ΔΙΕΘΝΕΣ

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού: Τα παιδιά του πολέμου

AP Photo/Vadim Ghirda
AP Photo/Vadim Ghirda
ASSOCIATED PRESS

Το δικαίωμα στη ζωή. Θεμελιώδες αλλά χιλιάδες παιδιά δεν μπόρεσαν να το απολαύσουν. Χιλιάδες παιδιά αναγκάστηκαν να μεγαλώσουν νωρίς. Άλλα δεν πρόλαβαν καν να μεγαλώσουν. Τους στέρησαν το δικαίωμα στη ζωή. «Έφυγαν» από μια οβίδα, ή από τα πυρά του «εχθρού», σε έναν πόλεμο που δεν επέλεξαν.

Τα παιδιά του πολέμου σε εικόνες

Γάζα

Τα παιδιά του πολέμου

Γάζα

Ο πόλεμος των 50 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας πληρώθηκε με αίμα από τους Παλαιστίνιους. Ήταν ο μεγαλύτερος σε διάρκεια που έχει σημειωθεί ποτέ στις τόσες συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ με τη Χαμάς, και χάθηκαν πάνω από 2.000 ζωές Παλαιστινίων. Οι περισσότεροι ήταν άμαχοι πολίτες, εκ των οποίων 490 παιδιά. Περίπου 540.000 από τους συνολικά 1,8 εκατ. κατοίκους της Γάζας έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους, ενώ περισσότεροι από 108.000 Παλαιστίνιοι είναι πλέον άστεγοι. Πάνω από 15.000 υπολογίζονται τα κατεστραμμένα σπίτια.

Συρία

Στη Συρία, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στον εμφύλιο, ο οποίος μαίνεται εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια. Η UNICEF εκτιμά ότι πάνω από 10.000 παιδιά έχουν πεθάνει στη Συρία. Επίσης είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι Σύροι πρόσφυγες στο εξωτερικό φτάνουν τα 3,3 εκατομμύρια, ενώ περί τα 7,2 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί εντός Συρίας -αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με την εκτίμηση που έκανε επί μακρόν ο ΟΗΕ, περί 6,5 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων.

Ένοπλες ομάδες οι οποίες αντιτίθενται στο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ πολεμούν εναντίον του εντός Συρίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ στο εσωτερικό τους μέτωπο μάχονται και κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, πρώην συμμάχων τους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και κατά του Μετώπου Αλ Νούσρα, βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία ο οποίος συμμετέχει στο αντάρτικό.

Popular in the Community