Ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παντελή Βούλγαρη

Ξεκίνησε το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παντελή Βούλγαρη
Andros

Μια μαγική βραδιά, γεμάτη παλμό και συγκίνηση έζησε η Άνδρος το Σαββατόβραδο που μας πέρασε. Περισσότερα από χίλια άτομα πλημμύρισαν, υπό το φως της σχεδόν ολόγιομης σελήνης, το νέο ανοικτό πετρόκτιστο θεάτρο της Χώρας Ανδρου, ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, για τα τα επίσημα εγκαίνια του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδρου, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.

Κόσμος όλων των ηλικιών, ντόπιοι αλλά και παραθεριστές, συνέρρευσαν από νωρίς στη νέα σκηνή, ένα αίτημα δεκαετιών για το νησί, όραμα και δώρο του Ανδρεώτη Αλκιβιάδη Τάττου, για τη συναυλία των Φίλιππου Πλιάτσικα και Γιάννη Μηλιώκα.

«Για μένα είναι μια μαγική βραδιά γιατί ένα θέατρο ζωντανεύει απ΄τη συγκίνηση, ζωντανεύει απ΄τη χαρά του κόσμου», διαπίστωσε συγκινημένος ο Παντελής Βούλγαρης. «Παρόλο που πολλές φορές έχω βρεθεί σε τέτοιες στιγμές με ταινία μου, αυτό είναι διαφορετικό, γιατί ένα θέατρο έχει διάρκεια. Και η αγωνία μου τώρα είναι ο κόσμος. Να γεμίζει το θέατρο και να προχωρήσουμε στα επόμενα. Να δημιουργηθεί μια παράδοση και το θέατρο και να γίνει ένα βήμα πολιτισμού και η αφορμή για να εμφανιστούν νέες δυνάμεις».

«Πρώτη Αυγούστου σήμερα. Πρεμιέρα στο ολοκαίνουργιο θέατρο του νησιού. Και αρχή με το τραγούδι. Το τραγούδι έρχεται και μας βρίσκει. Απ´το απέναντι διαμέρισμα, μέσα στο αυτοκίνητο οδηγώντας, στα μπουρίνια του έρωτα, στο χωρισμό και στο πένθος», πρόσθεσε, αντί χαιρετισμού ο Παντελής Βούλγαρης απ΄τη σκηνή πια του θεάτρου, έχοντας απέναντί του κερκίδες γεμάτες θεατές. «Αρκούν δέκα πέντε λέξεις, πέντε μουσικές φράσεις και το ταλέντο για να προκύψει το θαύμα. Το τραγούδι που μας ακολουθεί είναι ειναι η συνείδησης μας, είναι το μαγικό κλειδί που ξεκλειδώνει το πρόβλημα, που μας κάνει ανθρώπινους και συλλογικούς. Και οι δυο μελωδοί που θα μας συντροφεύσουν αυτό το βράδυ έχουν αποδείξει εδώ και χρόνια ότι μας συναντούν με απλότητα και αλήθεια. Ο

Φιλίππος Πλιάτσικας και ο Γιάννης Μηλιώκας χωρίς να το ξέρουν στάθηκαν κοντά μου στα χαρούμενα αλλά και στα δύσκολα. Τυχεροί όλοι μας που τους συναντούμε απόψε».

Φανερά συγκινημένος και ο Αλκιβιάδης Τάττος δήλωσε «περήφανος» κι ευχήθηκε «να είμαστε καλά όλοι για να συνεχίσουμε».

«Το Φεστιβάλ θα γίνει θεσμός που θα μακροημερεύσει», μας διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Ανδρου Θεοδόσης Σουσούδης, προσθέτοντας: «Σήμερα είναι μια μεγαλη στιγμή για το νησί μας. Αποδεικνύεται ότι η κρίση δεν μας αγγίζει».

«Το πλοίο σαλπάρισε και ταξιδεύει», αισθάνεται η μία εκ των αρχιτεκτόνων του θεάτρου, Κυριακή Κονδυλάτου. «Είδαμε γραμμές απ΄το χαρτί να γίνονται χώρος άδειος και μετά να μεταμορφώνεται σε χώρο γεμάτο κόσμο, χαρά και μουσικές. Ηταν συναρπαστικό», δηλώνει ο έτερος αρχιτέκτονας του θεάτρου Κωνσταντίνος Λούκος.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Γιώργος Γραμματικάκης, ο Ηλίας Μαμαλάκης κ.ά.

Το νέο Φεστιβάλ αποτελεί διοργάνωση του Δήμου Ανδρου, υπό την αιγιδα του Υπουργείου Πολιτισμού, και συνεχίζει μέχρι το τέλος Αυγούστου με παραστάσεις, συναυλίες και ένα λογοτεχνικό διαγωνισμό.

Αναλυτικότερα:

Στις 4 Αυγούστου μια δυναμική jazz session επιφυλάσσει η Τrilogia Jazz των Γιώργου Τρανταλίδη, Γιώργου Κοντραφούρη και Γιώργου Σαμαρά. Εκτός από δικές του συνθέσεις θα ερμηνεύσουν έργα μεγάλων δημιουργών της jazz, όπως οι Thelonius Monk, Duke Ellington, John Coltrane, Charlie Parker μαζί με διασκευασμένα κομμάτια των Beatles, Gimy Hendrix και Doors .

Στις 12 Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Μια τραγωδία δριμύ “κατηγορώ” στις φρικαλεότητες του πολέμου, με ένα θίασο πρωταγωνιστών: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Εκάβη), Μαρία Κίτσου (Ανδρομάχη), Κόρα Καρβούνη (Κασσάνδρα), Νίκο Ψαρρά (Ταλθίβιος) κ.ά. Η παράσταση θα ανοίξει τα φετινά Επιδαύρια στις 3 και 4 Αυγούστου.

Στις 17 Αυγούστου τη "σκυτάλη" θα πάρουν οι "Αχαρνής" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία και απόδοση Γιάννη Κακλέα, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, τον Χρήστο Χατζηπαναγιώτη , τον Άρη Σερβετάλη και τον Φάνη Μουρατίδη. Μετά την περσινή θριαμβευτική ανάγνωση των “Βατράχων”, ο γνωστός σκηνοθέτης θα μιλήσει για τη σύγχρονη διαφθορά μέσα από το διαχρονικό λόγο του αττικού κωμωδιογράφου. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Επιδαύρου στις 10 και 11 Ιουλίου.

Στις 20 Αυγούστου η διαρκώς ανερχόμενη Κατερίνα Πολέμη θα παρουσιάσει μαζί με το συγκρότημά της (τους σολίστες Δημήτρη Παπαδόπουλο, Πέτρο Βαρθακούρη και Δημήτρη Κλώνη), δικές της επιτυχίες αλλά και μουσικές άλλων συνθετών διασκευασμένες α λα βραζιλιάνικα, ελληνικά, αμερικανικά, τσιγγάνικα , αφρικάνικα, καραβαϊκάνικα και ιταλικά, φτάνοντας μέχρι και τη Disneyland. Special guest o Massimo Dono από την Κάτω Ιταλία.

Στις 22 Αυγούστου ο Γεράσιμος Τσαγκαράκης θα παρουσιάσει την interactive οπτικοακουστική παράστασή του «Η Γοητεία του Θορύβου». Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, έργα των Masson, Gerassimez, Bach, Ξενάκη και Skubala.

Στις 25 Αυγούστου η Δήμητρα Γαλάνη θα διατρέξει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού μαζί με το κουαρτέτο Chronos (Θωμάς Κωνσταντίνου, Σπύρος Μάνεσης και Χρήστος Ραφαηλίδης), ερμηνεύoντας την «Ξανθούλα» του Μάντζαρου, κλασικές επιτυχίες του Τσιτσάνη, του Χατζιδάκι κ.ά.

H ανδριώτικη καλλιτεχνική δημιουργία θα έχει στο 1o Διεθνές Φεστιβάλ Ανδρου ισχυρή εκπροσώπηση:

Στις 16 Αυγούστου θα πραγματοποιήσει συναυλία η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μουσικού Συλλόγου Ανδρου Δημήτρης Σιδέρης. Στις 21 Αυγούστου, επ’ευκαιρία της συμπλήρωσης μιας δεκαετίας από το θάνατο του ιστορικού, εμπνευστή και πρωτεργάτη της Καϊρείου Βιβλιοθήκης Δημητρίου Ι. Πολέμη η Καϊρειος Βιβλιοθήκη διοργανώνει προς τιμή του εκδήλωση, με ομιλητή τον Ακαδημαϊκό, καθ. Μιχάλη Τιβέριο, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Καϊρείου Βιβλιοθήκης. Θα προβληθεί η ταινία του Γιώργου Δάμπαση για τη ζωή και το έργο του Δημητρίου Ι. Πολέμη. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από μουσική βραδιά με την ευγενική συμμετοχή της Ελίνας Ακομίβα, από την Εθνική Οπερα των Παρισίων και της Κατερίνας Πολέμη. Τέλος, στις 30 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ο 1ος Μαθητικός Διαγωνισμός Διηγήματος και Ποίησης «Ανδρέας Εμπειρίκος», με θέμα «Μεσόγειος η Θάλασσά μας».Τραγούδια της Μεσογείου θα ερμηνεύσει η Κλεονίκη Δεμίρη. Στο πιάνο ο σολίστ Νεοκλής Νεοφυτίδης.

Δημοφιλή