Άνοιξη στη Βόρεια Χίο

Το κίτρινο των σπάρτων δεσπόζει στο βουνό της Αμανής αυτή την εποχή, αλλά δεν είναι το μοναδικό είδος της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής, ιδιαίτερα της κοιλάδας των Αγιασμάτων. Χαρακτηριστικό της κοιλάδας των Αγιασμάτων είναι η πλούσια βλάστηση από δάση, θάμνους και καλλιέργειες, κυρίως με ελιές και άλλα δένδρα. Κρίνοντας με βάση την ύπαρξη ορισμένων συγκεκριμένων φυτών και δένδρων είναι προφανές ότι και σε ψηλότερα σημεία των πλευρών της κοιλάδας υπάρχουν νερά, γεγονός που τεκμηριώνεται και από τις βρυσούλες που συναντάει κανείς στον δρόμο κατεβαίνοντας.
Liane Matrisch via Getty Images

Η άνθηση των σπάρτωνείναι η επιβεβαίωση της φύσης ότι η άνοιξη είναι εδώ. Για κάποιο λόγο φαίνεται πως τα σπάρτα νιώθουν καλύτερα και ευδοκιμούν στο νησί της Χίου, ιδιαίτερα στον Βόρειο τμήμα του.

Όπως καταβαίνει ο επισκέπτης προς την κοιλάδα της Βολισσού, συνεχίζει την ανάβαση στο βουνό της Αμανής και παίρνει την κάθοδο προς την κοιλάδα των Αγιασμάτων, το τοπίο κυριαρχείται από το κίτρινο χρώμα, το χρώμα των ανθών των σπάρτων.

Το κίτρινο των σπάρτων δεσπόζει στο βουνό της Αμανής αυτή την εποχή, αλλά δεν είναι το μοναδικό είδος της πλούσιας χλωρίδας της περιοχής, ιδιαίτερα της κοιλάδας των Αγιασμάτων. Χαρακτηριστικό της κοιλάδας των Αγιασμάτων είναι η πλούσια βλάστηση από δάση, θάμνους και καλλιέργειες, κυρίως με ελιές και άλλα δένδρα.

Κρίνοντας με βάση την ύπαρξη ορισμένων συγκεκριμένων φυτών και δένδρων είναι προφανές ότι και σε ψηλότερα σημεία των πλευρών της κοιλάδας υπάρχουν νερά, γεγονός που τεκμηριώνεται και από τις βρυσούλες που συναντάει κανείς στον δρόμο κατεβαίνοντας.

Η βλάστηση γίνεται πιο πυκνή στο χαμηλότερο σημείο της κοιλάδας που διασχίζει ο Αρβανός ποταμός, ο οποίος δίνει διέξοδο προς την θάλασσα στα νερά της κοιλάδας και των βροχών. Σημαντική είναι και η ύπαρξη πολλών χρήσιμων βοτάνων, όπως κρίτταμου, φασκόμηλου, ρίγανης, άγριων σπαραγγιών κ.ά., τα οποία συμπληρώνουν την πλούσια χλωρίδα. Πλούσια όπως είναι και η πανίδα της κοιλάδας, αποτελούμενη κυρίως από μικρά άγρια ζώα, έντομα και προ πάντων πουλιά.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον της κοιλάδας των Αγιασμάτων μέσα από περιπάτους σε μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής ανέκαθεν και εγκατέλειψαν με την άφιξη του αυτοκινήτου, τα οποία καταγράφηκαν τελευταία από τον ακούραστο περιπατητή Γιώργο Χαλάτση και διανοίχθηκαν με την βοήθεια εθελοντών της περιοχής και άλλων φίλων της φύσης.

Πρόσφατα μάλιστα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία πιστοποίησης από τον αρμόδιο ευρωπαϊκό οργανισμό European Ramblers Association, ο οποίος έχει επεξεργαστεί σύστημα κριτηρίων και πιστοποιεί ένα δίκτυο περιπατητικών διαδρομών με το χαρακτηριστικό Leading Quality Trails - Best of Europe, εφόσον ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του συστήματος κριτηρίων.

Η πεζοπορία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα. Η κοιλάδα των Αγιασμάτων μπορεί να εξελιχθεί σε ένα παράδεισο για τους φίλους της φύσης, χάρη στον συνδυασμό των μοναδικών φυσικών πόρων που διαθέτει, ήτοι το μοναδικό φυσικό περιβάλλον, την θάλασσα και το θερμό ιαματικό νερό.

Η «Θέρμαι Αγιασμάτων» φιλοδοξεί να να μετατρέψει τα Αγιάσματα ένα κέντρο θερμαλισμού, ίασης, πρόληψης, αναζοωγόνησης και γενικά ευεξίας των επισκεπτών, με βασική αρχή τον σεβασμό στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον, στον απέριττο και ανεπιτήδευτο χαρακτήρα και στις πολιτισμικές παραδόσεις της περιοχής.

Το μήνυμα «άσκηση στο βουνό και στην θάλασσα και χαλάρωση στο υδροθεραπευτήριο με το ιαματικό νερό στα Αγιάσματα», ελπίζουμε να φθάσει όλους τους φίλους ενός υγιεινούς τρόπου ζωής και ευεξίας που είναι το ζητούμενο στην πάντα δύσκολη καθημερινότητά μας.

Οι ενδιαφερόμενοι για πληροφορίες μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες www.thermae-agiasmata.gr, www.chioscity.gr