Γιατί η Μήλος είναι από τους καλύτερους προορισμούς που μπορείς να διαλέξεις

Τσιγκράδο. Εδώ θα πρέπει να είσαι τολμηρός. Η κατάβαση στην παραλία γίνεται προσεκτικά, με σχοινί μέχρι να φτάσεις σε μια κάθετη σκάλα που θα σου προσφέρει πρόσβαση σε αυτόν τον παράδεισο. Μόλις φτάσεις όμως κάτω θα πεις οτι άξιζε τον κόπο και το φόβο! Εδώ οι σκέψεις της καθημερινότητας σε αφήνουν. Υπάρχεις εσύ, τα κρυστάλλινα νερά και το απέραντο γαλάζιο, όσο πιάνει το μάτι.
Kyra Alexacou

Τι θα έλεγες για μια καλοκαιρινή απόδραση στη Μήλο; Μπορεί και να είναι από τους καλύτερους προορισμούς που θα διαλέξεις. Γιατί μπορεί να μην έχει δάση, ούτε πλούσια βλάστηση και ποτάμια, έχει όμως από τα πιο πρωτότυπα και μοναδικά τοπία που θα δεις με ιδιαίτερο γεωλογικό πλούτο. Πιάσε λοιπόν τη φωτογραφική μηχανή και φύγαμε!

Αδάμαντας. Το λιμάνι της Μήλου είναι φυσικό και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Μεσογείου. Είναι χτισμένο με την παραδοσιακή Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική. Ο Αδάμαντας είναι το πιο ανεπτυγμένο τουριστικό κέντρο της Μήλου. Οι παραλίες που μπορείς να επισκεφθείς από το λιμάνι είναι η Λαγκάδα και η παραλία του Παπικινού, που έχει βραβευτεί με τη Γαλάζια Σημαία. Πρόκειται για δυο υπέροχες παραλίες με αμμουδιά και με καταγάλανα νερά. Εδώ είναι παρούσα και η νυχτερινή ζωή του νησιού.

Σαρακήνικο. Πρόκειται για ένα από τα πιο φωτογραφημένα τοπία του Αιγαίου. Το Σαρακήνικο είναι ένα ιδιαίτερο σεληνιακό τοπίο. Ηφαιστειογενή βράχια συναντούν τη καταγάλανη θάλασσα και η αντίθεση είναι μοναδική και ελκυστική. Το τοπίο θυμίζει φεγγάρι καθώς οι βράχοι είναι κατάλευκοι και η αντανάκλαση του φωτός έντονη, ακόμα για τη νύχτα. Πήρε το όνομα του από τους Σαρακηνούς πειρατές, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν τις σπηλιές για καταφύγιο. Σαν να μην έφτανε το ήδη υπάρχον άγριο τοπίο, στο Σαρακήνικο θα βρεις και ένα ναυάγιο. Ένα πλοίο παραδομένο στο έλεος των κυμάτων και του χρόνου. Λέγεται οτι βυθίστηκε μετά από σφοδρή θύελλα.

Κλέφτικο. Το Κλέφτικο βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού και η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο από τη θαλάσσια διαδρομή. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα ηφαιστειακών βράχων και θαλάσσιων σπηλιών που δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο ιδανικό για εξερευνήσεις. Το φωτογραφικό υλικό πλούσιο και τα νερά προκλητικά κρυστάλλινα. Το Κλέφτικο ήταν παλιό ορμητήριο πειρατών, απ' όπου περνούσαν τα πειρατικά πλοία και αγκυροβολούσαν για να προστατεύονται στους μικρούς κολπίσκους και στις σπηλιές αλλά και στα επιβλητικά βράχια. Υπάρχει και μύθος που θέλει κρυμμένο θυσαυρό πειρατών σε κάποια από τις σπηλιές. Το Κλέφτικο είναι ένα παραδεισένιο φυσικό περιβάλλον που θα σου μείνει αξέχαστο.

Κλήμα. Ένα παραδοσιακό ψαροχώρι με ελάχιστους κατοίκους αλλά με χαρακτηριστικά πολύχρωμα δίπατα σπιτάκια. Παλαιότερα, στο ισόγειο στα λεγόμενα «σύρματα» φυλάσσονταν οι βάρκες των ψαράδων, ενώ στο επάνω μέρος ζούσαν οι οικογένειες. Στον οικισμό Κλήμα θα βρεις επίσης τα ερείπια του παλιού Κλήματος, του πρώτου λιμανιού του νησιού. Σήμερα μπορείς να επισκεφθείς τις δυο ακροπόλεις του οικισμού, το λόφο του Προφήτη Ηλία και το Πυργάκι. Μπορείς να δεις κομμάτια από το τείχος της αγοράς, τμήματα του ναού της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, τμήματα του αρχαίου θεάτρου, καθώς και το σημείο όπου βρέθηκε η Αφροδίτη της Μήλου.

Αφροδίτη της Μήλου. Η ιστορία αναφέρει οτι το πασίγνωστο άγαλμα βρέθηκε το 1820 σε ένα χωράφι στον οικισμό Κλήμα, από έναν γεωργό που έσκαβε. Σήμερα βρίσκεται στο μουσείο του Λούβρου και όποιος το έχει δει από κοντά θα έχει προσέξει την εκλεπτυσμένη λεπτότητα του. Μόνο εικασίες υπάρχουν για το τι κρατούσε στα χέρια της η Θεά Αφροδίτη. Άλλοι υποστηρίζουν ότι κράταγε την ασπίδα του Άρη, άλλοι ότι κράταγε ένα μήλο, σκηνή από την γνωστή ιστορία με τον Πάρη και άλλοι ότι κράταγε έναν καθρέπτη όπου καθρέπτιζε το θεϊκό πρόσωπο της. Αντίγραφο του αγάλματος, τιμής ένεκεν προσφορά από το μουσείο του Λούβρου, υπάρχει στην πρώτη αίθουσα του αρχαιολογικού μουσείου της Μήλου στην Πλάκα.

Τσιγκράδο. Εδώ θα πρέπει να είσαι τολμηρός. Η κατάβαση στην παραλία γίνεται προσεκτικά, με σχοινί μέχρι να φτάσεις σε μια κάθετη σκάλα που θα σου προσφέρει πρόσβαση σε αυτόν τον παράδεισο. Μόλις φτάσεις όμως κάτω θα πεις οτι άξιζε τον κόπο και το φόβο! Εδώ οι σκέψεις της καθημερινότητας σε αφήνουν. Υπάρχεις εσύ, τα κρυστάλλινα νερά και το απέραντο γαλάζιο, όσο πιάνει το μάτι. Στα βράχια θα βρεις κρυμμένες σπηλιές έτοιμες για εξερευνήσεις μέσω θάλασσας. Απόλαυσε τη γαλήνη γιατί όπου να ᾽ναι αρχίζει το ταξίδι της επιστροφής.

Όσο και να επιστρέψεις στην καθημερινότητα και τη ρουτίνα δύσκολα θα ξεχάσεις τις μέρες που έζησες στη Μήλο. Νησί ξεχωριστό και ιδιαίτερο με ατελείωτες ευκαιρίες για εξερευνήσεις και περιπέτειες. Όσο νησιά και να επισκεφτείς, πάντα θα κουβαλάς μέσα σου ένα κομμάτι από τη Μήλο. Γιατί πολύ απλά είναι μοναδική και μαγευτική.