ΕΙΔΗΣΕΙΣ
20/11/2014 19:17 EET

Έκκληση του κυβερνητικού εκροσώπου της Κύπρου προς τη διεθνή κοινότητα

ASSOCIATED PRESS
Navy technicians of the Turkish frigate, TCG Gemlik, prepare a Sikorsky SH70-B Seahawk helicopter for flight during a mock search and rescue exercise by Turkish and Turkish Cypriot forces on Wednesday, June 17, 2009 off Cyprus, where tensions run high over Greek Cypriot plans to expand search for oil and gas despite strong objections by Turkey. (AP Photo/ Selcan Hacaoglu)

Οι υδρογονάνθρακες που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ δεν αποτελούν κίνητρο τριβής, αλλά κίνητρο για λύση που θα επιτρέψει την επανένωση της Κύπρου προς όφελος του συνόλου του λαού της κι ας μην χρησιμοποιείται ο παράγοντας ενέργεια ως αντικίνητρο στην εξεύρεση λύσης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης σε εκδήλωση που έγινε απόψε στην Αθήνα.

Η κυπριακή κυβέρνηση, πρόσθεσε, είναι έτοιμη να προχωρήσει στην ουσιαστική φάση των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν μπορεί να μετάσχει σε συνομιλίες υπό καθεστώς απειλών και όσο συνεχίζονται οι παράνομες τουρκικές προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, η Πρωτοβουλία Έτος Κύπρου 2014 και το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία έβαλε για πρώτη φορά το θέμα της ενέργειας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων - από τον Φεβρουάριο του 2014 που συμφωνήθηκε η κοινή διακήρυξη των δύο μερών - και ότι επίσης πρώτη φορά διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες στο νότιο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα σε τεμάχια τα οποία έχουν παραχωρηθεί σε διεθνείς εταιρίες για έρευνα και εκμετάλλευση.

Κάλεσμα στη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία

Ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πιέσεις για τον σεβασμό των κανόνων των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι η ΑΟΖ της Κύπρου είναι και ΑΟΖ της ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι η περιοχή αυτή εντάσσεται μάλιστα στα ενεργειακά σχέδια των Βρυξελλών για την εξεύρεση εναλλακτικών πηγών και οδών ενέργειας.

Εξέφρασε ικανοποίηση για τη συμπαράσταση της Ελλάδας κάνοντας αναφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, που επαναβεβαίωσε την ενότητα και την συναντίληψη των δύο πλευρών, σημειώνοντας ότι κατά την επίσκεψη αυτή συζητήθηκε και η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας με κοινή συνισταμένη την αποκλιμάκωση της έντασης.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, τονίζοντας ότι η Διακήρυξη του Καϊρου είναι πολύ σημαντικό έγγραφο με τις προτεραιότητες της συνεργασίας και ότι αυτή η τριμερής συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας.

Κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους στην επίλυση του Κυπριακού, τους εταίρους στην ΕΕ, τις χώρες στρατηγικούς εταίρους να συμβάλουν αποφασιστικά για τον τερματισμό της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.

Κλείνοντας, υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, παρά τα προβλήματα, να εργαστεί υπέρ μια διαρκούς και βιώσιμης λύσης χωρίς νικητές και ηττημένους.

Στην εκδήλωση απηύθηναν χαιρετισμό η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος, ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ Πάνος Τριγάζης, ο πρώην πρύτανης του Πολυτεχνειου Νίκος Μαρκάτος ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Κινεβέζος βουλευτές και ακαδημαικοί, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Καπόπουλος.