7 «tips» για τους νέους επιχειρηματίες στο ξεκίνημα!

Τα "startups" ή νεοφυείς επιχειρήσεις ακούγονται συνέχεια γύρω μας τα τελευταία χρόνια: τα γνωρίζει ή έχει έστω και λίγα πράγματα ακουστά γι' αυτά μια μεγάλη αναλογία του κοινού (74% σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari), και όσοι τα γνωρίζουν έχουν θετική γνώμη.
Paul Bradbury via Getty Images

Τα "startups" ή νεοφυείς επιχειρήσεις ακούγονται συνέχεια γύρω μας τα τελευταία χρόνια: τα γνωρίζει ή έχει έστω και λίγα πράγματα ακουστά γι' αυτά μια μεγάλη αναλογία του κοινού (74% σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Focus Bari), και όσοι τα γνωρίζουν έχουν θετική γνώμη. Για πολλούς τα startups θεωρούνται σημαντική ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη στην χώρα μας, αλλά και κίνητρο των ικανών νέων να μείνουν και να δημιουργήσουν στην Ελλάδα.

Και ενώ η αναλογία των νεοφυών επιχειρήσεων που αναπτύσσεται και πετυχαίνει είναι σχετικά μικρή (κάτι πολύ φυσικό άλλωστε), ο κόσμος πιστεύει πως η στήριξή τους είναι σημαντική γιατί ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία και εξωστρέφεια, και παράλληλα ωφελεί στην βελτίωση της νοοτροπίας και στην ανάπτυξη αξιών, ειδικά μεταξύ των νέων.

Έτσι, βλέπουμε όλο και περισσότερες κινήσεις, θεσμούς, οργανώσεις, πρωτοβουλίες υποστήριξης των startups και της νεανικής επιχειρηματικότητας, και σημαντική αναλογία νέων που εμπνέονται και ανταποκρίνονται.

Έχοντας μακρόχρονη εμπειρία σαν επιχειρηματίας και με προσωπικό mission εδώ και πάρα πολλά χρόνια την ενθάρρυνση των νέων (και ειδικά των γυναικών) κλήθηκα να δώσω την άποψή μου πρόσφατα, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Επιχειρηματικότητας. Έτσι λοιπόν, δημιούργησα τα «7 tips για τους νέους επιχειρηματίες στο ξεκίνημα» και τα μοιράζομαι μαζί σας:

1. Εμπιστέψου τον εαυτό σου!

Πώς το χτίζεις αυτό; Πιστεύοντας απόλυτα στον χαρακτήρα, τις ικανότητες, την δύναμη κ την αλήθεια σου! Άκου την εσωτερική σου φωνή που ξέρει πάντα το καλύτερο για σένα. Πάνω απ όλα να είσαι ο εαυτός σου, να δίνεις το καλύτερο σου και να αποτελείς το παράδειγμα, το role model για τους συνεργάτες σου.

2. Ζωγράφισε το δικό σου όραμα!

Οι περισσότεροι άνθρωποι χτίζουν την ζωή τους σύμφωνα με επιβαλλόμενα πρότυπα πεποιθήσεις και κλισέ που καταλήγουν να υιοθετούν ως δικά τους. Αν κάνεις το ίδιο και εσύ, θα βρίσκεσαι στην ασφάλεια των πολλών, αλλά για τα πραγματικά δημιουργικά πνεύματα αυτή η ασφάλεια σύντομα γίνεται φυλακή!

Γι αυτό είναι σημαντικό να βρεις τι θέλεις, πως ονειρεύεσαι τη ζωή σου, και μην κάνεις τίποτα που δεν θέλεις πραγματικά. Δεν είναι απαραίτητο να γίνεις επιχειρηματίας αν δεν το νιώθεις μόνο και μόνο επειδή σε πάνε οι συνθήκες ή υπάρχει η σχετική τάση!

3. Τσέκαρε αν έχεις τη στόφα του επιχειρηματία!

Ο επιχειρηματίας είναι ειδική και ιδιαίτερη προσωπικότητα, είναι οραματιστής, χαρισματικός, δημιουργικός, εμπνευστικός, τολμηρός, ακούραστος, είναι και λίγο τρελός! Βρίσκει ανάγκες και αγορές, εμπνέει επενδυτές και συνεργάτες, αφουγκράζεται το οικοσύστημα και έχει καλό ένστικτο, δίνει το παράδειγμα, αφήνει πρωτοβουλίες, αναλαμβάνει ευθύνες, ανοίγει δρόμους, έχει σαν στόχο την δημιουργία πάνω από το κέρδος, και έχει ατέλειωτο πάθος και πίστη σε αυτό που οραματίζεται!

Δεν διστάζει να ρισκάρει, να τσαλακωθεί να κάνει λάθη να δεχθεί πως δεν τα ξέρει όλα, να αναλάβει τις ευθύνες του! Ο επιχειρηματίας ελκύει τα καλύτερα ταλέντα, αλλά και κάθεται εύκολα ο ίδιος ξανά στα θρανία αν αυτό του χρειάζεται! Συζήτησε το λοιπόν πολύ σοβαρά με τον εαυτό σου αν έχεις πραγματικά αυτή τη στόφα του επιχειρηματία: αν δεν πάρεις απάντηση περίμενε λίγο ακόμα πριν ξεκινήσεις την επιχείρηση σου η πάρε ένα μέντορα! Βρες τι θέλεις πραγματικά, ανακάλυψε τα ταλέντα σου και κάνε αυτό που σ ευχαριστεί και σου ανεβάζει την ενέργεια: μόνο τότε θα πετύχεις και μάλιστα διαχρονικά!·

4. Ακολούθησε πάντα τις αρχές και τις αξίες σου!

Ποιες είναι οι δικές σου αρχές και αξίες; Ποια είναι η αποστολή και η φιλοσοφία της επιχείρησης σου; Αν σκεφτούμε όλες τις διαχρονικά πετυχημένες επιχειρήσεις, μεγάλες η μικρές, θα δούμε ότι είναι εκείνες που έχουν ένα συγκεκριμένο όραμα, αποστολή, φιλοσοφία και αξίες που διέπουν και εκφράζονται σε όλες τις στρατηγικές και τα επίπεδα λειτουργίας τους.

Πάντα, πίσω από τέτοια επιχειρηματικά παραδείγματα θα βρούμε ανθρώπους που βάζουν πάνω σπ όλα τον άνθρωπο, την αποτελεσματική κάλυψη αναγκών μέσα από ειλικρινές και ξεχωριστό customer experience, την δημιουργία καινοτομίας και προσφοράς, και το κέρδος σαν αποτέλεσμα και πηγή ανάπτυξης και όχι σαν αυτοσκοπό.

5. Διάλεξε τους κατάλληλους συνεργάτες!!!

Πώς θα το κάνεις αυτό;;; Θα τους εμπνεύσεις! Με την πίστη το πάθος και την αγάπη για την επιχείρηση σου θα τους μεταδώσεις τον ενθουσιασμό και την λαχτάρα να γίνουν μέλη της ομάδας σου. Μετά θα τους ενθαρρύνεις και θα τους εμπιστευτείς δίνοντας τους χώρο και πρωτοβουλία, πάντα με χρηστή διοίκηση και ενσυναίσθηση.

Οι περισσότεροι πετυχημένοι επιχειρηματίες που έχω γνωρίσει περιστοιχίζονται από εξαιρετικούς συνεργάτες, όχι γιατί είναι τυχεροί αλλά γιατί τους ελκύουν, τους εμπνέουν, τους εκτιμούν, τους αναγνωρίζουν, τους ενθαρρύνουν, τους επιβραβεύουν και πάντα τους εμπιστεύονται.

6. Φρόντισε την ισορροπία στον τρόπο ζωής σου!

Η ζωή μας έχει πολλούς τομείς και είναι όλοι σημαντικοί: υπάρχει η οικογένεια, ο σύντροφος, τα παιδιά, η κοινωνική ζωή, οι φίλοι, η διασκέδαση, τα χόμπι, η προσωπική φροντίδα και ανάπτυξη, και όλα αυτά είναι έξ ίσου σημαντικά με την επιχείρηση και την καριέρα.

Σαφώς και ανάλογα με την φάση της ζωής μας κάποιοι τομείς μπορεί να πάρουν μεγαλύτερη βαρύτητα, φρόντισε όμως πάντα να δίνεις τον απαραίτητο χρόνο για την καλή σου υγεία σε όλα τα επίπεδα που ούτως η άλλως είναι αλληλένδετα: ψυχή/πνεύμα, μυαλό/σκέψη, φυσικό σώμα.

Καθημερινή σωματική εξάσκηση, ισορροπημένη προσεκτική διατροφή και διαλογισμός/πνευματική τροφή είναι το top τρίπτυχο όλων των επιτυχημένων επιχειρηματιών και όχι μόνο!

7. Μην σταματάς ποτέ να εξελίσσεσαι και να εξελίσσεις!

Τόσο εσύ όσο και η επιχείρηση σου είστε ζωντανοί οργανισμοί που συνεχώς αλλάζουν και εξελίσσονται!

Να αφουγκράζεσαι συνέχεια τους πελάτες, τους συνεργάτες, την αγορά και την κοινωνία σου, να πρωτοπορείς και να καινοτομείς και να μένεις πάντα νέος/α!

Να μαθαίνεις γρήγορα από τα λάθη σου, να μη φοβάσαι την αποτυχία, ακόμα και αυτή έρχεται κάτι να σου πει και να σε προφυλάξει! Να έχεις κουράγιο και πίστη στα δύσκολα, να πάρεις βοήθεια όποτε χρειαστείς και θα κλείσω με αυτό που ξεκίνησα:

Να είσαι πάντα ο εαυτός σου!

Δημοφιλή