελάτες τους για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Κατσανιώτη κατηγορηθέντα ως διευθυντή εξαγωγών για χρηματοδότηση προγράμματος χωρίς επαρκή αιτιολογία αποφάσισε η Βουλή των Ελλήνων. Τις αντίστοιχες αιτήσεις για τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκο Φίλη και τον Δ' Αντιπρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνηκαταψήφισαν οι παρόντες βουλευτές ασπαζόμενοι τη γνώμη της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας.

Θετικά απάντησε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας στο αίτημα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να τον ακροαστεί για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο.

Μετά από σύγκρουση επί της διαδικασίας για το πρώτο νομοσχέδιο του «παράλληλου προγράμματος» της κυβέρνησης βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού αποχώρησαν από τη συζήτηση.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο «Σύμφωνο συμβίωσης, άσκηση δικαιωμάτων, ποινικές και άλλες διατάξεις» από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων. Οι ΑνΕλ, η ΧΑ και το ΚΚΕ  καταψήφισαν το νομοσχέδιο ενώ η ΝΔ επιφυλάχθηκε για τη στάση της αναλόγως με τις αλλαγές που θα φέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος.

Εξόχως ήπια ήταν η αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο ομοφοβικό παραλήρημα του βουλευτή των ΑνΕλ Κωνσταντίνου Κατσίκη που αντικατέστησε αρχικά τον ειδικό αγορητή του κόμματος Βασίλη Κόκκαλη στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου για το σύμφωνο συμβίωσης. «Η ομοφυλία παραπέμπει σε μικρή ομάδα σεξουαλικά παρεκτρεπομένων», είπε συν τοις άλλοις. Η μόνη αντίδραση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από τον βουλευτή και δικηγόρο Σπυρίδωνα Λάππα, ενώ ακόμα και η εισηγήτρια του νομοσχεδίου Βασιλική Κατριβάνου, αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος σιώπησαν.

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου | Αναβολή της συζήτησης για το παράλληλο πρόγραμμα | Έγκριση του κειμένου για την Παλαιστίνη από την αρμόδια επιτροπή | Φωτήλας κατά ΠΑΣΟΚ και Ένωσης Κεντρώων για σύμφωνο συμβίωσης

Η έκτακτη Διάσκεψη των Προέδρων τη Βουλής αποφάσισε «λόγω ενστάσεων της αντιπολίτευσης» τη μεταφορά της συζήτησης του παράλληλου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ στις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων με πιθανότερη ημερομηνία επανεκκίνησης των εργασιών τις 11 Ιανουαρίου.

Ομόφωνα εγκρίθηκε το κείμενο για την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από την αρμόδια Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αναγνωσθεί στην Ολομέλεια της Βουλής ενώπιον και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς.

Επίθεση εξαπέλυσε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Ιάσων Φωτήλας κατά του ΠΑΣΟΚ και της Ένωσης Κεντρώων για συγκεκαλυμένα υπονομευτική στάση αναφορικά με το σύμφωνο συμβίωσης. Τροπολογία κατέθεσε το Ποτάμι για την επιμέλεια τέκνων που έχουν γεννηθεί ή υιοθετηθεί πριν ή και μετά τη σύναψη συμφώνου.

 

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015 | Σύνδεση Καραμανλή - Τσίπρα και μέσω Παπαγγελόπουλου στη Βουλή με υπονοούμενα κατά Άδωνι

Άλλες διαστάσεις πήρε η επερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη διαφθορά, στους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με τον δεύτερο να φέρνει στην επιφάνεια ξανά το θέμα ύπαρξης διαύλου μεταξύ Καραμανλή και Τσίπρα, προλειαίνοντας το έδαφος της συνεννόησης.

Μεταμφιεσμένες σε βουλευτικές τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφουν διατάξεις του «παράλληλου προγράμματος» του οποίου η επεξεργασία στις αρμόδιες Διαρκείς Επιτροπές, διακόπηκε αιφνιδίως «λόγω ενστάσεων της αντιπολίτευσης», όπως υποστήριξε το Μέγαρο Μαξίμου και αποδέχτηκε η Διάσκεψη των Προέδρων.

Σύνταξη: Μαίρη Καλαμπαλίκη - Παύλος Πανταζόπουλος

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κωστάκη