ΔΙΕΘΝΕΣ
20/11/2014 14:49 EET

Nεκρός στη Μοσούλη ο Ραντουάν Τάλεμπ αλ Χαμντουνί, ηγετικό στέλεχος των Τζιχαντιστών

ASSOCIATED PRESS
Αεροσκάφη F-18E Super Hornet του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού πάνω από το βόρειο Ιράκ (φωτογραφία αρχείου)

Ο Ραντουάν Τάλεμπ αλ Χαμντουνί, ένα εκ των ηγετικών στελεχών του Ισλαμικού Κράτους, σκοτώθηκε σε αεροπορικό πλήγμα στην πόλη της Μοσούλης, στο βόρειο Ιράκ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κατοίκους και μια τοπική ιατρική πηγή.

Όπως αναφέρθηκε, ο Χαμντουνί, ο οποίος έχει περιγραφεί ως ο επικεφαλής των δυνάμεων των Τζιχαντιστών στην πόλη, σκοτώθηκε μαζί με τον οδηγό του όταν το αυτοκίνητό τους επλήγη σε δυτική συνοικία της Μοσούλης το απόγευμα της Τετάρτης.

Η κηδεία του έγινε λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, με πολλούς υποστηρικτές να παρίστανται, κρατώντας μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με μία πηγή. Ο Χαμντουνί εκτελούσε καθήκοντα «ουάλι» (κυβερνήτη) της Μοσούλης, η οποία καταλήφθηκε τον Ιούνιο από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη του αυτοανακηρυχθέντος Ισλαμικού Κράτους- χαλιφάτου, που εκτείνεται μεταξύ του βορείου Ιράκ και της ανατολικής Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ, με την υποστήριξη κάποιων δυτικών και αραβικών χωρών, άρχισαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των Τζιχαντιστών στο Ιράκ τον Αύγουστο, επεκτείνοντας αργότερα τις επιχειρήσεις τους και εναντίον στόχων στη Συρία. Στόχος, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, είναι η υποβάθμιση των στρατιωτικών δυνατοτήτων του Ισλαμικού Κράτους. Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν βοηθήσει τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται εναντίον των Τζιχαντιστών να ανακτήσουν εδάφη στο Ιράκ και να υπερασπιστούν τη συριακό πόλη Κομπανί από τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.