4 χάρτες εξηγούν με τον πιο απλό τρόπο τη μετανάστευση στην Ευρώπη

4 χάρτες εξηγούν με τον πιο απλό τρόπο τη μετανάστευση στην Ευρώπη

Αναρωτιέστε ποιες είναι οι χώρες καταγωγής της πλειοψηφίας των μεταναστών που φιλοξενεί κάθε χώρα της Ευρώπης; Την απάντηση δίνει ο Jakub Marian, ένας Τσέχος γλωσσολόγος, μαθηματικός και καλλιτέχνης, που αποτύπωσε την απάντηση σε ένα χάρτη.

Ο παραπάνω χάρτης δείχνει από που προέρχεται η πλειοψηφία των μεταναστών ανά χώρα. Για παράδειγμα στην Ελλάδα η πλειοψηφία προέρχεται από την Αλβανία, στην Μεγάλη Βρετανία από την Ινδία, στην Γερμανία από την Πολωνία, στην Γαλλία από την Αλγερία και στην Ιταλία από την Ρουμανία.

Στο site του δημοσίευσε 4 χάρτες που περιέχουν τα βασικά στοιχεία της μετανάστευσης στην Ευρώπη. Τα στοιχεία που χρησιμοποιεί στους χάρτες του βασίζονται στα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών του 2015, (United Nations Population Division), που περιλαμβάνει στοιχεία από το 1990, καθώς επίσης και τα στοιχεία της Eurostat για τις αιτήσεις ασύλου μεταξύ του Ιανουαρίου 2015 και του Ιουνίου 2016, για να λάβει υπόψη και την προσφυγική κρίση.

Ο επόμενος χάρτης δείχνει το ποσοστό των μεταναστών που βρίσκεται σε μια χώρα. Με κόκκινο εμφανίζονται οι χώρες που έχουν δεχτεί τους περισσότερους μετανάστες. Το δεύτερο ποσοστό που εμφανίζεται με αστεράκι (θα το δείτε για παράδειγμα στην Γερμανία) συμπεριλαμβάνει και τα στοιχεία της Eurostat για τις αιτήσεις ασύλου μετά την προσφυγική κρίση.

Ακολουθεί ο χάρτης που δείχνει πόσο έχει μεταβληθεί το ποσοστό των μεταναστών σε μια χώρα από το 2010 έως το 2015. Για παράδειγμα στην Ελλάδα έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητο. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στη Νορβηγία.

Ο τελευταίος χάρτης δείχνει τις χώρες προέλευσης των περισσοτέρων μεταναστών ανά χώρα, μόνο για την περίοδο 2010-2015. Οι χώρες που δεν έχουν χρώμα, όπως η Ελλάδα, είναι εκείνες στις οποίες, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, εκείνη την 5ετία μειώθηκε ο αριθμός των μεταναστών από τη χώρα που προηγουμένως υπερτερούσε.

Πηγή: jakubmarian.com

Δημοφιλή