Eνδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Eνδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Cameras stand in front of Palais Coburg where closed-door nuclear talks with Iran take place in Vienna, Austria, Saturday, Nov. 22, 2014. (AP Photo/Ronald Zak)
Cameras stand in front of Palais Coburg where closed-door nuclear talks with Iran take place in Vienna, Austria, Saturday, Nov. 22, 2014. (AP Photo/Ronald Zak)
ASSOCIATED PRESS

Το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων με την Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) κατά έξι με δώδεκα μήνες, με τους όρους που αναφέρονται στην προσωρινή συμφωνία της Γενεύης του Νοεμβρίου του 2013, εξετάζει η Τεχεράνη στην περίπτωση που δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία ως το βράδυ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ιρανική πηγή από τη Βιέννη.

«Εξακολουθούμε να είμαστε επικεντρωμένοι στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας ως σήμερα το βράδυ (…), όμως αν σήμερα το απόγευμα ή το βράδυ δεν τα έχουμε καταφέρει, η λύση είναι να εξετάσουμε μια παράταση της προσωρινής συμφωνίας της Γενεύης. Αυτή ενδέχεται να έχει διάρκεια έξι μηνών ή ενός χρόνου», δήλωσε ο Ιρανός διπλωμάτης.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA από την πλευρά του μετέδωσε ότι το Ιράν θεωρεί αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας 5+1 ως την καταληκτική ημερομηνία της 24ης Νοεμβρίου.

«Με δεδομένο τον λίγο χρόνο που έχει απομείνει ως τη διορία και τον αριθμό των θεμάτων που πρέπει να συζητηθούν και να επιλυθούν, είναι αδύνατο να επιτευχθεί μια οριστική και ολοκληρωμένη συμφωνία ως τις 24 Νοεμβρίου», μετέδωσε το ISNA, επικαλούμενο ένα μέλος της ιρανικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στη Βιέννη.

«Το ζήτημα της παράτασης των συνομιλιών είναι μια επιλογή που βρίσκεται στο τραπέζι και θα αρχίσουμε να την συζητάμε, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία ως το βράδυ της Κυριακής», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ευρωπαϊκή πηγή είχε δηλώσει ότι η πιθανότητα το Ιράν και η Ομάδα 5+1 να επιτύχουν να καταλήξουν σε οριστική, συνεκτική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας εντός του χρόνου που απομένει ώσπου να εκπνεύσει η καταληκτική προθεσμία της 24ης Νοεμβρίου είναι «πολύ μικρή». Η πηγή αυτή, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι η συζήτηση για το ενδεχόμενο παράτασης των διαπραγματεύσεων πέραν της προθεσμίας της Δευτέρας, την οποία είχαν ορίσει τα ίδια τα μέρη, ήταν πιθανό να αρχίσει σήμερα Κυριακή.

Δεν έχει υπάρξει «καμιά αξιοσημείωτη πρόοδος» σε ό,τι αφορά τα κύρια σημεία τριβής, κυρίως τη δυναμικότητα εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των δυτικών κυρώσεων, είπε η ίδια πηγή.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα φτάσει στη Βιέννη σήμερα το απόγευμα για να συμμετάσχει στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο μια πηγή της ρωσικής αντιπροσωπείας. Ο Λαβρόφ νωρίτερα ακύρωσε τις συναντήσεις που είχε προγραμματίσει για αύριο Δευτέρα στη Μόσχα.

Τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις των μεγάλων δυνάμεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία, κατά την οποία κάθε πλευρά πρέπει να προχωρήσει σε δύσκολες υποχωρήσεις.

Έπειτα από πολύμηνες εντατικές διαπραγματεύσεις, οι θέσεις των δύο πλευρών φαίνεται ότι έχουν προσεγγίσει σε αρκετά σημεία, αλλά παραμένουν σημαντικές διαφορές, τη στιγμή που η προθεσμία για την επίτευξη συμφωνίας εκπνέει τη Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου.

Οι 5+1 επιθυμούν τον περιορισμό της ικανότητας εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν, ώστε να αποτραπεί η δυνατότητα απόκτησης πυρηνικού όπλου. Από την πλευρά του το Ιράν απαιτεί να μπορεί να διατηρήσει, έως και να ενισχύσει, την ικανότητά του στον εμπλουτισμό ουρανίου για να καλύψει τις ανάγκες τροφοδοσίας των μελλοντικών πυρηνικών του σταθμών.

Σύμφωνα με δυτικές πηγές, το Ιράν ζητεί επίσης την άμεση άρση των κυρώσεων που τού έχουν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της περασμένης δεκαετίας.

Η Τεχεράνη έχει αρνηθεί ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα έχει στρατιωτικούς σκοπούς και καταγγέλλει ως αδικία τις κυρώσεις που πλήττουν την ιρανική οικονομία. Από την πλευρά τους οι χώρες 5+1 θεωρούν μη ρεαλιστική την άμεση άρση του καθεστώτος των κυρώσεων.

Η επίτευξη συμφωνίας θα ανακούφιζε την ιρανική οικονομία, κυρίως με την άρση του δυτικού εμπάργκο επί του ιρανικού πετρελαίου. Θα άνοιγε επίσης τον δρόμο για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση, καθιστώντας δυνατή τη συνεργασία, κυρίως στο θέμα των κρίσεων της Συρίας και του Ιράκ. Ωστόσο, μία αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη θα δημιουργούσε μεγάλη ανασφάλεια ως προς την έκβαση μελλοντικών συνομιλιών,

Σημειώνεται ότι από τον Ιανουάριο, η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα θα έχει τον πλήρη έλεγχο του Κογκρέσου , ενώ μέχρι τώρα ο αμερικανός πρόεδρος ήταν ελεύθερος να διαπραγματευθεί χωρίς την ανάμειξη των αμερικανών βουλευτών. Παράλληλα, μία αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Βιέννης θα αποσταθεροποιούσε επίσης τον μετριοπαθή πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί, ο οποίος έπαιξε μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας του στην επιτυχία αυτού του ανοίγματος προς τις μεγάλες δυνάμεις με στόχο την διάσωση της ιρανικής οικονομίας.

με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή